Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Tocmai i-a făcut praf Gigi Becali memoria lui Ion Alecsandrescu? Ce a putut să spună despre cea mai mare personalitate din istoria Stelei

Tocmai i-a făcut praf Gigi Becali memoria lui Ion Alecsandrescu? Ce a putut să spună despre cea mai mare personalitate din istoria Stelei

Steaua

Comentarii

Gigi Becali acuză că ”marii conducători” de la începutul anilor '90 au luat şpăgi din transferurile de jucători. Cei mai mari conducători din acea perioadă erau consideraţi Ion ”Sfinxul” Alecsandrescu (Steaua) şi Vasile Ianul (Dinamo).

În războiul pe care-l are cu Steaua, Gigi Becali acuză că ”marii conducători” de după Revoluţie au luat şpagă la transferurile de jucători.

În acea perioadă, Steaua şi Dinamo - echipele care au vândut cei mai mulţi jucători în străinătate - erau conduse de Ion Alecsandrescu (Steaua) şi Vasile Ianul (Dinamo).

Gigi Becali n-a vrut să ofere nume, însă lasă de înţeles că a făcut trimitere la cei doi.

L-a acuzat Gigi Becali pe Ion ”Sfinxul” Alecsandrescu că a luat şpagă? Ce a declarat patronul FCSB

În această perioadă, Gigi Becali este foarte revolatat de posibila schimbare Lege a Sportului, care i-ar da Stelei dreptul de a promova.

Patronul FCSB a adus în discuţie, printre altele, varianta în care Steaua ar avea ofertă pentru un jucător.

Gigi Becali susţine că, într-o astfel de situaţie, Steaua ar putea fi nevoită să organizeze licitaţie, deoarece aparţine de stat.

În plus, Gigi Becali spune că există un risc foarte ca şefii Stelei care ar negocia transferuri ar putea lua mită. Becali spune că aşa s-a procedat în anii '90 şi pare o trimitere la Ion Alecsandrescu.

”Sfinxul”, cum era poreclit, şi-a petrecut aproape toată viaţa la Steaua şi este considerat cea mai pare personalitate din istoria clubului.

”Dacă se vinde un jucător, cine negociază? Vasilescu, Popescu, Ionescu? Îţi promit că va fi şpagă. Cum a fost dintotdeauna şi cum a fost, de fapt... Echipele, după Revoluţie... luaţi după Revoluţie, nu dau nume...

Şi chiar ăia, care credeţi voi, ăia pe care îi ridic în slăvi pe unii. Acum putem să spunem, că oamenii nu mai sunt, probabil nu mai sunt.

Ăia care s-au numit marii conducători ai marilor echipe, nu spun cine. Spun eu 100%, că ştiu eu 100%, cum luau şpăgile de sute de mii când se vindeau jucătorii.

Şi când spun 100% spun că ştiu de la cine luau şi cine le dădea. Şi eram şi eu atunci participant la discuţie. Dar nu vreau să spun totul în mod concret, dar vă spun că luau.

Aşa va fi şi de acum încolo. Păi nu au fost şi dosare penale, nu ştiţi ce s-a întâmplat? Nu ştiţi ce s-a întâmplat pe la Steaua? Cum, nu ştiţi cu vânzările de jucători după Revoluţie, nu ştiţi?

Nu mai dau nume, că nu vreau să dau nume”, a spus Gigi Becali la Prima Sport.

Imediat după Revoluţia, când s-au deschis graniţele, Steaua şi Dinamo - echipele care atunci aveau cei mai valoroşi jucători - au rămas fără cei mai importanţi fotbalişti, care s-au transferat în străinătate.

Cei mai mulţi dintre ei erau impresariaţi de fraţii Giovanni şi Victor Becali, care sunt verii lui Gigi Becali.

Interesant este că patronul FCSB l-a atacat pe Ion Alecsandrescu şi în 2009, pe aceeşi temă. Atunci, la fosta televiziune GSP TV, Gigi Becali a avut o dispută cu Anghel Iordănescu:

”Nu mai faceţi voi atâta morală pe banii noştri! Alecsandrescu a luat câteva sute de mii care s-au dus pe apa sâmbetei”, a spus atunci Gigi Becali.

