You are here:

Andrei Păunescu rupe tăcerea! Rapid, dat în judecată pentru felul în care foloseşte imnul: "Lucruri de astea inimaginabile, să fie pus pe tarabe, pe mărfuri" | EXCLUSIV

Andrei Păunescu rupe tăcerea! Rapid, dat în judecată pentru felul în care foloseşte imnul: "Lucruri de astea inimaginabile, să fie pus pe tarabe, pe mărfuri" | EXCLUSIVgalerie foto

Rapid

Comentarii

Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, a oferit un interviu amplu pentru Orange Sport, în care şi-a explicat decizia de a da în judecată clubul Rapid pentru drepturi de autor şi drepturi conexe legate de imnul echipei.

Andrei Păunescu explică de ce a dat în judecată Rapid

Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, a dat în judecată FC Rapid şi CS Rapid, printre alte entităţi, pentru folosirea în scop comercial a imnului clubului vişiniu. 

În interviul acordat Orange Sport, Andrei Păunescu a explicat clar că versurile celebre din fotbalul românesc pot fi cântate, însă nu şi folosite pentru a obţine bani. 

"Totul a plecat de la faptul că tata a scris o superbă poezie din dragoste necondiţionată pentru o echipă şi o idee. Nu a scris această poezie pentru a fi etichetă pentru băuturi alcoolice, pentru a fi obiect de promovare ale unor materiale care se vând. Asta e problema.

Imnul poate fi cântat de oricine, cum se întâmplă de zeci de ani, dar când când vinzi ceva deja intri în altă categorie. Să presupunem să scrieţi o scisoare de dragoste unei femei şi o publicaţi şi la un moment dat vă pomeniţi că managerul acelei femei iubite ia poezia şi o vinde, o pune pe tot felul de tarabe şi obţine bani din ea. Întrebarea e dacă e bine aşa", a declarat Andrei Păunescu pentru Orange Sport. 

Cum a descoperit familia Păunescu faptul că strofele imnului sunt folosite în scop comercial

Familia Păunescu a luat atitudine, după ce a văzut mai multe produse inscripţionate cu versurile scrise de cel care a condus Cenaclul Flacăra. După ce a consultat specialişti, familia a decis să ia atitudine. 

"Noi suntem o familie cu prieteni şi relaţii în toată ţara. Au început să vină oameni care au spus <<Am cumpărat o sticlă de vin cu strofele Rapidului, am cumpărat altă sticlă cu poezia domnului Păunescu, dar nu scrie că e a domnului Păunescu>>. Tot, fără autorul Adrian Păunescu, am văzut timbre cu tot imnul Rapidului. Au cumpărat brăţări, eşarfe, ceasuri de perete, lucruri de astea inimaginabile şi ne-am interesat despre ce e vorba.

Când am studiat eu şi oamenii care mă ajută, că familia asta are nevoie şi de apărare, când oamenii de specialitate au săpat au descoperit o industrie comercială în care versurile tatălui meu se vând pe bani şi nu puţini, autorul nu e trecut şi nimeni n-a întrebat pe autor sau moştenitor despre problema asta. A fost simplu, că lucrurile au fost făcute cu nonşalanţă de cei care au făcut încât n-a trebuit să căutăm noi.

Imnul poate fi cântat de oricine, necondiţionat, familia Păunescu n-a cerut bani pentru cântare, pentru dragoste, dar când se ia opera, nu spune că e Păunescu şi o vinde... Oamenii ăia trebuie să spună cum au făcut asta. Eu nu pot lua o operă a unui scriitor român şi să vând obiecte cu ea spunând că e a mea", a mai spus Andrei Păunescu, pentru Orange Sport.  

Andrei Păunescu: "Trebuie să răspundă tot în paradigma banilor"

Andrei Păunescu a continuat cu ce pretinde familia şi a întărit ideea că partea culturală a imnului nu va fi influenţată. 

"Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic, nici scrisă, nici verbală, pur şi simplu ne-am pomenit cu un comerţ divers cu versurile imnului Rapidului. Noi am văzut eşarfe, căni, tricouri, mărgele, timbre, vin, fizic şi în online şi atunci am constatat adevărul. 

(n.r. - ce pretinde) Nu asta e cauza principală, dar când cineva scoate bani dintr-o operă trebuie să răspundă tot în paradigma banilor. Adică nu poţi tu să furi nişte bani după care să spui că nu i-ai consumat pe toţi, îi iei şi nu s-a întâmplat nimic. 

Nu pot fi eu de acord, eu, că Adrian Păunescu are mai mulţi moştenitori. Când oamenii doresc să cumpere cărţi de Adrian Păunescu se duc în librării şi totul e reglementat. Nu pot spune ce ar fi fost dacă ar fi fost. Din fericire, legile sunt foarte clar. Trebuie să ceri acordul şi să stabileşti condiţiile, nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine şi autorul să stea să se uite.

Imnul poate fi cântat de oricine oriunde. Interpretarea culturală nu poate fi condiţionată şi asta le spun suporterilor Rapidului. Lumea se poate bucura de imn neîngrădit. Problema este doar vânzarea unor lucruri. În presă deja apar diversiuni despre dorinţa de a câştiga bani. Nu, dragii mei. Dumneata, fan al Rapidului, vine cineva, îţi ia bunul şi-l vinde, dumneata poţi sta? Lucrurile culturale sunt diferite. Una e interpretarea şi alta e vânzarea, care se face în alte condiţii", a adăugat fiul regretatului Adrian Păunescu. 

Povestea imnului celebru la Rapid a început în 1979: "Sper că ai o hârtie să notezi"

Andrei Păunescu a relatat şi cum s-a născut imnul intrat în istoria clubului Rapid Bucureşti. Totul a început la o miuţă, în Giuleşti, acum aproape jumătate de secol. 

"Lucrurile frumoase trebuie povestite. Adrian Păunescu, în 1979, august, când l-a scris, l-a scris dintr-o dragoste pentru o idee, o echipă, pentru nişte oameni a căror echipa era prigonită. A scris acel cântec şi n-a pretins nimic pentru partea culturală şi în niciun caz nu a scris... Dacă voia să facă comerţ cu arta lui, câştiga mulţi bani. Nu a scris acest imn ca să fie pus pe tarabe, pe mărfuri unde nu e pomenit.

În 1979, pe stadionul Giuleşti, echipa redacţiei Flacăra, din care făcea parte şi Victor Socaciu, cântăreţ şi redactor la revista Flacăra, mulţi gazetari importanţi... Lumea se afla la o miuţă. Când dădeam mingile de încălzire în spatele porţii de la tunelul vechi, tata spunea că echipa asta nu are imn. E la mijlocul clasamentului în Divizia B, dar nu are imn. Ovidiu Ioaniţioaia se afla şi el în şort atunci tata îi spune: <<Ovidiu, sper că ai o hârtie să notezi>>. A scos hârtia, un carton, un şerveţel şi notează.

În acelaşi moment tata îi zice lui Victor Socaciu că speră că are chitara la el. Îşi ia chitara din portbagaj şi până s-a întors tata i-a dictat versurile lui Ovidiu Ioaniţoaia. Le-a scris, Victor Socaciu le-a pus pe muzică, s-a făcut o înregistrate pe un magnetofon prăpădit, s-a dat la primul meci şi imnul a devenit parte din inima oricărui susţinător al echipei. Asta a fost cu imnul", a încheiat Andrei Păunescu, pentru Orange Sport. 

Rapid Bucureşti a oferit o reacţie, după ce Andrei Păunescu a chemat clubul în instanţă

 Galerie foto

Afla mai multe despre: andrei paunescuandrei paunescu rapidandrei paunescu proces rapidimn rapidproces imn rapid 

viewscnt
Articole similare