Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Un român din Liga 1, al treilea cel mai bun fundaş central U23 din Europa! Este peste Ronald Araujo sau Jules Kounde

Un român din Liga 1, al treilea cel mai bun fundaş central U23 din Europa! Este peste Ronald Araujo sau Jules Koundegalerie foto

Fotbal intern

Comentarii

Un raport publicat de Marca în care au fost analizaţi cei mai buni fundaşi centrali U23 din Europa a clasat un român pe poziţia a treia.

Sâmbătă, Marca a publicat un raport în care au fost analizate prestaţiile tuturor apărătorilor centrali U23 din 17 ligi europene.

Campionatele din Spania, Italia, Franţa, Germania, Anglia, Portugalia, Danemarca, Olanda, Cehia, Rusia, Belgia, Turcia, România, Croaţia, Austria, Ucraina şi Grecia au fost cele luate în calcul.

Utilizând inteligenţa artificială, raportul îi clasează pe jucători în baza anumitor borne de performanţe, care nu se bazează pe valoarea totală a acestora, ci mai degrabă pe un procent, care denotă importanţa fiecărei acţiuni.

Aşadar, dacă un jucător a prins mai multe minute decât altul, timpul în plus de joc nu va afecta clasarea.

Analiza poate fi împărţită în două părţi, ofensivă şi defensivă. La capitolul ofensiv, se ia în calcul nu doar potenţa jucătorului în faţa porţii, ci şi construcţia jocului.

La capitolul defensiv, principalul punct se referă la xG (expected goals), care măsoară probabilitatea pe care o are un şut de a intra în plasă.

Practic, fiecare şut este clasat de la 0.01 la 1.00, în funcţie de şansele pe care le are de a intra în poartă.

Aşadar, fundaşii care previn şuturi sau blochează încercări care ar avea un xG ridicat sunt punctaţi cel mai generos la acest capitol.

Campionatul cu cei mai mulţi jucători în top 20 este Ligue 1, cu patru (Faes, Botman, Todibo şi Saliba). Din Bundesliga (Gvardiol, Schlotterbeck şi Oxford) şi Eredivisie (Timber, Odenthal şi Meulensteen) sunt trei jucători.

LaLiga (Araujo şi Kounde), Turcia (Ndayishimiye şi Nelsson) şi Belgia (Ozkacar şi Daland) au câte doi jucători în top, în timp ce Premier League (Guehi), Serie A (Ibanez), Portugalia (Goncalo Inacio) şi România oferă câte unul.

Un român din Liga 1, al treilea cel mai bun fundaş central U23 din Europa

”Tricolorul” care îşi face apariţia în clasament este Virgil Ghiţă, de la Farul Constanţa, chiar pe podium.

Sursă foto: Marca

În faţa fotbalistului român, care a primit calificativul de 8,65, se află doar Timber, de la Ajax, şi Ozkacar, de la Leuven, din Belgia.

Ghiţă se află la doar 0,04 de fundaşul de pe poziţia secundă, în timp ce între român şi locul al patrulea loc există o diferenţă semnificativă.

Concluzia spaniolilor de la Marca este că nu cantitatea de acţiuni reuşite de un apărător, die ofensive sau defensive, este cea care îi arată valoarea, ci calitatea acestora.

Fost căpitan la naţionala de juniori şi în vârstă de doar 23 de ani, Virgil Ghiţă poate reprezenta viitorul României, iar apariţia în acest raport îi creşte cu siguranţă cota românului.

În prezent, transfermarkt îl evaluează la 1,4 milioane de euro, dar Hagi nu ar fi niciodată dispus să îl vândă pentru o astfel de sumă.

Afla mai multe despre: virgil ghiţă 

viewscnt
Articole similare