Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

INTERVIU special cu Dorin Goian. Cum a ratat transferul în Premier League şi ce spune despre naţională: “E o generaţie de sensibili asta de acum”

INTERVIU special cu Dorin Goian. Cum a ratat transferul în Premier League şi ce spune despre naţională: “E o generaţie de sensibili asta de acum”galerie foto

Special

Comentarii

Dorin Goian a acceptat invitaţia orangesport.ro de a vorbi despre naţională, despre FCSB, dar s-a deschis şi în privinţa fiului său, fundaş şi el, la fel ca tata, şi motivul pentru care nu vom vedea în viitor un nou Goian în Liga 1.

 Fost jucător de naţională, acesta a făcut o radiografie reală a problemelor pe care sportul românesc le are acum.

Bună, Dorin! Începem cu întrebarea tipică: ce faci? Profesional vorbind.

Momentan nu sunt angrenat în niciun proiect. Am tot avut oferte din Liga a 3-a să antrenez, dar îmi doresc foarte mult să fac un pas înainte în carieră şi să merg la Liga a 2-a măcar. Nu am primit însă nimic serios până acum. Nu e panică. Vreau să aleg un proiect serios şi asta e dificil de făcut.


Am antrenat până acum 3 ani la Liga a 3-a. Fac o pauză până vine ceva ok pentru mine. Nu pot să accept chiar orice.

Te-ai simţit “antrenor de România” la Foresta? Ai fost dat afară după 3 meciuri, după ce ai luat 3 puncte din ele. Nu e descurajant să ţi se întâmple asta?
Ce pot să mai zic? Ăştia sunt conducătorii în România. La Foresta era un băiat de secretar de primărie, nu avea deloc tangenţe cu fenomenul. Drept urmare echipa în 4 ani de zile nu a reuşit să se apropie în vreun fel de promovare. Oamenii ca el cred că dacă sunt în conducerea unui club se pricep automat şi la fotbal. Ei fac, ei dreg, ei dau indicaţii. Eu cred că de aici ni se trag toate rezultatele slabe la nivel de echipe, de naţională, de tot.

Că tot ai adus vorba de naţională. Mai are sens să păstrăm vreun dram de speranţă în ceea ce o priveşte. Ai fost în lot când nu ştiam că suntem nemulţumiţi degeaba, că mai legam victorii, calificări. Acum…
Situaţia la naţională e destul de amplă. Părerea mea e că atâta timp cât nu avem echipe româneşti şi jucători care să evolueze în Europa League, Conference League, competiţiile astea, degeaba cerem performanţă. Sau orice, că în punctul ăsta nu visăm să fim semifinalişti la vreun turneu final, vrem ca echipa să nu se mai chinuie cu toate naţionalele.

Cât noi jucăm doar intern cu Clinceni, Mediaş, FC Argeş si alţii, e normal să nu faci faţă când scoţi puţin capul în afara Ligii 1. Pentru că tu nu eşti pregătit de altceva mai mult. Ori noi nu mai avem demult jucători care să înţeleaga ritmul şi să-l suporte. În timp ce alţii, da.

Dorin Goian: “E o generaţie de sensibili asta de acum”

Pare că nu e doar asta. Că s-a schimbat şi modul de abordare. Pierzi? Ok. Câştigi? Super. Parcă din ce în ce mai puţini jucători după o înfrângere şi “suferă”. Nu spune nimeni să plângi, să te consumi. Dar parcă nici să nu îţi pese. Aşa pare. Că le e indiferent.
S-au schimbat şi generaţiile, aşa e. Noi la orice înfrângere ţin minte că sufeream. Ei trec mai uşor peste un eşec, peste o înfrângere, peste încă un Mondial sau European văzut din faţa televizorului. E o generaţie de sensibili asta. Nu poţi să le spui nimic, nu poţi ridica tonul la ei, că imediat sar la gâtul tău.

Mă uitam chiar la asta. Noi şi ca antrenori ducem mai departe consumul ăsta. Eu, Dică, Rădoi, Opriţa, Contra. Suferim la orice înfrângere, indiferent că vorbim aici despre Liga a 3-a sau mai sus.
Ţin minte că m-am întâlnit cu un prieten la un moment dat şi eu venisem după o înfrângere în campionat şi m-a întrebat ce am, nu eram în apele mele. Când i-am zis că sunt supărat că mi-a pierdut echipa, a râs. “Ce pui atât de mult la suflet, mă?”. Pun, că aşa am fost învăţaţi să o facem. Nu ştim să nu ne pese.

Ai fost coleg de naţională cu Chiricheş. După ultimele meciuri ale naţionalei a fost luat în colimator. Gata, rezolvăm lucrurile cu Chiricheş retras de la naţională? El e problema?
Chiricheş a prins nişte meciuri mai slabe, aşa e. Problema la el e ca fiind fundaş central se vede când greşeşte. Se vede clar. Dar cred că e criticat mult prea aspru. El e în continuare un jucător foarte important pentru naţională. Nu e el, ok. Pe cine să aducem în locul lui? Sunt sigur că el e conştient că trece printr-o perioadă nu atât de bună, cred că resimte foarte mult oboseala la nivel psihic. Dar aşa suntem noi ca şi suporteri. A greşit, să plece. Ok, o face. Ai variantă? E o situaţie foarte dificilă acolo la lot, nu îţi permiţi să mai pierzi încă un jucător. Şi nu pe Chiricheş. În niciun caz.

