Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gestul şocant prin care l-a sfidat Ioan Andone pe Valentin Ceauşescu: ”V-a fost frică de arestare?”. Ce s-a întâmplat după momentul de nebunie al ”Fălcosului”

Gestul şocant prin care l-a sfidat Ioan Andone pe Valentin Ceauşescu: ”V-a fost frică de arestare?”. Ce s-a întâmplat după momentul de nebunie al ”Fălcosului”

Fotbal intern

Comentarii

Invitat la podcastul Orange Sport SportCast, Ioan Andone a depănat amintiri în urma a zeci de ani în lumea fotbalului şi a rememorat momentul său de nebunie de la derby-ul cu Steaua, din martie 1989, când l-a sfidat pe Valentin Ceauşescu.

Una dintre marile glorii ale lui Dinamo, Ioan Andone a câştigat două campionate şi trei Cupe ale României în Ştefan cel Mare, în perioada de glorie a marii rivale, Steaua.

”Fălcosul” a fost om de bază în echipa care cucerea titlul şi Cupa în 1989/1990, primul sezon încheiat cât România nu se mai afla în comunism.

Cu câteva luni înaintea debutului acelei stagiuni însă, Andone a fost protagonistul unui moment de nebunie, care putea sî îl coste mult mai mult decât l-a costat în final.

În martie 1989, Dinamo avea să piardă un derby cu Steaua, scor 1-2, după ce Rodion Cămătaru şi Claudiu Vaişcovici fuseseră eliminaţi controversat de arbitru.

Nervos la finalul confruntării, Ioan Andone a făcut un gest şocant către tribuna oficială, unde se afla Valentin Ceauşescu. ”Fălcosul” şi-a dat jos pantalonii şi s-a apucat de penis, în semn de protest faţă de arbitrajul pro Steaua.

”Am făcut-o la nervi”

Fiul fostului dictator al României a fost alertat într-un final în legătură cu incidentul şi a decis să îl suspende doi ani pe Andone, înainte de a scădea pedeapsa, mai întâi la un an, iar apoi la trei luni.

”Fălcosul” era speriat că va fi nevoit să renunţe la cariera de jucător şi consideră că singura sa şansă a fost faptul că uma Campionatul Mondial din 1990 şi era dorit de Emerich Jenei la echipă.

În cadrul podcastului SportCast, Andone a rememorat momenteul şi a recunoscut că a realizat că riscul asumat putea fi unul prea mare.

Au fost, ştii cum, nervi, mi-a părut rău până la urmă. Am făcut-o la nervi. (n.r. a fost un risc mare pe care vi l-aţi asumat?) Da, da, acum realizez, am realizat şi atunci, mi-am dat seama.

Până la urmă, m-am dus acasă şi i-am zis lui nevastă-mea <<am terminat 'Subinginerii', mă duc în combinat>>, aveam din aia de instructor sportiv, mă duc să antrenez grupe de copii la Corvinul, asta îmi era.

Deja îmi făcusem planul să mă duc acasă. Doi ani m-a suspendat prima dată, apoi a zis un an, la câteva zile, imediat s-a modificat şi după aia m-a lăsat trei luni.

Cred că şansa mea a fost că Ienei era la naţională şi mă băteam cu Bumbescu atunci la titular. Emil Săndoi apăruse tot în acea perioadă.

Şansa mea a fost, cred, naţionala, că urma Campionatul Mondial. Am mai jucat, primul meci a fost dezastru, 3-0 contra Danemarcei, în Danemarca. După aia a fost victoria 3-1 acasă.

(n.r. v-a fost şi frică de mai rău, de arestare?) Bă, nu cred, la un moment dat, eu am zis că nici nu s-a văzut, ştii cum e, dar cineva a înregistrat, cineva a făcut scandal mare.

(n.r. am înţeles că iniţial nu văuzse Valentin gesturile) Aşa am înţeles şi eu, era tribuna oficială, de unde naiba să ştii, că eu încolo am făcut gestul.

Ştii cum, câteodată asta e nebunia, adrenalina aia de meci. Lăcătuşi şi Hagi au ajutat. Hagi ştiu că a vorbit cu Valentin”, a declarat Ioan Andone, pentru Orange Sport.

Podcastul integral cu Ioan Andone poate fi urmărit AICI.

Afla mai multe despre: ioan andone 

viewscnt
Articole similare