You are here:

”Mbappe, dat dispărut”. Misiunea lui Jesus, cel mai vârstnic jucător rămas la EURO 2024, singurul prezent cu un triumf la CE în palmares | SPECIAL

”Mbappe, dat dispărut”. Misiunea lui Jesus, cel mai vârstnic jucător rămas la EURO 2024, singurul prezent cu un triumf la CE în palmares | SPECIAL

EURO

Comentarii

”Mbappe, dat dispărut”, acesta ar vrea spaniolii să fie titlul de pe primele pagini ale tuturor ziarelor şi publicaţiilor după semifinala de la EURO 2024, Spania - Franţa. Iar principalul responsabil pentru a-l anihila pe superstarul francez este nimeni altul decât Jesus Navas.

”Merino de mi vida” şi începutul problemelor pentru Spania

Campionatul European din 2024 se apropie de final. Vineri, în prima zi din faza sferturilor de finală, Stuttgart era un oraş neîncăpător, colorat în roşu şi alb. Era ziua încleştării dintre Spania şi Germania, o reeditare a finalei EURO 2008.

Mercedez-Benz Arena era plină ochii. Toţi germanii aveau un numitor comun: calificarea în semifinale. Dar au trăit o mare decepţie. Spania a învins pentru prima dată o ţară-gazdă la un turneu final şi a pus mâna pe biletele spre careul de aşi al Europeanului nemţesc. Era delir pe toată întinderea de la Mediterană la Atlantic, cât şi de la Pirinei la Gibraltar. Auzeai de la spanioli numai: ”Merino de mi vida”.

Dar această calificare a venit şi ea cu un cost uriaş pentru Spania. Trei jucători titulari vor absenta din duelul cu Franţa din semifinale. Accidentatul Pedri şi suspendaţii Robin Le Normand şi Dani Carvajal.

Cum va rezolva Luis de la Fuente problema intitulată: ”Kylian Mbappe”

Imediat după meci, într-o discuţie cu un tovarăş, acesta se confesa: ”Nu concep un Mbappe vs. Jesus Navas”. Asta spune multe despre situaţia alarmantă, la prima vedere, în care se află Luis de la Fuente. Selecţionerul Spaniei nu se va mai putea baza pe recentul câştigător de Liga Campionilor pentru a-i face faţă supersonicului ”decar” francez.

În acest caz, cu ce soluţie vine ”Furia Roja” pentru a-l neutraliza pe Mbappe? Evident, cu rezerva de fundaş dreapta din lot. Ea este Jesus Navas. Unii ar strâmba din nas şi ar rosti istoricul: ”Houston, we have a problem” (”Houston, avem o problemă”), celebrele cuvinte ale comandantului spaţial Jim Lovell, pe Apollo 13, alături de misiunea catalogată drept un ”eşec reuşit”.

Cum ar putea un ”anciano” (bătrânel) în vârstă de 38 de ani, la 1,70 m, să-i facă faţă unui ”Terminator” vitezoman ca Mbappe, cu 13 ani mai tânăr? Numai că acest ”anciano” nu este oricine. Jesus Navas are statut de legendă în Spania, iar selecţionerul Luis de la Fuente nu l-a luat în lotul pentru Germania doar ca să fie la număr.

Jesus Navas şi cele mai multe meciuri din istoria clubului Sevilla

La data de 21 noiembrie 1985, în Los Palacios y Villafranca, un orăşel din Andaluzia, aproape de Sevilla, se năştea Jesus Navas Gonzalez. Aşa cum era de aşteptat, primii paşi în fotbal îi făcea la clubul Sevilla. S-a alăturat echipei de tineret în 2001, la 15 ani.

Încă de la o vârstă fragedă a arătat că a fost înzestrat cu un talent ieşit din comun, astfel că debutul la prima echipă nu a întârziat foarte mult. Acesta a venit la 23 noiembrie 2003, la doar două zile după ce împlinea vârsta de 18 ani. Navas bifa 12 minute într-un eşec  în campionat al lui Sevilla cu Espanyol (0-1), dar o zi pe care el nu o va uita niciodată. 

