România este în faţa unui moment istoric: duelul cu Olanda, în optimile EURO 2024, iar Edi Iordănescu are o mare dilemă pentru echipa de start. Una dintre soluţiile pe care le are la dispoziţie vine cu o poveste de viaţă uluitoare, presărată cu de toate.
Bancu e indisponibil. De ce ar fi drama fotbalului românesc
EURO 2024 a ajuns la finalul fazei grupelor şi a trecut la rundele eliminatorii. Ultima etapă din Grupa E a adus un deznodământ pe care extrem de puţini fani, microbişti şi specialişti îl anticipau.
România a remizat cu Slovacia (1-1), iar Belgia şi Ucraina au încheiat şi ele la egalitate (0-0), rezultate care au pus-o pe naţionala tricoloră pe primul loc al grupei. Ceva unic în istoria primei reprezentative la un European.
Calificată astfel în optimi, România va întâlni o Olandă tensionată, care a terminat doar pe locul 3 în grupa D. Selecţionata tricoloră are la dispoziţie şase zile pentru a pregăti meciul care ar putea-o duce între cele mai bune opt echipe de la Campionatul European.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Problema care a născut o mare dilemă. Dezbaterea momentului în jurul echipei naţionale
Dar Edi Iordănescu are şi o problemă cu care nu s-a mai confruntat la acest Euro. Nicuşor Bancu a încasat un cartonaş galben în meciul cu Slovacia, pe finalul primei reprize. Cum acesta mai avea unul contra Ucrainei, al doilea însemna automat suspendarea în optimile de finală. Pe margine, selecţionerul României a realizat ce s-a întâmplat: tocmai a pierdut singurul fundaş stânga de meserie din lot pentru duelul cu Olanda.
Edi Iordănescu a luat în lotul pentru EURO 2024 un singur fundaş stânga autentic, pe Bancu, unul dintre căpitanii Universităţii Craiova. Alte variante pentru poziţia respectivă fotbalul românesc nu a putut oferi. Dacă ar fi existat în momentul de faţă, în mod cert s-ar fi aflat alături de ceilalţi tricolori în Germania.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Ce variante avem la orizont
Acum, în absenţa lui Nicuşor Bancu, Edi Iordănescu are două variante la dispoziţie pentru a-l înlocui. Prima dintre ele şi cea mai la îndemână este Deian Sorescu, pe care l-a mai folosit în două partide la Euro, cu Belgia şi Slovacia.
Cea de-a doua este Vasile Mogoş, un nume apărut de nicăieri în lotul tricolorilor pentru întrecerea din Germania, dar Edi Iordănescu are încredere deplină în acesta şi aflăm de ce l-a luat cu el pe cel care e fundaş dreapta la CFR Cluj.
De unde a început totul
Vasile Mogoş este un nume care, la prima vedere, nu spune foarte multe în fotbalul românesc. Poate şi pentru că prima sa experienţă în campionatul României a venit abia în 2023, pe când avea deja vârsta de 30 de ani.
La 31 octombrie 1992, se năştea la Vaslui un anume Vasile Mogoş. El provine dintr-o familie de români plecată la muncă în Italia, pentru un trai mai bun.
Tatăl său a ajuns în Peninsulă în 1995, dar suferise un accident grav la scurt timp. Pentru a-i fi alături, restul familiei Mogoş s-a mutat şi ea în Italia, în 1999. Astfel, în urma acestei conjuncturi nefericite, micuţul Vasile, la doar 6 ani, părăsea satul vasluian Moara Domnească, unde copilărise, şi se stabilea în Peninsulă alături de tata, mama, fratele şi cele trei surori ale sale.
”Tata a plecat în 1995 să muncească în Italia, la Torino, pentru a ne întreţine, iar mama a rămas acasă cu cei cinci copii. La început, tata a lucrat la o grădină de legume, apoi ca asfaltator. Mergeam doar în vacanţe în Italia.
Din păcate, tata a suferit un accident rutier urât, iar mama a decis să fie lângă el şi ne-am mutat în Italia. Aveam şase ani. Tata e bine acum. Am făcut grădiniţa în România, iar şcoala şi liceul le-am terminat în Italia”, îşi amintea Mogoş, conform Libertatea, în 2019.
I-a plăcut sportul de mic. Chiar dacă a flirtat şi cu boxul, fotbalul a făcut parte mereu din viaţa sa. A moştenit pasiunea pentru minge de la tatăl său, Pavel, care a avut mereu încredere în Vasile că poate face carieră în acest sport.
”De mic mi-a plăcut mingea, dar nu mă gândeam că voi ajunge fotbalist. Îmi plăceau toate sporturile. Am cochetat şi cu boxul. Tata, care a jucat fotbal în tinereţe la nivel mic, a crezut mereu că pot deveni un fotbalist bun şi m-a bătut mult de tot la cap”, rememora Mogoş.
