Alisher Usmanov, fost acţionar la Arsenal Londra, a rămas fără iahtul său de 600 de milioane de dolari, după sancţiunile economice impuse de Rusiei de Uniunea Europeană, pentru invadarea Ucrainei.
Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, unde a făcut deja câteva mii de victime, a atras sancţiuni dure din partea comunităţii internaţionale.
Printre altele, averile pe care apropiaţii lui Vladimir Putin le au în străinătate au fost îngheţate şi acum bunurile oligarhilor ruşi sunt vânate.
Unul dintre cei care au avut de suferit este Alisher Usmanov, fost acţionar la Arsenal Londra. Acesta a rămas fără iahtul său pentru care a plătit aproape 600 de milioane de dolari.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Ce au găsit la bord cei care au confiscat iahtul lui Alisher Usmanov
Potrivit Forbes, care susţine că informaţia a fost confirmată din 3 surse, iahtul lui Alisher Usmanov a fost confiscat la Hamburg, unde se afla pe şantierele companiei Blohm+Voss. A ajuns acolo în octombrie 2021 pentru lucrări de reamenajare.
Botezat Dilbar, iahtul lui Alisher Usmanov este unul dintre cele mai impresionante construite vreodată. Are 156 de metri şi este considerat cel mai mare iaht cu motor din lume, raportat la tonaj, cu o greutate de 15,917 tone.
Cei care au confiscat iahtul au descoperit la bordul său un lux incredibil. Dilbar are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, două piste de aterizare pentru elicoptere, o saună, salon de înfrumuseţare, sală de sport, iar interioarele sale au peste 1.000 de perne de pluş.
Finisajele sale sunt dintre cele mai scumpe, poate găzdui 24 de persoane în 12 apartamente şi, pentru a funcţiona, nava are nevoie de un echipaj format din nu mai puţin de 96 de oameni.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU IAHTUL DILBAR!
Iahtul a fost construit de compania germană Lurssen şi a fost gata în 2016, după ce lucrările au durat 52 de luni.
Despre acest iaht s-a scris că are cele mai avansate sisteme de siguranţă şi că ar beneficia inclusiv de un sistem de apărare anti-rachetă.
Informaţia a fost dezminţită de Peter Lurssen, CEO-ul companiei care l-a construit: ”Dilbar are cele mai avansate tehnologii de securitate dintre toate iahturile din lume. Dar lucrurile pe care le-am citit despre el, cum că ar avea un sistem de apărare anti-rachetă, sunt toate o prostie”, a spus Peter Lurssen la evenimentul de lansare.
Oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin, care au afaceri şi bunuri în Europa, au intrat deja în panică după ce comunitatea internaţională a anunţat că averile lor vor fi confiscate, măsură ce face parte din pachetul de sancţiuni economice impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina.
Roman Abramovic, patronul lui Chelsea, a anunţat deja că vinde clubul şi ar încerca să facă acelaşi lucru şi cu proprietăţile pe care le are în Anglia.
O ţintă pentru comunitatea internaţională sunt şi iahturile oligarhilor ruşi, multe dintre ele evaluate la sume uriaşe. Prietenii lui Vladimir Putin au găsit o soluţie pentru a le salva şi au ales să-şi ducă iahturile în Insulele Maldive.
În ultimele zile au fost văzut în Insulele Maldive 5 astfel de iahturi, în contextul în care conducerea arhipelagului din Oceanul Indian nu are un tratat de extrădare du SUA.
Cine este Alisher Usmanov, miliardarul rus care a rămas fără iahtul de 600 de milioane de dolari
În vârstă de 68 de ani, Alisher Usmanov s-a născut în Chust, Uzbekistan, care atunci făcea parte din fostul URSS. Usmanov a început să facă avere după prăbuşirea URSS, în special din afacerile pe care le-a deschis în industria mineritului. Înainte izbucniri războiului din Ucraina, Usmanov avea o avere estimată la 19,5 miliarde de dolari.
Ulterior, a investit foarte mulţi bani în companii de tehologie şi în prezent deţine, printre altele, MegaFon, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Rusia.
În 2009, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi-a îndreptat atenţia spre atragerea de investiţii din partea oligarhilor ruşi şi Usmanov a fost primul care a cumpărat acţiuni, 1,96%, pentru care a plătit 200 de milioane de dolari. Le-a vândut în 2012 şi profitul său a ar fi fost de aproximativ un miliard de dolari.
De-a lungul timpului a mai investit în companii precum Groupon, Zynga, Airbnb, ZocDoc, Alibaba, 360buy şi chiar Apple.
În august 2007, Alisher Usmanov s-a implicat şi în fotbal şi a cumpărat 14,58% din acţiunile lui Arsenal Londra, pentru care a plătit 75 de milioane de lire sterline. În august 2018, şi-a vândut acţiunile la Arsenal pentru nu mai puţin de 550 de milioane ed lire sterline.
În ianuarie 2017, una dintre companiile sale a încheiat un contract de sponsorizare cu Everton F.C., valabil 5 ani, cu 15 milioane de euro pentru fiecare sezon. Contractul a fost acum câteva zile reziliat de Everton, din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
- Citește și
- Transferul surprinzător încercat de Gigi Becali la FCSB. Ce atacant a ofertat patronul roş-albaştrilor: "M-a sunat la 12 noaptea"
- Marius Croitoru şi-a schimbat contractul cu FC Botoşani. Clauza uriaşă pe care o are acum îl ţine departe de ofertele venite din partea lui Becali
- China ştia de invazia pe care o pregătea Rusia în Ucraina. Cerinţa specială a lui Xi Jinping pentru Vladimir Putin
- Dennis Man a fost pe placul italienilor în meciul cu Monza: ”A dat dovadă de sacrificiu. A făcut o treabă bună” + Ce notă a primit
Afla mai multe despre: usmanov