Cine a fost Ion ”Sfinxul” Alecsandrescu

Născut pe 17 iulie 1928, în Copăceni, Vâlcea, Ion Alecsandrescu este considerat cel mai mare conducător pe care l-a avut vreodată fotbalul românesc.

A început fotbalul la Juventus Bucureşti (1947-1950), a jucat apoi pentru Partizanul Bucureşti (1950), iar în 1950 a ajuns la CCA Bucureşti - cum era denumită Steaua în acea perioadă.

A fost împrumutat pentru un sezon la CA Câmpulung Moldovenesc şi apoi a jucat până în 1961 la Steaua.

Atacant de meserie, Ion Alecsandrescu a câştigat ca jucător 5 titluri cu Steaua şi trei Cupe ale României. În 1958 a fost golgheterul Diviziei A, cu 18 goluri în 22 de meciuri.

Însă cei mai mulţi şi-l aduc aminte în postura de conducător.

După retragere, în 1962, a fost numit secretar general al FRF. Din această postură, Ion Alecsandrescu a fost cel care a înfiinţat mai multe centre de juniori, printre care şi celebrul ”Luceafărul”.

Proiectul ”Luceafărul” a fost cel mai de succes din fotbalul românesc şi pe aici au trecut cei mai mulţi dintre componenţii ”Generaţiei de Aur”, inclusiv Gică Hagi.

În 1982, ”Sfinxul” a fost numit vicepreşedinte al secţiei de fotbal al Stelei şi, ulterior, preşedinte.

El este cel care a creat generaţia '86, cea mai importantă din istoria fotbalului românesc. Acea generaţie a Stelei a dominat fotbalul european în perioada 1986-1989, când a câştigat Cupa Campionilor Europeni (1986), Supercupa Europei (1987) şi a mai jucat o finală de Cupa Campionilor, în 1989, când a pierdut-o cu 4-0 în faţa lui AC Milan. 

A fost conducător la Steaua până în 1996 şi, ulterior, până în 2000 a rămas consilier al clubului. În perioada în care a fost conducător la Steaua, echipa din Ghencea a câştigat nu mai puţin de 9 titluri de campioană. Dacă este să luăm în considerare şi perioada în care a fost consilier al Stelei, numărul ajunge la 11 titluri de campioană.

În total, ca jucător şi conducător la Steaua, Ion Alecsandrescu a contribuit la nu mai puţin de 16 titluri.

După '90, Ion ”Sfinxul” Alecsandrescu a continuat să menţină Steaua la un nivel foarte bun şi a descoperit jucători precum Adrian ilie, Basarab Panduru sau Iulian Filipescu.

Pentru toate contribuţiile pe care le-a avut la Steaua, Ion ”Sfinxul” Alecsandrescu a fost numit ”omul secolului” la echipa din Ghencea.

S-a stins din viaţă pe 21 iunie 2000, la vârsta de 71 de ani după o viaţă în care, prin eleganţa sa, a fost apreciat şi lăudat inclusiv de rivali.

În aceeşi declaraţie, Gigi Becali s-a luat de 3 dintre legendele Stelei

Tot în intervenţia pe care a avut-o la Prima Sport, Gigi Becali a atacat alte două legende ale Stelei: pe Anghel Iordănescu şi pe Marius Lăcătuş.

Pe cei doi i-a acuzat că nu spun adevărul despre cum a preluat el Steaua în 2003.

”M-a dezamăgit (n.r. Anghel Iordănescu), pentru că el ştie ce s-a întâmplat. Mi-a cerut bilete, a dat telefoane, iar după să fii împotriva mea?

Dacă era un om onest... el ştie adevărul, Lăcătuş ştie adevărul. Ştii că au semnat zeci de generali, că au semnat nu ştiu câţi din ministere, de ce nu spui adevărul?

Dacă eşti găinar, nu spui adevărul! Păi, spune, băi, cum s-a întâmplat! De ce eşti găinar? M-a sunat, am vorbit, nu sunt supărat pe el, dar sunt şi eu om, ştiu câţi bani am băgat, ştiu cât am luptat!

Eu sunt mai puternic decât ei toţi la un loc”, a spus Gigi Becali la Prima Sport.

Afla mai multe despre: ion ”sfinxul” alecsandrescu 

viewscnt
Articole similare