You are here:

"Ei nu vor strica sărbătoarea". Ultimele informaţii înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. România, cu 106 sportivi şi toate informaţiile

"Ei nu vor strica sărbătoarea". Ultimele informaţii înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. România, cu 106 sportivi şi toate informaţiile

Jocurile olimpice

Comentarii

Jocurile Olimpice vor începe, vineri, la Paris, unde 10.500 de sportivi vor concura pentru a obţine medaliile râvnite de competitorii din întreaga lume. Deşi iniţial avea 107 sportiivi calificaţi, România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iuşco a fost suspendată pentru dopaj.

Încep Jocurile Olimpice de vară, de la Paris

Cea de-a XXXIII-a Olimpiadă are 19 zile de competiţie (handbalul, fotbalul şi rugbyul încep mai devreme, la 24 iulie) şi va include 329 de probe în 32 de sporturi.

Vor fi 10.500 de sportivi trimişi de peste 200 de comitete olimpice naţionale, dar şi echipa olimpică a CIO pentru refugiaţi.

Inedit la Paris este faptul că spectatorii vor avea oportunitatea de a fi participanţi. „Marathon Pour Tous” va oferi celor 40.000 de alergători experienţa unică de a alerga acelaşi maraton în aceeaşi zi şi pe acelaşi traseu ca maratoniştii olimpici.

La Paris 2024, România va participa pentru a 23-a oară la Jocurile Olimpice de vară. Din anul 1924, am absentat doar la JO din 1932 şi 1948, iar în 1940 şi 1944, Jocurile Olimpice n-au avut loc din cauza celui de-al doilea război mondial.

Ceremonie fastuoasă de deschidere la Jocurile Olimpice de la Paris

Vineri, 26 iulie, este data oficială de start al JO 2024, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă pe Sena.

Concursurile vor începe de fapt încă de miercuri, 24 iulie, cu sporturile de echipă, urmate de primele competiţii de tir cu arcul şi handbal.

Ediţia se va încheia la 11 august, cu o ceremonie la celebrul Stade de France din Saint-Denis.

CIO nu este "îngrijorat" după atacul care a vizat reţeaua TGV din Franţa

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat vineri că nu are "nicio preocupare" cu privire la securitatea JO şi că are "deplină încredere" în autorităţile franceze după actele de sabotaj asupra reţelei TGV, relatează Reuters.

Ministrul Sportului şi Jocurilor Olimpice, Amélie Oudéa-Castéra, a încercat să liniştească opinia publică cu privire la perturbările provocate de atacul care face obiectul unei anchete a Parchetului din Paris, subliniind că "toate scenariile" au fost luate în considerare de Franţa.

"Nu am nicio nelinişte. Avem deplină încredere în autorităţile franceze", a declarat Thomas Bach. "Toate măsurile sunt luate, iar autorităţile franceze sunt asistate de alte 180 de servicii de informaţii din întreaga lume", a adăugat preşedintele CIO.

La anunţul perturbării masive a reţelei feroviare franceze, într-o zi critică, în care are loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Paris, Amélie Oudéa-Castéra a declarat că se evaluează "impactul" asupra transportului delegaţiilor şi "sportivilor în acest weekend".

"Ceea ce s-a întâmplat nu este nici prima, nici ultima dintre dificultăţile pe care le vom avea", a declarat ea ulterior, în cadrul conferinţei de presă a delegaţiei franceze la Club France din La Villette, Paris.

O tentativă de sabotaj în mai?

"Trebuie încă să stabilim intenţia precisă. Nu vom fi naivi, dar momentul ales pentru toate acestea sugerează că nu este ceva banal. Nu ne vom lăsa destabilizaţi, am anticipat toate aceste scenarii", ne-a asigurat ministrul.

"Toate scenariile de criză au fost gândite", a insistat ea.

Potrivit BFMTV, care citează surse din poliţie, o primă tentativă de sabotaj a fost dejucată la 8 mai pe linia LGV Aix-en-Provence - Marsilia, în sud-estul Franţei, în timpul sosirii flăcării olimpice la Marsilia.

A fost găsit un dispozitiv incendiar format din sticle umplute cu benzină şi echipate cu un fitil.

David Lappartient, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv Francez (CNOSF), a declarat că nu are cunoştinţă de repercusiuni pentru sportivi ca urmare a sabotajului de vineri. "Mulţi sportivi au sosit deja, după ştiinţa mea (nu există) sportivi blocaţi de acest lucru". Delegaţia nu este afectată, a spus el.

Pe X, premierul Gabriel Attal a declarat că "serviciile de informaţii" franceze, precum şi forţele de ordine, sunt mobilizate "pentru a găsi şi pedepsi autorii acestor acte criminale" - incendii la mai multe noduri feroviare care provoacă perturbări masive.

"Ei nu vor strica sărbătoarea", a subliniat ministrul Sporturilor.

"Aceste Jocuri reprezintă o ţară întreagă, o lume întreagă. Avem 206 delegaţii aici, să nu le lăsăm să strice sărbătoarea. În această seară, o ceremonie excepţională va demonstra validitatea tuturor măsurilor de securitate", a continuat ea.

În total, 45 000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi la Paris pentru ceremonia de deschidere, o paradă extraordinară de-a lungul Senei în prezenţa a sute de mii de spectatori.

Presupuşi sabotori au vizat reţeaua de trenuri de mare viteză din Franţa (TGV) într-o serie de atacuri comise vineri înainte de ivirea zorilor care au provocat haos pe cele mai aglomerate linii de cale ferată din ţară şi au sporit îngrijorările legate de securitate înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, care va avea loc vineri.

Afla mai multe despre: ceremonie jocuri olimpiceceremonie de deschidere jocuri olimpice 

viewscnt
Articole similare