Acesta a fost doar primul meci din cele 685 pe care le-a jucat Jesus Navas de-a lungul carierei sale pentru clubul andaluz. Astfel, cel poreclit ”Navitas” a ajuns fotbalistul cu cele mai multe meciuri în tricoul celor de la Sevilla.

Singura pauză de la Sevilla: Manchester City

Din cei 21 de ani de carieră, Navas a petrecut 17 în culorile clubului la care a crescut. Perioada sa la Sevilla se împarte în două părţi: 2003-2013 şi 2017 - prezent. Între 2013 şi 2017, acesta a bifat şi o experienţă în afara Spaniei, una care s-a dovedit a fi de succes.

Manchester City plătea pe el 20 de milioane de euro, dar ”cetăţenii” se loveau de un refuz iniţial al jucătorului. ”El nu voia să plece la City. Era un tip foarte mumos. Tot timpul era cu maică-sa, nu voia să plece. Nu-i plăcea să călătorească cu avionul. Era un fricos, tot timpul. E un jucător foarte tăcut. Dar până la urmă l-au convins, a plecat şi a marcat o epocă şi la City”, declara fostul internaţional român Gică Craioveanu, devenit analist al fotbalului spaniol, despre transferul lui Navas în Premier League.

Timp de patru ani, ”Navitas” juca 183 de meciuri pentru Manchester City şi devenea campion al Angliei în 2014. Dar dorul de casă şi de cei dragi îşi făcea simţită prezenţa în gândurile sale.

”Navitas”, în zborul de întoarcere spre Spania. Destinaţia: Sevilla

Astfel, în 2017, fiind la final de contract cu City, Navas a decis să revină la Sevilla, unde şi-a continuat lungul, dar frumosul drum de a intra în istoria clubului din Andaluzia.

Acum, ajuns la 38 de ani, continuă să joace fotbal la cel mai înalt nivel şi o va face până la finalul acestui an, tot la Seviila, cu care mai are contract de jucător până pe 31 decembrie.

Dar drumul lui Navas la clubul vieţii sale nu se va opri. Ulterior carierei de fotbalit, el va ocupa o funcţie în cadrul clubului după ce a semnat "un contract pe viaţă", aşa cum au transmis andaluzii într-un comunicat oficial.

Jesus Navas, campion mondial şi european cu naţionala Spaniei

Dacă Sevilla este totul pentru Jesus Navas, naţionala Spaniei înseamnă ceva mai mult pentru el. Dar şi el pentru toţii spaniolii. Este campion mondial! Iar spaniolii au recunoştinţă maximă şi eternă pentru toţi cei care au făcut acest fapt posibil.

Legendara ”Furia Roja”, ediţia Africa de Sud, a cucerit Cupa Mondială din 2010 cu el în echipă, cu un ”Navitas” care a contribuit la cel mai important gol din istoria naţionalei iberice: golul lui Iniesta. 

Astfel, Navas, purtătorul tricoului cu numărul 22 la naţională, alături de ceilalţi 22 de colegi ai săi din 2010, şi-au câştigat pe merit un loc în inimile, sufletele şi gândurile tuturor spaniolilor de pretutindeni.

”A fost campion mondial. A jucat şi în finală. A intrat şi în faza golului (n.r. marcat de Iniesta). Un jucător uriaş. A început ca extremă dreaptă şi a terminat ca fundaş dreapta. Nu e uşor să-ţi asumi acest rol, ca un jucător de acel nivel să-ţi accepte să coboare, să se apere, să fie diferit”, rememora Gică Craioveanu despre cel cunoscut drept ”Navitas”, datorită vitezei sale uluitoare.

Aventura sa la naţionala Spaniei începuse nu cu mult timp înainte să devină campion mondial. Îşi făcea debutul abia la 14 noiembrie 2009, cu doar câteva luni înainte de Campionatul Mondial. Dar s-a dovedit că a fost suficient timp pentru a-i demonstra lui Vicente del Bosque că merită să facă parte din legendarul lot al Spaniei din 2010.

