Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ce au prezentat ucrainenii pentru meciul cu România. "Este atât de greu să trăieşti, să vezi locurile copilăriei distruse"

Ce au prezentat ucrainenii pentru meciul cu România. "Este atât de greu să trăieşti, să vezi locurile copilăriei distruse"
Comentarii

Fostul fotbalist ucrainean Andrei Şevcenko a prezentat, luni, la Munchen, scaunele distruse de obuze de pe stadionul din Harkov construit pentru Euro 2012, în timp ce fanii ucraineni au jurat să continue să lupte împotriva invaziei ruseşti. La Campionatul European, Ucraina întâlneşte astăzi România.

Înaintea meciului cu România, Ucraina a prezentat scaunele de pe stadionul din Harkov distrus de obuze

Federaţia Ucraineană de Fotbal a precizat că stadionul Sonyachny din Harkov, în estul Ucrainei, a fost distrus de obuze ruseşti în 2022. Într-o piaţă centrală din Munchen, refugiaţii şi suporterii ucraineni care au condus 25 de ore din Ucraina au privit scaunele albastre şi galbene, cu câteva ore înainte ca echipa lor să joace primul meci de la Euro 2024 împotriva României în oraş.

"Când eram antrenor al echipei naţionale, veneam adesea la Harkov pentru antrenamente. Ne-am pregătit pentru preliminariile Euro 2021 la Sonyachny. Să afli că stadionul a fost distrus a fost ca şi cum ai afla că ţi-a fost distrusă casa", a declarat Şevcenko, în prezent preşedinte al Federaţiei Ucrainene de Fotbal (UAF). "Chiar dacă terenurile de fotbal sau tribunele nu pot rezista obuzelor ruseşti, nu vom înceta niciodată să ne apărăm ţara şi să spunem lumii despre acest război crunt", a adăugat Şevcenko.

Kievul vrea să amintească la Euro 2024 că forţele ucrainene au fost implicate în cele mai sângeroase lupte din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar viaţa civilă din ţară a fost dată peste cap. Mai mult de 500 de facilităţi sportive au fost distruse, inclusiv 77 de stadioane de fotbal.

Primul meci al Ucrainei va fi extrem de emoţionant pentru echipă, pentru refugiaţii ucraineni şi pentru cei care urmăresc meciul de acasă.

Selecţionerul Serghei Rebrov a declarat că el şi jucătorii săi au fost în contact cu soldaţii de pe front, care le-au spus să arate "spiritul Ucrainei" la turneu.

Fostă ţară gazdă

Ucraina şi Polonia au găzduit împreună Euro 2012, iar finala a avut loc la Kiev. Pe lângă Kiev şi Harkov, Lviv şi Doneţk au organizat meciuri, iar peste un milion de vizitatori străini au venit în ţară. Harkov se află acum sub ocupaţie rusă.

Pe când avea şase ani, Daria Reshetilo îşi aminteşte cum îi privea pe fanii de fotbal italieni şi spanioli cum străbăteau un Kiev însorit pentru finala Euro 2012 şi atmosfera de petrecere. Astăzi este o refugiată, trăieşte şi studiază în Germania, departe de familia sa.

"Voi oferi pictură pe faţă în faţa stadionului înainte de meci pentru a strânge bani pentru Ucraina. Vreau să fac ceva, acest lucru este atât de important pentru noi", a spus ea.

Anna Lymarenko, în vârstă de 25 de ani, originară din Harkov, dar aflată în vizită la Munchen pentru o expoziţie de artizanat, a declarat că fotbalul va contribui la menţinerea vizibilităţii Ucrainei în străinătate.

"Sunt mulţi europeni care înţeleg pentru ce luptăm - nu doar pentru libertatea şi democraţia noastră, ci şi a lor, aşa că sper că va exista mult sprijin pentru Ucraina."

"Este atât de greu să trăieşti în Ucraina, să vezi locurile copilăriei distruse... când trăieşti acolo îţi poţi pierde uşor speranţa, aşa că este bine să simţi că nu eşti singur."

Liniile frontului din Ucraina abia s-au schimbat de la sfârşitul anului 2022, în ciuda zecilor de mii de morţi de ambele părţi în războiul de tranşee necruţător.

După succesele iniţiale ale Ucrainei, în care Kievul a respins un asalt asupra capitalei şi a recucerit teritoriu, o contraofensivă ucraineană majoră, în care s-au folosit tancuri occidentale donate, a eşuat anul trecut. Forţele ruseşti deţin încă o cincime din Ucraina şi avansează din nou, deşi încet.

Moscova prezintă ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul şi Occidentul spun că Rusia duce un război ilegal de cucerire.

Afla mai multe despre: ucraina romaniaucraina euro 2024romania euro 2024 

viewscnt
Articole similare