Nu îi este ruşine de muncă. Suflet, pasiune şi dedicare, calităţile care l-au ajutat să-şi facă un drum
Ajuns în Italia, Vasile a început fotbalul la o academie din comuna San Damiano d'Asti, în zona Torino, şi a devenit fotbalist profesionist abia la 20 de ani. Până să reuşească să facă bani din fotbal, şi Mogoş, asemenea lui Niţă, care a lucrat într-o fabrică de cozonaci, îşi câştiga existenţa muncind în alte domenii. A fost, printre altele, şi ospătar.
”Abia la 20 de ani, când am semnat primul contract de profesionist, am realizat că fotbalul poate fi calea mea. Până atunci, jucam, dar şi munceam. Vara lucram la vie, am fost şi ospătar. Nu-mi e ruşine de muncă”, recunoştea fotbalistul român, în urmă cu cinci ani.
Practic, aventura sa în fotbal a început cu adevărat în anul 2012, an în care pleacă de la Asti, formaţie din Serie D, şi ajunge în Serie C, eşalon unde a evoluat pentru mai multe echipe: Delta Rovigo, Lumezzane şi Reggiana.
Pasul următor era, evident, urcarea cu o treaptă superioară în ierarhia fotbalistică din Italia. Ajuns în Serie B, la începutul anului 2017, Mogoş joacă, pe rând, la Ascoli, Cremonese, Chievo şi Crotone. A atins borna de 300 de meciuri în fotbalul italian, dintre care 170 în Serie B.
Evoluţia sa ascendentă a fost observată şi de oamenii din fotbalul românesc, iar Vasile Mogoş, surprinzător sau nu, a ajuns în 2019 şi în anturajul echipei naţionale a României.
Debutul a venit sub comanda selecţionerului Cosmin Contra, care nu a ezitat să-l titularizeze într-un meci cu Suedia, la data de 15 noiembrie 2019, în preliminariile pentru EURO 2020.
România pierdea cu 0-2, dar visul lui Mogoş devenise realitate. A jucat sub tricolor.
”Am plâns când am văzut convocarea, cred că e un vis pe care toţi îl au. Suntem toţi legaţi de ţară, mai ales tata care a plecat de mulţi ani în Italia, şi care a plâns ca noi toţi”, dezv[luia Mogoş, vizibil emoţionat, la sosirea în România pentru meciul respectiv.
Dar asta nu e tot. Deja internaţional român, jucătorul crescut în fotbalul din Italia lansase şi un pariu printre apropiaţii săi cu privire la momentul în care şi dacă va debuta la naţionala României. Nu s-a pus problema de dacă, ci de când.
”În urmă cu câţiva ani vorbeam cu verişorii mei şi, mai mult în glumă, le-am spus că, dacă voi juca pentru echipa naţională, îi voi duce într-o vacanţă. Gândeşte-te că suntem 54 de rude. Din fericire am făcut pariul doar cu câţiva dintre ei.
Cu tot cu prieteni şi rude, să zicem că trebuie să plătesc o vacanţă pentru 12 sau 13 persoane”, povestea el, la acea vreme.
De atunci, din acea toamnă târzie a lui 2019, Vasile Mogoş a adunat şapte prezenţe în tricoul României şi a fost luat de Edi Iordănescu în lotul pentru EURO 2024.
Revenirea în România. Transferul la CFR Cluj
La faptul că face parte acum din efectivul de 26 de tricolori prezenţi în Germania a ajutat şi transferul său la CFR Cluj, efectuat chiar în urmă cu un an. Andrea Mandorlini l-a luat cu o sumă infimă din Serie C, de la Crotone.
Dar Mogoş îşi trăia un nou vis al carierei. Să joace fotbal la cel mai înalt nivel în ţara sa natală. Era prima sa experienţă ca fotbalist în afara Italiei. La 30 de ani şi la mai bine de 20 de când părăsea România, jucătorul cu cel mai românesc nume revenea pe plaiurile mioritice.
”Limba nu se uită niciodată, chiar dacă vorbesc cam stâlcit româna, pe care am învăţat-o, practic, doar în familie”, îşi amintea, odinioară, copilul din Vaslui ajuns peste ani, iată, la unul dintre marile echipe de fotbal din România.
În Gruia, Mogoş a venit să fie o variantă de rezervă pentru postul de fundaş dreapta, post unde ”şef” era Cristi Manea. Nu a comentat. Şi-a văzut de treabă, de joc, a muncit cât de mult a putut, pentru că viaţa aşa l-a învăţat că e bine, şi a fost răsplătit.
Când i s-a oferit şansa, a profitat de ea la maximum. Iar vremea sa a venit. Manea a avut un sezon 2023-2024 complicat, iar Mogoş a început să fie folosit din ce în ce mai des în echipă. A dat totul pe teren de fiecare dată, la fiecare meci jucat.
Iar convocarea pentru Europeanul german nu avea cum să lipsească. Atent la fiecare detaliu, Edi Iordănescu a ştiut că are în Mogoş un om pe care se poate baza, un om care îşi dă sufletul pe teren pentru culorile României, un om cu o ambiţie de nezdruncinat. El este 22-ul naţionalei.