Iar povestea sa în culorile primei reprezentative a continuat. Del Bosque l-a luat şi pentru Campionatul European din 2012, unde Spania a mers până la capăt şi a cucerit din nou trofeul. ”Furia Roja” şi-a confirmat statutul de cea mai bună echipă naţională din lume de la acel moment, fiind singura care a câştigat trei turnee finale la rând (2008, 2010, 2012). 

La EURO 2012, Jesus Navas nu a fost pieton, ci şi-a adus din nou aportul la triumf. Purtărorul tricoului cu numărul 22 a marcat golul victoriei cu Croaţia (1-0), în ultimul meci din grupe. La finalul competiţiei, a fost şi el printre jucătorii care au ridicat trofeul de campion european. Spania domina fotbalul mondial şi european.

Perioadele de exil din naţională

Mai apoi, între martie 2014 şi martie 2019, deci timp de cinci ani, Jesus Navas nu a mai îmbrăcat tricoul echipei naţionale. A fost chemat din nou în calificările Europeanului din 2020, jucat în 2021, turneu unde el nu a făcut parte din echipa Spaniei lui Luis Enrique, una care a ajuns până în semifinale. Nu a fost luat nici la Campionatul Mondial din Qatar.

Dar Jesus Navas şi-a văzut în continuare de fotbalul său de la Sevilla şi a ajuns din nou în atenţia naţionalei. Revenirea sa în tricoul Spaniei a însemnat un nou trofeu: Liga Naţiunilor, ediţia 2023. Iar el a fost titular atât în semifinala cu Italia, cât şi finala cu Croaţia.

Dar nici acesta nu a fost cântecul său de lebădă pentru ”Furia Roja”. Selecţionerul Luis de la Fuente a continuat să mizeze pe el şi în preliminariile pentru Campionatul European din 2024.

Bun venit, EURO 2024! Jesus Navas, omul recordurilor pentru Spania

Spania era şi ea prezentă la turneul final din Germania, iar printre cei 26 de jucători pe care Luis de la Fuente a anunţat că îi va lua se afla şi eroul nostru, Jesus Navas. Purta acelaşi număr istoric, 22, şi era singurul component în noua generaţie a Spaniei din vechea gardă. Era unicul ”supravieţuitor” din ”Furia Roja” campioană europeană în 2012.

Cu toate că multă lume a crezut că EURO 2024 va fi doar un gest simbolic al selecţionerului spaniol pentru meritele lui Navas la succesele majore ale Spaniei din urmă cu mai bine de un deceniu, jucătorul de la Sevilla a demonstrat că nu e chiar aşa.

Jesus Navas a debutat la EURO 2024 în meciul câştigat cu Albania (1-0). Cu locul 1 în grupă deja asigurat, Luis de la Fuente l-a titularizat pe veteranul din defensivă. Unul dintre motive a fost acela de a-l avea pe Dani Carvajal odihnit pentru fazele eliminatorii.

Astfel, Navas a început încă din primul minut partida cu Albania, unde a fost şi căpitan. Dar problemele au apărut încă după primele secunde. A fost lovit de două ori în piciorul drept de un adversar, s-a prăbuşit pe gazon şi a acuzat dureri. Însă, nu poţi să-l opreşti pe un campion mondial doar cu atât. Navas a strâns din dinţi şi a rămas pe teren până la finalul meciului.

Ocazie cu care a stabilit şi un record de longevitate. La 38 de ani şi 216 zile, ”Navitas” a devenit cel mai vârstnic jucător al Spaniei care participă vreodată la un Campionat European. Precedentul record era deţinut de Aritz Aduriz (35 de ani şi 137 de zile, la EURO 2016).

Sacrificiu de căpitan. A jucat accidentat şi a refuzat să fie schimbat

După meci, căpitanul Spaniei a recunoscut prin ce dureri a trecut, dar şi de ce, totuşi, a rămas să joace toate minutele cu Albania şi nu a cerut schimbare.

"Lovitura încasată a fost în primul minut, în piciorul drept. Am jucat 90 de minute cu piciorul aşa, dar a trebuit să fiu pe teren. Suntem o echipă şi trebuie să dăm tot pentru coechipierii noştri. Dani Carvajal avea un galben şi mi-am dorit să rămân pe teren. Aceasta este cheia succesului, să dai totul", mărturisea însuşi Navas, care, potrivit presei spaniole, şchiopăta vizibil. Dar a făcut un gest de sacrificiu demn de toată isprava.

