Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cu ce palmares au rămas Steaua şi FCSB după decizia ÎCCJ. Avem toate detaliile despre disputa pentru istorie

Cu ce palmares au rămas Steaua şi FCSB după decizia ÎCCJ. Avem toate detaliile despre disputa pentru istorie

Steaua

Comentarii

ÎCCJ a decis să se rejudece palmaresul Stelei, la Curtea de Apel, după recursul depus de FCSB.

Marţi a fost o nouă zi agitată în fotbalul românesc. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să retrimită la rejudecare, la Curtea de Apel, procesul pentru palmaresul Stelei.

În primele două instanţe - Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel - Steaua obţinuse confirmarea palmaresului. Prin decizia de marţi, FCSB are din nou speranţe.

Cu ce palmares au rămas Steaua şi FCSB după decizia de la ÎCCJ

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost interpretată ca o mare victorie pentru FCSB, în disputa pentru palmares. Însă până la rejudecare, lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Marţi, judecătorii ar fi putut tranşa definitiv problema palmaresului Stelei, însă acum FCSB a primit o nouă şansă de a se lupta pentru el.

În aceste momente, prin decizia prin care ÎCCJ a anulat decizia Curţii de Apel, se revine la prima decizie în cazul palmaresului, cea dată de Tribunalul Bucureşti în iulie 2019.

Potrivit acestei decizii, Steaua are întreg palmaresul din 1947 până în 2003.

Practic, până la o decizie definitvă la rejudecare, Steaua este deţinătoarea a 21 de titluri de campioană în Liga 1, 20 de Cupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni, Supercupa Europei şi 4 Supercupe ale României.

FCSB rămâne cu 5 titluri de campioană, 3 Cupe ale României şi două Supercupe.

Dacă Steaua ar fi primit marţi o decizie favorabilă, ea ar fi rămas cu palmaresul din 1947 până în 1998, aşa cum a decis Curtea de Apel.

În schimb, prin decizia de ieri, intră în vigoare sentinţa Tribunalului Bucureşti, care a stabilit că Steaua este deţinătoarea palmaresului de la înfiinţare şi până în 2003.

Istoricul procesului pentru palmaresul Stelei

5 iulie 2019. Tribunalul Bucureşti a stabilit că Steaua este deţinătoarea palmaresului din 1947 până în 2003. Decizia a venit după ce Steaua a cerut în instanţă confirmarea palmaresului. FCSB a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureştei.

28 iunie 2021. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că, de fapt, Steaua deţine palmaresul din 1947 până în 1998 - an în care secţia de fotbal s-a desprins de CSA şi a fost preluată în administrare de AFC Steaua. În urma acestei decizii, FCSB a rămas cu palmaresul din 2003 până în prezent, în timp ce perioada 1998-2003 a fost cedată către AFC Steaua, societate care, în 2003, a fost băgată în faliment.

28 martie 2023. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis retrimiterea dosarului la Curtea de Apel pentru rejudecare. Magistraţii de la Înalta Curtea nu au judecat pe fond, ci pe procedură, adică au stabilit dacă au existat vicii de procedură la cele două instanţe care s-au pronunţat înainte. ÎCCJ a decis astfel să retrimită dosarul al Curtea de Apel, caz în care devină valabilă decizia dată de Tribunalul Bucureşti.

Ce a câştigat FCSB după decizia dată de ÎCCJ în cazul palmaresului

Decizia dată marţi, 28 martie, de magistraţii de la Înalta Curtea a fost interpretată de cei de la FCSB ca un foarte mare succes în disputa pentru identitata Stelei.

Prin această decizie, FCSB n-a câştigat, de fapt, niciun trofeul sau vreo recunoaştere pentru palmaresul Stelei. Însă a câştigat şansa de a se lupta în continuare pentru acest palmares.

Dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi decis că au fost respectate procedurile la Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel, problema palmaresului ar fi fost tranşată definitiv şi FCSB ar fi rămas cu istoria din 2003 până în prezent.

Un alt câştig foarte important pentru FCSB a fost timpul. Rejudecarea se va întinde pe câţiva ani, timp în care discuţiile despre adevărata moştenitoare vor continua, deci şi confuzia pe palmares.

Până la o decizie definitivă, FCSB va putea pretinde în continuare că este adevărata continuatoare a Stelei, lucru pe care n-ar fi putut să-l mai facă dacă marţi se tranşa definitiv soartea palmaresului.

Ce a câştigat Steaua după decizia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Deşi Steaua ar fi putut încheia definitiv discuţiile despre palmares şi moştenire, există totuşi şi plusuri pentru ea în decizia dată marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În primul rând, Steaua a primit palmaresul şi pentru perioada 1998-2003, care fusese atribuit AFC Steaua - societate care nu mai există.

Pe de altă parte, Steaua se poate lupta pentru întreg palmaresul echipei de fotbal a CSA, dacă se decide că acesta nu poate fi divizat.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au considerat că trebuie reanalizată decizia prin care un palmares poate fi divizat. Adică ceea ce a decis Curtea de Apel.

De reţinut, indiferente de deciziile pentru palmares, marca Steaua nu se mai poate întoarce la FCSB. În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit printr-o decizie definitivă şi irevocabilă că marca Steaua aparţine Clubului Sportiv al Armatei.

Afla mai multe despre: steaua 

viewscnt
Articole similare