Tocmai de aceea, Vasile Mogoş a ajuns şi inima vestiarului naţionalei în cantonamentul de la Wurzburg. Celebră este scena de la finalul fericit al meciului cu Slovacia când el vine cu o boxă la interviul lui Drăguşin pentru a sărbători calificarea României în optimi. Petrecere în stil românesc! Iar ”DJ Vasile” e sufletul ei.
Absenţa lui Bancu poate fi şansa carierei lui Mogoş
Iar acum se află în faţa unei noi mari provocări. Este posibil să bifeze şi primele minute în tricoul naţionalei României la un turneu final de Campionat European. Reluăm ideea de la început. Bancu este suspendat, nu mai avem vreun fundaş stânga de meserie în lot, astfel că Edi Iordănescu ar putea decide să mizeze pe Vasile Mogoş pentru duelul cu Olanda.
Deşi fundaş dreapta, uneori fundaş central, el a mai fost încercat de selecţioner în banda stângă în amicalele cu Bulgaria şi Liechtenstein, unde, orice s-ar zice, România nu a primit gol.
Argumentele care l-ar pune în faţa lui Sorescu sunt realiste: se apără mai bine, este mai puternic din punct de vedere fizic (are 1,86 m), calităţi extrem de necesare şi folositoare pe o bandă unde Olanda îi va avea pe Dumfries şi Frimpong. Şi nu în ultimul rând, spiritul său sacrificiu, care l-a făcut să ajungă omul şi fotbalistul care este astăzi.
Acest devotament, acest spirit de sacrificiu de care dă dovadă mereu îl exemplifică cel mai bine chiar de el, Vasile Mogoş.
”Eu cred că suntem 26 de titulari în echipa asta. Nu contează cine joacă şi cine nu. Eu cred în grupul ăsta, suntem toţi de suflet, aşa cum a spus Mister.
Cred că şi dacă îl întreabă pe Moruţan dacă intră pe teren, o face şi cu un picior rupt, intră şi face diferenţa! Bineînţeles că îmi doresc să joc, dar şi prin bancă, prin tribună... eu m-aş arunca de pe pod pentru naţională, pentru că asta înseamnă să ai suflet.
Şi cred că Misteru” a înţeles asta, cum sunt eu sunt şi ceilalţi 25. Plus Moruţan”, relata vasluianul Mogoş, în conferinţa dinaintea meciului cu Belgia.
Ce s-ar fi făcut dacă nu ajungea fotbalist
Nu a fost un elev model: ”Nu mi-a plăcut şcoala, mergeam doar pentru mama. Am renunţat la şcoală la 19 ani, dar i-am promis mamei că mă ţin de fotbal”. Şi a reuşit, chiar foarte bine. Acum, vrea să-şi răsplătească părinţii pentru susţinerea şi încrederea de care a beneficiat din partea lor tot timpul.
”Acum e rândul meu să-mi ajut părinţii. Tata este însă orgolios şi nu acceptă să fie întreţinut de copii. Chiar dacă e pensionar, se trezeşte la 5 dimineaţa şi munceşte. Mai bea câte o bere doar când se uită la televizor, la câte un meci”.
Când s-a transferat la CFR Cluj, Mogoş a fost întrebat ce s-ar fi făcut dacă nu devenea fotbalist: ”Probabil, ajungeam la închisoare. Glumesc, evident”. Bine că s-a făcut ce şi-a dorit dintotdeauna şi acum îşi trăieşte fericirea cu ochii. Şi noi, suporterii naţionalei, prin el, ceilalţi tricolori şi selecţionerul lor.
Drama neştiută a lui Mogoş. Are o verişoară paralizată, multipă medaliată la scrimă în scaun cu rotile
În 2019, când primea prima convocare la naţionala României, Vasile Mogoş a fost subiectul unui amplu material în Gazzetta dello Sport. Cotidianul italian relata momente marcante din viaţa şi cariera jucătorului român, un cvasinecunoscut la acea vreme. Un detaliu cu totul special a ieşit în evidenţă, unul care pune spune multe şi despre familia din care face parte Vasile Mogoş.
Una dintre verişoarele sale, Andreea, a rămas paralizată de la brâu în jos, după un accidentat rutier. Dar cum numele ei de familie în actele oficiale este Mogoş, Andreea a continuat să lupte cu o ambiţie ieşită din comun şi a ajuns să facă parte din naţionala paralimpică de scrimă a Italiei.
Şi nu doar aşa în trecere. Andreea a fost medaliată cu bronz la Jocurile Paralimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, iar palmaresul ei mai cuprinde un aur la Mondiale şi un argint la Europene. În urmă cu câţiva ani, Andreea şi-a relatat chiar ea această poveste incredibilă de viaţă.
- Citește și
- Italia a dezamăgit la EURO după ce a fost eliminată de Elveţia. MM Stoica: ”Nu ai cum să te prezinţi în halul ăsta!”
- Niţă a dezvăluit când a aflat că va fi titularul României la EURO 2024: ”Selecţionerul are o tactică”. Cum se înţelege cu Moldovan
- Ce a declarat Cristi Chivu despre meciul România - Olanda: ”Avem o selecţionată fără nume mari sau fără staruri”
Afla mai multe despre: echipa nationala, romania, euro 2024, vasile mogos, special