Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cine e cel mai bun fotbalist din istorie? Cornel Dinu a tranşat disputa momentului: "Lucrul ăsta l-am trăit împotriva lui" | EXCLUSIV

Cine e cel mai bun fotbalist din istorie? Cornel Dinu a tranşat disputa momentului: "Lucrul ăsta l-am trăit împotriva lui" | EXCLUSIV

Special

Comentarii

Fostul fundaş central al naţionalei României, Cornel Dinu (74 de ani), a rememorat cariera lui legendarului Pele, care a decedat la 82 de ani. Ex-antrenorul dinamovist a tranşat şi cea mai aprinsă întrebare: cine a fost cel mai bun fotbalist din istorie?

Cornel Dinu, după decesul lui Pele

Fostul internaţional brazilian Pele, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 82 de ani.

Câştigător la trei Cupe Mondiale cu Brazilia, Pele a jucat împotriva României în 1970, în ultima etapă a fazei grupelor de la Campionatul Mondial din Mexic. România a fost învinsă de Brazilia cu 3-2, cu Cornel Dinu titular în centrul apărării. 

Cariera lui Pele a fost elogiată de Cornel Dinu, care l-a desemnat pe atacantul brazilian cel mai bun fotbalist din istorie, peste Maradona şi Messi. 

"Noi ne aducem aminte de oameni când nu mai sunt. Naşterea e o întâmplare, moartea e o certitudine. El a primit pe merit diferite premii, a bătut recorduri unice. Pentru mine... Am jucat împotriva lui, dar rămân la părerea că a fost cel mai bun jucător al tuturor timpurtilor. Lumea îl compară cu Messi, Mbappe, Neymar, aceştia sunt de pătrundere, în general, la 25-30 de poarta adversă. Pele era de fier, nu întâmplător e născut într-o zonă a Braziliei cea mai bogată în fier (n.r. - Três Corações). 

Televeziunea română a început în 1956, iar în 1958 am avut pentru prima dată şi s-a dat finala celebră cu Suedia câştigată de Brazilia în care a marcat Pele la 3-1 sau 4-1. Avea 17 ani şi e foarte interesant că în finala împotriva Suediei el era un jucător decisiv. Asociaţia ziariştilor i-a dat titlul de cel mai bun fotbalist la acea Cupă Mondială. 

Ca să vă faceţi o imagine şi lucrul ăsta l-am trăit împotriva lui. El era un Benzema ca aşezare în teren. El era un jucător care avea o anumită complexitate de atunci, ca dinamică, ca să fac o comparaţie cu Benzema. Se şi retrăgea. El juca într-un triunghi în atac, iar el când se retrăgea cel care îl marca era Liţă Dumitru, la Guadalajara, în 1970", a declarat Cornel Dinu pentru Orange Sport. 

  • România VS Brazilia: Adamache - L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu - Liţă Dumitru - Dembrovschi, R. Nunweiller, S. Neagu, M. Lucescu - Dumitrache

Cornel Dinu, despre Pele: "Nu întâmplător marii atleţi sunt de culoare"

"Pele era şi o imagine. Jucătorii de culoare erau în America de Sud mai mult. Naturalizarea nu exista, echipele de club nu aveau voie să transfere din străinătate, de asta el a jucat la Santos, apoi la NY Cosmos. 

Oamenii, fel de fel de ziarişti cu tradiţie în fotbalul mondial, considerau şi că a fost un moment în care ura împotriva negrilor a beneficiat şi de o reclamă în acest sens (n.r. - prin apariţia lui Pele), că atleţii de culoare pot avea calităţi deosebite. Pele a fost unul dintre aleşii mai ales ai americanilor (n.r. - când s-a transferat la New York Cosmos), care aveau probleme cu Ku Klux Klan. 

E foarte interesant, nu întâmplător marii atleţi sunt de culoare, pentru că existră o anumită diferenţă între capacitatea circulatorie. Se spune că jucătorii de culoare au venele mai înguste, capacitatea de efort şi viteza sunt mai pregnante. Şi în fotbal majoritatea jucătorilor sunt mulatri, de culoare, au acest avantaj al circulaţiei favorizate", a mai spus Cornel Dinu. 

Afla mai multe despre: cornel dinupelemaradonamessi 

viewscnt
Articole similare