Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Messi 2022, egalul lui Maradona 86. Campioni mondiali, număr egal de contribuţii ofensive şi lacrimi de fericire la final, cu trofeul în posesie

Messi 2022, egalul lui Maradona 86. Campioni mondiali, număr egal de contribuţii ofensive şi lacrimi de fericire la final, cu trofeul în posesie

Cupa Mondială

Comentarii

Lionel Messi, versiunea 2022, este egalul lui Diego Maradona, varianta 1986, din foarte multe puncte de vedere. Faptul că amândoi au cărat Argentina în spate până la trofeul suprem nu mai este doar o poveste, ci a devenit realitate, aşa cum o arată şi statisticile.

Lionel Messi a devenit eroul modern al fanilor argentinieni după ce şi-a condus naţionala la cucerirea Cupei Mondiale, în 2022, asemenea lui Diego Maradona, în 1986.

În marea finală de pe Stadionul Lusail, Argentina a învins-o pe Franţa, campioana mondială din 2018, cu scorul de 4-2 la lovituri de departajare (3-3 după prelungiri), şi a cucerit a treia Cupă Mondială din istorie, după cele din 1978 şi 1986.

Lionel Messi a fost desemnat cel mai bun fotbalist al turneului final din Qatar, distincţie pe care o merită cu prisosinţă.

Veteranul de 35 de ani a contribuit decisiv pe toată durata Campionatului Mondial, având gol sau assist aproape în fiecare meci.

Messi a marcat şapte goluri şi a dat trei pase decisive. În total, zece contribuţii, adică acelaşi număr pe care l-a avut şi Maradona la Mondialul din Mexic 1986.

Fotbalistul legitimat la PSG a început balul cu un gol în eşecul cu Arabia Saudită (1-2), din prima etapă a grupelor.

Apoi, cu Mexic (2-0) a contribuit cu un gol şi un assist, în timp ce cu Polonia nu a reuşit nimic ofensiv, dar Argentina a câştigat (2-0), în ciuda unui penalty ratat de jucătorul de 35 de ani.

Ajuns în fazele superioare ale competiţiei, acolo unde nu avea niciun gol în istoria participărilor sale la Cupa Mondială, Messi a avut grijă să doboare şi acest mit, şi nu oricum, ci cu stil.

Astfel, căpitanul actual al Argentinei a dat gol în fiecare meci din fazele eliminatorii, după cum urmează: gol în optimi, cu Australia (2-1), gol şi assist în sferturi, cu Olanda (2-2, 4-3 d.l.d.d.), gol şi assist în semifinale, cu Croaţia (3-0), şi două goluri în finală, cu Franţa (3-3, 4-2 d.l.d.d.).

Messi 2022, egalul lui Maradona 86. Campioni mondiali, număr egal de contribuţii ofensive şi lacrimi de fericire la final, cu trofeul în posesie

Astfel, Messi 2022 a devenit egalul lui Maradona 1986. Cel din urmă, a avut cinci goluri şi cinci pase decisive la ediţia din Mexic, totalizând zece contribuţii ofensive.

Din punct de vedere al statisticilor individuale all time la turneele finale de Campionat Mondial, Messi l-a depăşit sau egalat pe Maradona la toate capitolele.

Actualul decar a marcat 13 goluri, a oferit opt pase decisive în 26 de meciuri (record all time la mondiale) jucate la cinci ediţii ale Cupei Mondiale, în timp ce căpitanul argentinenilor din 1986 a reuşit opt goluri şi opt assist-uri în 21 de partide bifate la patru Campionate Mondiale.

Mai mult, cei doi au fost desemnaţi şi cei mai buni jucători ai Mondialelor în care au cucerit trofeul: Messi, în 2022, respectiv Maradona, în 1986.

La nivel de echipă naţională la Cupa Mondială, şi Messi, şi Maradona au statistici egale. Fiecare are câte un trofeu cucerit (Messi - 2022, Maradona - 1986) şi o finală pierdută (Messi - 2014, Maradona - 1990).

Diego Armando Maradona a părăsit lumea fotbalului pe 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani. Dar, cu siguranţă, acolo de sus, din Ceruri, a vegheat asupra patriei sale şi a sărbătorit şi el triumful lui Messi şi al colegilor săi la Mondialul din 2022, al treilea din istoria Argentinei.

De acum, argentinienii au doi zei supremi, la care se pot închina şi pe care îi pot venera: Maradona şi Messi. ”Albiceleştii” au fost binecuvîntaţi cu aceste două genii ale fortbalului.

Afla mai multe despre: cm 2022argentinamessimaradonacupa mondiala 

viewscnt
Articole similare