Regulamentul FIFA nu prevede nicio interdicţie pentru Steaua pentru a primi licenţa de Liga 1. Ba dimpotrivă.
Steaua nu are în continuare drept de promovare în Liga 1 şi speră la schimbarea situaţiei după ce Vasile Dîncu a depus un proiect pentru modificarea Legii Sportului.
În acest moment, două alineate din Legea Sportului şi un punct din regulamentul de licenţiere al FRF stau în calea speranţelor steliştilor de a promova în Liga 1.
Ce spune însă regulamentul FIFA despre licenţiere?
Paradoxal, regulamentul FIFA, cel după care se ghidează toate federaţiile afiliate, nu are niciun paragraf care să interzică să promoveze unui club care aparţine de stat. Ba dimpotrivă.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
La articolul 4 din regulamentul FIFA, forul internaţional scrie clar că licenţa unui club n-ar trebui să ţină cont de forma de organizare a acestuia.
Regulamentul FIFA, articolul 4:
-Alineatul 4.3.1.2: Statutul unui club de fotbal (profesionist, semiprofesionist sau amator) nu este relevant pentru eliberarea licenţei.
-Alineatul 4.3.1.3: Forma juridică a unui club de fotbal nu este relevantă pentru eliberarea licenţei, în conformitate cu statutul şi cu legislaţia naţionale.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
FIFA a transmis aceste recomandări tuturor federaţiilor afiliate la forul internaţional, pentru a le integra în regulamentele naţionale de licenţiere.
”Aceste regulamente FIFa trebuiesc transformate în regulamente de licenţiere a cluburilor Confederaţiei (denumite în continuare Regulamentele Confederaţiei), care stabilesc criteriile minime de a fi integrate în regulamentele naţionale”, se arată în regulamentul FIFA, punctul 2.2.1.1.
Şi atunci, de ce Steaua nu are drept de promovare?
În acest moment, cele două alineate din articolul 31, din Legea Sportului, spune aşa:
Alineatul 1: ”Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social”.
Alineatul 3: ”Cluburilor sportive profesioniste li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile cuprinse în prezenta lege”.
Însă ele sunt întărite de articolul 11, alineatul 1, din Regulamentul de Licenţiere al FRF:
”Solicitantul de licenţă poate fi numai un club de fotbal, adică o persoană juridică, care este pe deplin şi exclusiv responsabil de echipele de fotbal ce participă la competiţiile naţionale şi internaţionale şi care este membru afiliat al FRF şi LF, după caz. Solicitantul de licenţă pentru participarea în campionatul naţional Liga 1 trebuie să fie o persoană juridică organizată ca asociaţie fără scop patrimonial sau societate comercială pe acţiuni, conform art. 31 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000”, se arată în alineatul 1 din articolul 11, din Regulamentul de Licenţiere al FRF.
Interesant este că FRF a modificat acest alineat abia în 2017, an în care Steaua şi-a reactivat secţia de fotbal. Până atunci, acel alineat din Regulamentul de Licenţiere avea o altă formă, mult mai apropiată de cea recomandată de FIFA:
Articolul 11, alineatul 1, înainte de 2017: ”Solicitantul de licenţă poate fi numai un club de fotbal, adică o persoană juridică, care este pe deplin şi exclusiv responsabilă de echipele de fotbal ce participă în competiţiile naţionale şi internaţionale şi care este membru afiliat al FRF şi al LPF, după caz”.
Practic, dacă acel alineat nu ar fi fost modificat în 2017, Steaua ar fi avut acum drept de promovare.
Vechiul alineat din Regulamentul de Licenţiere al FRF era copiat după regulamentul FIFA, care păstrează în continuare aceeşi formulare:
Articolul 4, alineatul 4.3.1.1 din regulamentul FIFA: ”Solicitantul licenţei este definit ca fiind o entitate juridică pe deplin responsabilă pentru echipa de fotbal, care participă la competiţiile naţionale şi internaţional de club şi care este membru afiliat (n.r. al asociţiei naţionale, în cazul de faţă FRF)”.
- Citește și
- Elias Charalambous, înaintea meciului cu Rapid: ”Suntem pregătiţi!”. Ce spune despre omologul său, Adrian Mutu
- Tocmai i-a făcut praf Gigi Becali memoria lui Ion Alecsandrescu? Ce a putut să spună despre cea mai mare personalitate din istoria Stelei
- VIDEO | Cum arată faţa lui Nicolae Păun, după talpa-n figură primită de la Alexandru Creţu, în Sepsi - Craiova 1-2
Afla mai multe despre: steaua