You are here:

Moneyball în Superligă! Clubul care face transferuri de fotbalişti precum în filmul celebru cu Brad Pitt: "Cei care se ocupă nu sunt fotbalişti, nici nu sunt plătiţi" | EXCLUSIV

Moneyball în Superligă! Clubul care face transferuri de fotbalişti precum în filmul celebru cu Brad Pitt: "Cei care se ocupă nu sunt fotbalişti, nici nu sunt plătiţi" | EXCLUSIV

UTA

Comentarii

Fostul antrenor de la UTA, Ilie Poenaru, a vorbit despre strategia de scouting de la clubul de care s-a despărţit, iar informaţiile i-au amintit moderatorului Orange Sport, Silviu Tudor Samuilă, despre Moneyball, film celebru inspirat de o poveste reală din baseball.

Moneyball în Superligă. Cum se face scouting la UTA: "Nu sunt toţi fotbalişti, dar sunt pregătiţi la nişte cursuri"

De la strategia de scouting abordată de CFR Cluj, care ar putea trimte inclusiv un fotbalist african în naţionala României, Ilie Poenaru a dezvăluit şi o parte din strategia de transferuri de la UTA, fostul său club de care s-a despărţit în urmă cu câteva luni. 

Ilie Poenaru susţine că UTA are o echipă de scouting formată de oameni "aleşi din diferite domenii", care studiază anumiţi parametri, fac o bază de date, apoi lista cu numele fotbaliştilor aleşi este înaintată staff-ului tehnic. 

Strategia aminteşte de filmul celebru cu şase nominalizări Oscar, Moneyball, cu Brad Pitt, care îl interpretează pe Billy Beane, fostul manager al echipei de baseball Oakland Athletics. În 2002, Billy Beane a format lotul echipei pe baza unei strategii privite cu scepticism. El a hotărât un scouting bazat pe date pentru evaluarea jucătorilor.

"La Arad este o echipă de scouting prin Gabriel Glăvan, el o conduce. Această echipă făcută de el nu e plătită, nu sunt plătiţi. Voiau să experimenteze, sunt aleşi din diferite domenii, dar au inclinare către sport, le-au fost ţinute cursuri. Analizează jucători din Europa şi din America de Sud şi analizam având o paletă mare de jucători. În funcţie de salarii, sunt triaţi, apoi ajung cei mai în măsură să-i analizeze. De la un număr de câteva sute de jucători, se ajunge la 30-40 de jucători, apoi ajungeau la mine anumiţi jucători. 

Nu, nu sunt toţi fotbalişti. E greu să-i găseşti. Vin din tot felul de domenii. Ceva de genul (n.r. - precum în filmul Moneyball). Lor li se oferă tot, li se spune, sunt pregătiţi la nişte cursuri de luni de zile în care văd ce selectează, iar totul e sub control. Gabi Glăvan controla tot. Nu, nu sunt plătiţi", a declarat Ilie Poenaru pentru Orange Sport. 

Detalii suplimentare au fost oferite şi de Andrei Vochin, care a explicat metoda. 

"Gabi Glăvan e analistul nostru de la lotul U21 şi ştiu proiectul lui. E interesant, oamenii ăştia sunt voluntari, pasionaţi de ce fac. În afară de training, fie local, fie prin agenţii, pentru fiecare post căutat sunt luaţi în calcul anumiţi parametri InStat sau Wyscout, exact Moneyball. Oamenii ăştia pasionaţi au un tabel în faţă şi ştiu. Caut fundaş dreapta în toată lumea asta, ce trebuie să caut. Partea de bani e separată. Analiza parametrilor tehnico-tactici oferite de companii... Dacă vrei fundaş central, te uiţi la dueluri aeriene, iar tu ai nevoie de un procentaj de dueluri câştigate. E o modalitate de lucru, care generează anumite rezultate.

Acum e şi partea a doua. După ce se pun la dispoziţie aceşti jucători după bază de date, oamenii din tehnic, specialiştii, trebuie să-i vadă şi zic că nu e bine să-i vadă doar pe video", a spus oficialul FRF. 

  • După ce l-a schimbat pe Ilie Poenaru, UTA l-a adus pe Laszlo Balint şi e pe locul 15 în Superligă, cu 19 puncte. 

Afla mai multe despre: moneyballscouting utauta aradbrad pittuta moneyballscouting uta 

viewscnt
Articole similare