You are here:

Ce acord erau forţaţi să semneze părinţii copiilor la Academia ”Gheorghe Hagi”: ”Erau 10 lucruri la care achiesau prin semnătură” | EXCLUSIV

Ce acord erau forţaţi să semneze părinţii copiilor la Academia ”Gheorghe Hagi”: ”Erau 10 lucruri la care achiesau prin semnătură” | EXCLUSIV

Special

Comentarii

În cadrul celui mai nou episod din ”SportCast cu Sile”, un Podcast Orange Sport realizat de Silviu Tudor Samuilă, a fost invitat Lucian Burchel, directorul Şcolii Federale de Antrenori din cadrul FRF, care a vorbit, printre altele, şi despre ”cazul” David Maftei, de la Oţelul Galaţi.

Părinţii, nevoiţi să semneze ”un cod de conduită”: ”Noi am încercat să direcţionăm spre educaţie tot fenomenul”

David Maftei a fost certat la margine de Dorinel Munteanu, în prima repriză a meciului dintre Oţelul Galaţi şi Dinamo (1-1). Antrenorul l-a luat de tricou pe tânărul jucător în timp ce îi reproşa anumite lucruri. Totuşi, Maftei a transmis faptul că nu a avut niciun conflict cu tehnicianul său şi că acesta i-a cerut să dea mai mult pe teren.

Subiectul a fost dezbătut şi la ”SportCast cu Sile”, între moderatorul Silviu Tudor Samuilă şi invitatul Lucian Burchel, unul dintre cei mai importanţi oameni care au contribuit la conceptul şi la tot ceea ce înseamnă astăzi Academia de Fotbal ”Gheorghe Hagi”.

Fostul director tehnic al Academiei ”Gheorghe Hagi” a dezvăluit că astfel de episoade controversate nu aveau loc la celebra şcoală de fotbal, deoarece părinţii copiilor erau nevoiţi să semneze anumite documente ”de conduită”, cu mai multe reglementări prin care aceştia erau de acord să nu submineze autoritatea antrenorilor faţă de micii jucători.

De asemenea, şi antrenorii erau ţinuţi ”din scurt” de superiorii lor în grad, astfel încât dacă existau tot felul de abateri sau acte de indisciplină asupra copiilor şi juniorilor, erau traşi la răspundere.

”Eu îl cunosc pe Maftei. L-am avut la (n.r. Academia) Hagi. E un jucător care sunt absolut sigur că a mai trecut prin aşa ceva, poate nu atât de vizibil la televizor. Se întâmplă tuturor. La Hagi, în centrul de copii şi juniori, exista o anumită ţinută şi era mai greu să se întâmple.

Trebuia să ai un anumit tip de comportament ca antrenor, iar părinţii trebuiau să semneze un cod de conduită. Noi am încercat să direcţionăm spre educaţie tot fenomenul, părinţi, antrenori, copii, pe toţi. S-a lucrat foarte bine în echipă acolo. Planurile erau clare. Ştiai foarte bine ce urmăreşti şi ce vrei, iar restul sunt detalii.

Părinţii aveau semnat un cod de conduită. Erau 10 lucruri la care ei achiesau prin semnătură. Asta se întâmpla la fiecare şase luni. Reluau codul. Dacă mai trebuia completat ceva în funcţie de ce vedeam, imediat se întâmpla. (n.r. Părinţii) Stăteau în tribune, la antrenamente le permiteam accesul, dar nu se permiteau sfaturile tehnice.

Un părinte, chiar dacă este calificat ca antrenor, nu poate să-mi evalueze un antrenor care lucrează într-un concept şi respectă un plan, care şi el la rândul lui este supervizat şi ajutat de către cineva care răspunde de el.

La Academia Hagi, un antrenor nu avea voie să ţipe agresiv la un jucător, atac la persoană. Poţi să strigi o indicaţie de pe margine, poţi să ajuţi cu un sfat, dar în niciun caz ceva personal. Încercam să evităm pe cât posibil. Nu a fost uşor. 

Antrenorii au trebuit dintr-odată să schimbe nişte lucruri că au intrat într-un fenomen controlat, asistat, într-o muncă în organigramă. În acele condiţii, în şedinţele individuale pe care le aveam cu antrenorii, dacă existau cazuri şi derapaje, le puneam pe tapet. Lucrul nostru principal a fost să atragem atenţia asupra unui proces corect condus, cu ţintă”, a declarat Burchel, la ”SportCast cu Sile”, de pe canalul de YouTube al Orange Sport.

Academia de Fotbal ”Gheorghe Hagi” a fost înfiinţată în anul 2009, iar obiectivul acesteia este descoperirea şi pregătirea tinerelor talente pentru fotbalul de performanţă.

Afla mai multe despre: stefan burchelacademia gheorghe hagisportcast cu sileorange sportdavid maftei 

viewscnt
Articole similare