Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Substanţa cu care s-ar fi dopat Simona Halep ”nu se găseşte” în România! Cum acţionează mai exact roxadustatul: ”Îţi creşte rezistenţa la efort”

Substanţa cu care s-ar fi dopat Simona Halep ”nu se găseşte” în România! Cum acţionează mai exact roxadustatul: ”Îţi creşte rezistenţa la efort”

Simona Halep

Comentarii

Vineri, Simona Halep (31 de ani) a anunţat pe reţelele de socializare că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, o substanţă interzisă în tenis, din cauza căreia şi-a picat testul anti-doping de la US Open şi a fost temporar suspendată din activitate.

Unul dintre cele mai mari şocuri din sportul românesc din ultimii ani a fost produs de anunţul Simonei Halep, care a dezvăluit că a fost depistată pozitiv cu roxadustat.

Substanţa activă dintr-un medicament anti-anemia, aceasta este interzisă în tenis, fiind considerată dopaj, întrucât creşte anduranţa fizică a consumatorului.

Printr-un mesaj pe reţelele de socializare, Simona Halep a negat că ar fi luat cu bună ştiinţă roxadustat şi a promis că va încerca să îşi dovedească inocenţa.

Farmacista Beatrice Speteanu a explicat ce face mai exact această substanţă, pentru a înţelege mai bine în ce fel încălcat Halep regulile şi dacă este cu adevărat plauzibil să fi făcut acest lucru din greşeală.

Conform acesteia, roxadustatul este o sintetic, astfel că nu poate fi găsit în natură, fiind substanţa activă din medicamentul Evrenzo, care este folosit pentru a trata anemia.

Substanţa cu care s-ar fi dopat Simona Halep ”nu se găseşte” în România

Beatrice Speteanu a mai explicat că medicamentul acesta nici măcar nu poate fi găsit în România, întrucât roxadustatul este folosit pentru a produce eritropoetină, iar la noi în ţară poate fi achiziţionată direct această substanţă.

Este un medicament care în mod normal, în Europa, este autorizat, în România nu se găseşte. Cunosc sportivi care folosesc eritropoetină pentru a creşte anduranţa fizică, acest lucru se întâmplă de 20 de ani, pentru că stimulează creşterea de celule roşii, mai multă oxigenare, la propriu îţi creşte rezistenţa la efort.

Substanţa aceasta este o substanţă sintetică care acţionează ca o enzimă. Este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile, trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului.

Substanţa aceasta chiar duce la producţia eritropoetinei, producţia hemoglobinei, oxigenarea sângelui creşte producţia de globule roşii. la noi încă nu se găseşte. Pentru tratarea aceloraşi afecţiuni, la noi există eritropoetină. Substanţa aceasta duce la producţia eritropoetinei”, a explicat Beatrice Speteanu, pentru Orange Sport.

Afla mai multe despre: simona halep 

viewscnt
Articole similare