Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Surpriză de proporţii în Formula 1! Max Verstappen l-a întrecut pe Hamilton în ultimul tur şi a devenit campion mondial

VIDEO | Surpriză de proporţii în Formula 1! Max Verstappen l-a întrecut pe Hamilton în ultimul tur şi a devenit campion mondial

Formula 1

Comentarii

Pilotul olandez al echipei Red Bull, Max Verstappen, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, a XXII-a etapă, ultima, a Campionatului Mondial de Formula 1 şi, totodată, primul său titlul mondial. El a fost urmat de Lewis Hamilton, pe care l-a întrecut în ultimul tur, într-o nouă cursă controversată. Spaniolul Carlos Sainz jr. (Ferrari) a completat podiumul.

Pe Yas Marina Circuit, unde nu au lipsit controversele, olandezul Max Verstappen (Red Bull) a trecut linia de sosire al doilea, iar coechipierul său, mexicanul Sergio Perez a completat podiumul.

Hamilton şi Verstappen au mers la Abu Dhabi la egalitate de puncte, 369,5 puncte. Olandezul a fost cel mai rapid în calificări, urmat de multimplul campion mondial.

La start, Hamilton, cu pneuri medii, a plecat excelent în cursă şi l-a depăşit pe Verstappen, plecat cu cauciucuri soft. Acesta din urmă nu a cedat şi a intrat primul în virajul al şaselea, scoţându-l în afara pistei pe Hamilton, dar britanicul a tăiat virajul şi a revenit în frunte. Comisarii FIA au decis să nu-l penalizeze pe pilotul britanic, spre nemulţumirea celor de la Red Bull. Oficialii au considerat că Verstappen a intrat prea tare în acel viraj şi l-a forţat pe rival să iasă în afara pistei pentru a evita un contact între cele două monoposturi.

Surpriză de proporţii în Formula 1

Lewis Hamilton s-a distanţat apoi de adversarul său tur după tur şi cei doi au intrat la boxe la scurt timp unul după altul. La revenirea lor pe pistă, ordinea a fost Perez, Hamilton, Verstappen. Mexicanul şi-a făcut foarte bine treaba de locotenent, apărându-se agresiv în faţa sportivului de la Mercedes timp de vreo două tururi. 

Verstappen a profitat şi s-a apropiat de Hamilton, dar acesta a reuşit să treacă de al doilea pilot Red Bull şi a pus din nouă 5-6 secunde avantaj.

În turul 37/58, Verstappen a intrat din nou la boxe, profitând de un safety car virtual, şi a ieşit pe pistă la 17,5 secunde de Hamilton, care a rămas pe circuit.

Olandezul a luptat din răsputeri dar nu s-a putut apropia la mai mult de 11 secunde de pilotul britanic, care a condus fără greşeală până în turul 53, când un accident suferit de Nicholas Latifi (Williams).

Verstappen a intrat din nou la boxe, a treia oară, a pus softuri, în timp ce Mercedes l-a menţinut pe pistă de Hamilton, care era pe "hardurile" de la singura sa intrare la standuri.

Comisarii FIA au decis iniţial ca maşinile depăşite cu un tur să rămâne pe locurile pe care se aflau în momentul intrării maşiinii de siguranţă, astfel că între Hamilton şi Verstappen au rămas cinci maşini. La scurt timp s-a revenit asupra deciziei şi Verstappen a ajuns în spatele lui Hamilton.

S-a mai concurat doar un tur, în care Verstappen l-a depăşit pe Hamilton în virajul al cincilea şi, după un duel roată la toată, a câştigat cursa şi primul lui titlu mondial.

La 24 de ani, Verstappen are 19 victorii în Formula 1, dintre care zece anul acesta, şi a plecat de 13 ori din pole-position. El este la Red Bull din 2016, după ce a mai concurat doar la Toro Rosso, a doua echipă a producătorului de băuturi energizante.

Pe locurile 4-10 la Abu Dhabi s-a clasat în ordine finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes), japonezul Yuki Tsunoda (Alpha Tauri), francezul Pierre Gasly (Alpha Tauri), britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes), spaniolul Fernando Alonso (Alpine), francezul Esteban Ocon (Alpine) şi monegascul Charles Leclerc (Ferrari).

Mercedes a devenit campioană mondială la constructori a opta oară consecutiv, iar Red Bull a terminat pe locul 2.

Afla mai multe despre: max verstappen 

viewscnt
Articole similare