"În ziua în care a devenit cel mai vârstnic jucător al Spaniei la un turneu final, Jesus Navas oferă şi un exemplu pentru toţi jucătorii din echipă. Un alt jucător ar fi cerut schimbare, şi-ar fi văzut interesul şi ar fi dat dovadă de un egoism logic pentru a nu-şi pune în pericol participarea la meciul din optimi. 

Jesus Navas a făcut invers. A îndurat durerea şi a jucat aşa pentru a nu pune în pericol participarea colegului său la partida din optimi", scriau jurnaliştii spanioli de la Diario De Sevilla.

Acest gest spune mult despre jucătorul şi omul Jesus Navas, despre caracterul său, despre calităţile de căpitan şi lider pe care le posedă.

”Mbappe, dat dispărut”. Misiunea lui Jesus. Jesus Navas

Dar acum are în faţă o nouă provocare. Spania a trecut în optimi de Georgia (4-1) şi în sferturi de Germania (2-1), însă Carvajal a luat ”roşu” în prelungirile prelungirilor duelului cu ţara-gazdă şi este suspendat pentru încleştarea cu Franţa.

Prin urmare, Luis de la Fuente va apela încă o dată la serviciile lui Jesus Navas pentru a ocupa postul de fundaş dreapta. Iar adversarul său direct va fi nimeni altul decât Kylian Mbappe, ”decarul” şi căpitanul francezilor.

Acesta va fi, fără îndoială, cel mai mare test al lui Navas pe finalul carierei. Una pe care şi-a început-o ca extremă dreaptă, având în arsenalul său o viteză remarcabilă, dar pe care o încheie ca fundaş dreapta.

Fiind conştient că şi-a pierdut viteza de odinioară, principala sa armă, s-a retras în defensivă şi compensează acum cu experienţa uriaşă, cu o ştiinţă a jocului remarcabilă şi cu un plasament de invidiat, conform The Independent.

Dacă pentru 22-ul Spaniei misiunea de anihilare a lui Mbappe este cea mai dificilă, nici pentru ”10”-le Franţei nu va fi uşor să-l depăşească pe veteranul lateral dreapta spaniol. Mai ales când cel dintâi este incomodat serios de masca de protecţie pe care o poartă ca urmare a loviturii care i-a provocat o fractură nazală. Ţi-i şi imaginezi pe spanioli cântând, scandând şi intonând: ”Confiamos en Jesus” (”În Isus avem încredere”). Jesus Navas.

”Mbappe la 50% valorează 100% din alt jucător. Este un geniu, un jucător de talie mondială, ca şi ceilalţi jucători din echipa Franţei. Vom încerca să minimizăm punctele lor forte şi sunt încrezător în potenţialul nostru de a le contracara", preciza Luis De La Fuente, înainte de Spania - Franţa.

Navas, faţă în faţă cu istoria. Şi cu premierele de la EURO 2024

Odată cu eliminarea Portugaliei din competiţie, cu ai săi Pepe şi Cristiano Ronaldo, Jesus Navas a rămas cel mai în vârstă jucător de la EURO 2024, dintre toate cele patru participante. Dar şi singurul de la turneul final german care ştie ce înseamnă să fii campion european cu naţionala ţării tale.

Misiunea spaţială Apollo 13, care ar fi trebuit să fie cea de-a treia misiune a SUA de aselinizare, s-a dovedit a fi catalogată drept un ”eşec reuşit”, de unde şi ”Houston, we've had a problem” (”Houston, am avut o problemă”). Aşa speră şi spaniolii ca Jesus Navas, rezerva de fundaş dreapta, privit iniţial cu un uşor scepticism, să-l anihileze pe Kylian Mbappe în duelul direct cu Franţa, iar Spania să se califice în finala EURO 2024.

Dacă îi va ieşi, va rămâne în istorie.

Afla mai multe despre: spaniakylian mbappefrantajesus navaseuro 2024special 

viewscnt
Articole similare