You are here:

Încă un şef de club susţine modificarea Legii Sportului: ”Mult mai uşor vine privatul la echipe ca Dinamo, Steaua sau Rapid”

Încă un şef de club susţine modificarea Legii Sportului: ”Mult mai uşor vine privatul la echipe ca Dinamo, Steaua sau Rapid”

Special

Comentarii

Steaua are un aliat în rivala CS Dinamo pentru modificarea Legii Sportului, care i-ar permite echipei de fotbal să promoveze în Liga 1.

Proiectul de modificare a Legii Sportului, care a fost semnat de parlamentarii Vasile Dîncu, Radu Popa şi Bogdan Constantin Matei a născut multe dezbateri.

Cei trei vor să actualizeze Legea Sportului şi să modifice articolul care, printre altele, o împiedică pe Steaua să promoveze în Liga 1.

Ce spun rivalii de la CS Dinamo despre modificarea Legii Sportului

Iniţiativa celor trei parlamentari de a modifica articolul 31 din Legea Sportului a atras multe critici, deoarece i-ar da Stelei şansa să joace în Liga 1.

Ionuţ Popa, preşedintele CS Dinamo, spune însă că Legea Sportului are nevoie de aceste modificări.

În prezent, echipele de volei, handbal, baschet etc sunt considerate neprofesioniste, deoarece multe dintre ele sunt finanţate de stat.

Ionuţ Popa spune că, în situaţia acutală, echipele finanţate de stat n-ar mai avea dreptul să joace în campionatele naţionale dacă s-ar decide înfiinţarea de ligi profesioniste, aşa cum este la fotbal.

”Suntem de acord cu modificarea legislativă, întrucât sportul românesc trebuie să se modernizeze şi Steaua, Dinamo, Rapid sunt în imposibilitatea de a participa la handbal, baschet, volei dacă se înfiinţează ligi profesioniste”, a spus Ionuţ Popa pentru orangesport.ro.

Va atrage noua lege mai mulţi bani privaţi în cluburile de stat? ”Modernizarea sportului trebuie să plece de la Dinamo, Rapid şi Steaua”

Dinamo, Steaua şi Rapid sunt trei dintre cele mai mari cluburi sportive din Românie. Ba chiar primele două au adus împreună mii de medalii olimpice, mondiale şi europene.

Dar secţiile celor trei cluburi sportive nu sunt considerate profesioniste, potrivit formei actuale a Legii Sportului, deşi ele funcţionează precum cluburile profesioniste.

Ionuţ Popa susţine că modificarea Legii Sportului ar permite cluburilor de stat să fie considerate profesioniste şi astfel ar putea atrage mai mulţi bani din privat.

În plus, cluburile de stat ar putea avea astfel la dispoziţie varianta în care s-ar asocia cu entităţi private, mai ales că ar oferi infrastructură foarte modernă, dar şi centre puternice de copii şi juniori:

”Modernizarea sportului românesc trebuie să plece de la cele trei echipe. Inclusiv ideea de veni un privat să vină să investească în sport... mult mai uşor vine privatul la echipe precum Dinamo, Rapid sau Steaua, pentru că, aşa cum se conturează, toate aceste trei echipe vor avea o infrastructură modernă în viitorul apropiat.

Şi atunci prezentăm nişte garanţii, suntem cluburi fără datorii, suntem cluburi care avem academii foarte puternice, suntem cluburi care producem venituri proprii destul de mari şi cred că prin aceste cluburi trebuie să se modernizeze sportul românesc.

Şi tot noi trebuie să dăm un exemplu de echipe, chiar şi de fotbal - în momentul de faţă Dinamo şi CSA - să dăm exemplu faptul că statul român poate să vină cu infrastructura, iar privatul să vină cu banii şi pot exista echipe sănătoase”, a mai spus Ionuţ Popa pentru orangesport.ro.

Ce modificări au fost propuse la Legea Sportului

Este vorba despre două alineate din articolul 31, care, odată schimbate, i-ar oferi Stelei dreptul de a promova în Liga 1.

Alineatul 1, varianta nouă:

  • ”Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociaţii fără scop patrimonial, societăţi comerciale sportive pe acţiuni sau persoane juridice de drept public, înfiinţate ca instituţii publice reprezentative în domeniul activităţii sportive de performanţă, care au obţinut licenţa din partea federaţiei sportive naţionale, emisă în conformitate cu statutele şi regulamentele federaţiilor internaţionale pe ramura de sport”.

Alineatul 1, varianta actuală:

  • ”Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social”.

Alineatul 3, varianta nouă:

  • ”Cluburilor sportive profesioniste, organizate ca asociaţii fără scop patrimonial, li se aplică regimul juridic al acestui tip de asociaţii, cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societăţi sportive comerciale pe acţiuni, li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile din prezenta lege, iar cluburilor sportive profesioniste, organizate ca persoane juridice de drept public, înfiinţate ca instituţii publice reprezentative în domeniul activităţii sportive de performanţă li se aplică regimul juridic al instituţiilor publice în subordinea cărora funcţionează”.

Alineatul 3, actuala variantă:

  • ”Cluburilor sportive profesioniste li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile cuprinse în prezenta lege”.

Răzvan Ionaşcu

Afla mai multe despre: ionut popa 

viewscnt
Articole similare