Cristi Săpunaru a avut un discurs foarte tranşant când a fost întrebat despre carnetul de antrenor pe care l-a luat în Republica Moldova.
În această perioadă, în fotbalul românesc există o intensă discuţie despre carnetele de antrenor. Şcoala Federală de Antrenori le-a interzis să antreneze celor care nu au acest carnet, chiar dacă ei sunt posesori de licenţă PRO.
În plus, carnetul de antrenor luat în Republica Moldova nu este recunoscut de FRF. Cristi Săpunaru spune că el îşi face studiile de antrenor în Republica Moldova şi este decis să meargă în faţa judecătorilor dacă nu i se va permite să profeseze.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Cristi Săpunaru îşi în Republica Moldova studiile de antrenor: ”Că să nu se echivaleze?”
În vârstă de 38 de ani, Cristi Săpunaru se apropie de momentul în care va renunţa la cariera de jucător, însă îşi doreşte ca trecerea să fie cât mai uşoară, astfel că îşi face încă de acum studiile pentru meseria de antrenor.
Ca mulţi alţii din România, el a ales să studieze în Republica Moldova şi se află în etapa în care aşteaptă să înceapă cursurile pentru licenţa A şi apoi pentru PRO.
De asemenea, el şi-a luat carnetul de antrenor în Republica Moldova. Însă Lucian Burchel, şeful Şcolii Federale de Antrenori, susţine că acel carnet de antrenor luat în Republica Moldova nu este echivalat în România. Drept urmare, un antrenor care şi-a făcut studiile în Republica Moldova nu are voie să profeseze la noi.
Această situaţie l-a iritat pe Cristi Săpunaru, cel care este decis să meargă în instanţă dacă i se va interzice să profeseze:
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
”În Moldova am făcut cursul de licenţă B şi acum aştept să încep la A. E ilegal să studiezi în Moldova? Cum să nu se echivaleze? Ce, eu am fost acolo să... m-am cocoţat în bananier, să iau banane? M-am dus şi am făcut şcoală.
Eu le-am mai spus şi o mai spun şi acum, noi, foştii fotbalişti, intrăm în aceeaşi oală cu oamenii care vor să facă şcoală de fotbal. Şi nu mi se pare normal. Pentru că 20 de ani nu am fost zugrav, am fost fotbalist.
Iar eu când mă apuc de o şcoală, trebuie să am şi eu un avantaj faţă de omul care n-a făcut. Sau dacă eu vreau să fiu antrenor şi trebuie să fac şi şcoala de antrenori, separat, mi se pare normal să fac şcoala de antrenor cu unul care vrea să fie profesor la şcoală.
Eu, oricum, o să antrenez aşa când o să fie timpul meu şi, dacă o să mi se îngrădească dreptul la muncă, o să apelez la judecată.
Normal că pregătesc, pentru că eu vreau să rămân în fotbal, nu vreau să stau să mă duc să fac şcoli. Când, la 40 de ani mă apuc de şcoală, la 50 de ani termin, mă apuc la 50 de ani să antrenez?
Ai nevoie de 7 ani (n.r. până când un antrenor ia toate licenţele), nici nu ştiu, în 7 ani poţi să mori, nici nu apuci să antrenezi”, a spus Cristi Săpunaru.
Carnetul de antrenor obţinut în Republica Moldova, o reală problemă pentru mulţi tehnicieni de la noi
În ultimii ani, foarte multe figuri cunoscute din fotbalul din România au ales să-şi facă în Republica Moldova studiile de antrenor. Au ales această variantă pentru că legislaţia este mai simplă şi îşi pot lua licenţe mult mai repede, dar şi pentru că în Republica Moldova nu este solicitată diploma de BAC, aşa cum se întâmplă în România.
În Republica Moldova, cursurile pentru carnetul de antrenor se întind pe 140 de ore. În România, legislaţia impune 1080 de ore de studiu.
În schimb, licenţele C, B, A şi PRO luate în Republica Moldova sunt recunoscute în România. Însă un antrenor nu poate profesa la noi dacă nu şi-a luat carnetul de antrenor în România, chiar dacă acesta este posesor de licenţă PRO.
- Citește și
- Afaceristul cu o avere de 500 de mil. €, aşteptat în fotbalul românesc! O echipă de tradiţie încearcă să îl ”ademenească” şi să devină o forţă cu ajutorul său
- Antrenorul de la FCSB care a avut tupeul să refuze să asculte ordinul lui Gigi Becali: ”Stai liniştit”
- VIDEO | Debut de coşmar pentru Joao Felix în Premier League! A irosit mai multe ocazii în prima repriză, iar în partea secundă a meciului a văzut cartonaşul roşu
Afla mai multe despre: sapunaru