Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Motivul pentru care Simona Halep a fost la un pas de a leşina la Washington? Reacţiile adverse care afecteză persoanele care folosesc roxadustat

Motivul pentru care Simona Halep a fost la un pas de a leşina la Washington? Reacţiile adverse care afecteză persoanele care folosesc roxadustat

Simona Halep

Comentarii

La puţin peste o lună după ce anunţase că nu va mai participa la competiţii în acest an, Simona Halep (31 de ani) a dezvăluit că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, substanţă interzisă, astfel că a fost suspendată din activitate.

Anunţul făcut vineri de Simona Halep a provocat unul dintre cele mai mari şocuri resimţite în sportul românesc în ultimii ani, având în vedere ce imagine avea sportiva la noi în ţară.

Cea mai mare jucătoare de tenis din istoria României, Halep era asociată cu determinarea, munca şi efortul de care a dat dovadă pe parcursul carierei, ajungând pe locul 1 în clasamentul WTA în ”vârful” său.

După câţiva ani în care a fost ”blestemată” de accidentări şi prestaţii modeste, Halep a revenit în formă bună în acest sezon, după ce a început colaborarea cu Patrick Mouratoglou.

Însă, la US Open, sportiva a fost testată pozitiv cu roxadustat, substanţa activă din medicamentul Evrenzo, care este folosit pentru tratarea anemiei.

Roxadustatul creşte rezistenţa fizică a consumatorului, astfel că este interzis în tenis. Mai mult, acesta este o substanţă sintetică, deci nu poate fi găsit în natură.

Motivul pentru care Simona Halep a fost la un pas de a leşina la US Open?

Deşi Simona Halep a negat că s-ar fi dopat cu bună ştiinţă, pasajul din prospectul pentru Evrenzo care conţine reacţiile adverse sugerează că sportiva ar fi putut fi sub influenţa roxadustatului la Washington, atunci când a fost la un pas de a leşina.

Cele mai frecvente reacţii adverse asociate cu Evrenzo (care pot afecta mai mult de o persoană din 10) sunt hipertensiune (tensiune arterială mare), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele sanguine, asociată cu dializa), diaree, edem periferic (umflare, în special a gleznelor şi picioarelor), hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu în sange) şi greaţă”, se arată în propesectul de la Evrenzo.

Hipertensiunea şi hiperpotasemia, care poate fi cauza ”complicaţiilor musculare şi cardiace”, ar putea fi motivele din spatele problemelor medicale întâmpinate de Simona la turneul Wasghinton, una dintre ultimele competiţii la care a participat înainte de US Open.

Acesteia i s-a făcut rău pe marginea terenului şi, stând pe un scaun, a fost la un pas de a leşina. După acel incident, sportiva s-a retras din turneu, anunţând o lună mai târziu că nu va mai participa la alte competiţii în 2022.

Afla mai multe despre: simona halep 

viewscnt
Articole similare