Ne-a lipsit ceva sau cineva în ultimele meciuri? Mă gândesc la Ianis Hagi, că a fost accidentat.
Cred că ne e foarte greu fără el. Şi mă amuză cumva situaţia. Când era el pe teren, fiecare mişcare îi era comentată în detaliu. Voiau toţi mai mult, mai mult. Şi uite-l că nu mai e în momentul ăsta pe teren şi se vede asta cu ochiul liber. Sper din suflet să aibă o recuperare uşoară. Pentru că da, cred că naţionala cu el e mai bună decât naţionala fără el.

Semnalul de alarmă pentru Octavian Popescu

Pun şi întrebarea enervantă, leitmotiv-ul când se fac interviuri cu jucători care au jucat la Steaua. FCSB sau Steaua?
(râde) Eu am jucat la Steaua. Amintirile şi performanţele nu mi le ia nimeni. Nu sunt palmares să le plimbi dintr-o parte în alta, după interesul unuia sau altuia. Toată treaba asta mi se pare cancan, treabă de orgolii prosteşti. După ce că suntem la pământ din punct de vedere sportive, ne mai dăm şi în cap şi ne arde de ceartă. Tipic româneşte şi asta. Şi apoi ne întrebăm de ce sunt rezultatele egale cu zero. Păi… ia să ne uităm puţin la ce mize avem şi ce facem, ca mai apoi să înţelegem şi efectul lor.

Te gândeai că o să prinzi ziua în care Dinamo o să retrogradeze?
Nu mă gândeam, nu. Dar nu mi se pare o tragedie. Li s-a întâmplat şi altora mai mari decât ei, din campionate mai puternice. Important pentru Dinamo acum e să se reorganizeze aşa cum trebuie. Nu faci asta, nu prea ai cum să îţi revii. Contează foarte mult cum îşi gestionează anul ăsta.

Îţi place vreun jucător roman? Altul decât Ianis Hagi.
Da, de Octavian Popescu. Mi se pare că are reale calităţi, dar cred că trebuie să avem grijă cât lăudăm. E tânăr, se poate pierde la fel de uşor cum au făcut-o şi alţii ca el. Până la urmă el trebuie să îşi demonstreze valoarea în altă parte decât în România. Trebuie să aibă meciuri în picioare şi cu alţi adversari din Liga 1 şi în alte competiţii decât aici.
Testul suprem se dă în afară. Şi dacă tu ajungi să crezi că eşti foarte bun, că doar toţi zic asta despre tine, clachezi când dai de greu, de meseria asta în adevăratul sens al cuvântului. E uşor să fii cel mai bun într-un campionat slab, unde 99% dintre meciuri se joacă intern şi în rest priveşti alte echipe în competiţii europene.

Tu ai gustat din plin de experienţele europene. Regreţi vreo ofertă refuzată, poate nematerializată?
Refuzată, nu. Nematerializată, da. Cea de la Sunderland. Mi-ar fi plăcut mult de tot să joc în Premier League, să am experienţa aia. Dar din nu ştiu ce motiv nu s-a mai făcut transferul, s-au împotmolit lucrurile. Aia e.

Secretul lui CFR Cluj

Suntem aproape de startul Ligii 1. După 5 ani la rând, poate FCSB să se opună supremaţiei lui CFR? Ce i-a tot lipsit echipei pentru a câştiga titlul în detrimentul echipei lui Dan Petrescu?
E simplu: FCSB nu a avut strategia lui Dan Petrescu. Clubul i-a pus la dispoziţie tot ce a vrut în materie de jucători, de număr de jucători. Ai alte tipuri de rezultate atunci când ştii că nu depinzi de unul sau altul pentru a câştiga. Gândeşti altfel. Ori CFR jonga cu jucătorii. Putea să bage 2 echipe diferite mereu, să rotească 11 jucători. FCSB, nu. Dacă se accidenta X, păi gata. Ştiai că urmează o perioadă dificilă.
Aici zic eu că s-a făcut diferenţa şi de aia CFR Cluj e campioană de 5 ani de zile.

Fiul tău, Nectarie, face fotbal? Îţi calcă pe urme? Vom avea vreun Goian în Liga 1 în viitor?
Face fotbal şi el, da. Dar deşi e foarte, foarte talentat şi are material cu care poţi lucra, eu m-am dat un pas în spate şi am decis să fiu părinte mai presus de fost fotbalist. El s-a născut cu un singur rinichi funcţional. Nu pot să risc, să îi pun viaţa în pericol, să am emoţii meci de meci. Ăsta e un motiv pentru care cel mai probabil nu va face performanţă în fotbal. Pentru că nu va avea voie. Ai nevoie să fii bine din punct de vedere medical, mai ales când vorbim despre rinichi. La un contact mai serios, nu ştii ce se poate întâmpla. Recuperarea e mult mai grea când ai ce are el.
Aşa că nu, nu vom avea un nou Goian. Dar vom avea un copil fericit, care momentan face ce îi place şi care nu resimte presiunea de a fi altceva decât e: un copil talentat.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: dorin goian 

viewscnt
Articole similare