Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Recuperarea lui Damar Hamlin a alimentat teoriile conspiraţioniste privind vaccinul Covid-19

Recuperarea lui Damar Hamlin a alimentat teoriile conspiraţioniste privind vaccinul Covid-19

Diverse

Comentarii

Activiştii antivaccin care cred, fără dovezi, că un vaccin Covid-19 a provocat stopul cardiac al jucătorului de fotbal american Damar Hamlin, în ianuarie, au trecut la o nouă teorie a conspiraţiei pentru a explica recuperarea sa rapidă: că fotbalistul de la Buffalo Bills a fost înlocuit cu o dublură, scrie nbcnews.com.

Recuperarea lui Damar Hamlin alimentează teoriile conspiraţioniste privind vaccinul Covid-19

Deşi ciudată, teoria a câştigat suficientă atenţie pentru a atrage un răspuns din partea fundaşului de la Bills, Josh Allen, care a răspuns la un podcast. 

„Este o tâmpenie”, a spus el.

Potrivit nbcnews.com, această teorie a conspiraţiei cea mai recentă despre Hamlin subliniază cât de mult vor merge activiştii antivaccin pentru a continua naraţiunea falsă conform căreia vaccinurile Covid provoacă răni şi decese pe scară largă şi evidenţiază un public tot mai susceptibil chiar şi la cea mai absurdă dezinformare care alimentează mişcarea antivaccin.

Stopul cardiac al lui Hamlin, din 2 ianuarie, în urma unui placaj la un meci cu Cincinnati Bengals, a stârnit imediat speculaţii nefondate că vaccinul Covid ar fi de vină, adăugându-se la o naraţiune în creştere printre vocile antivaccin cum că mulţi oameni vaccinaţi au murit pe neaşteptate.

La douăzeci de zile după ce s-a prăbuşit pe teren, Hamlin a asistat la un meci de playoff. Dar în spaţiul online, în anumite postări, s-a ajuns la concluzia că ochelarii şi acoperirea feţei lui Hamlin erau o deghizare şi au atribuit fotografiile neclare ale lui nu unei furtuni de zăpadă, ci unei muşamalizări mai sinistre.

După meci, zeci de mii de postări de pe reţelele de socializare au sugerat că Hamlin a murit sau că aspectul său a fost cumva falsificat, potrivit Zignal Labs, o companie care analizează reţelele de socializare, media tradiţională şi conversaţiile online. Hashtag-urile, inclusiv #WhereIsDamarHamlin, erau în tendinţe pe Twitter.

"Ideea că forţele puternice controlează lumea, în parte cu desfăşurarea atentă a dublurilor corporale, este o teorie a conspiraţiei de lungă durată. În ultimii ani, astfel de teorii au vizat figuri precum preşedintele Joe Biden, fosta primă doamnă Melania Trump, preşedintele rus Vladimir Putin şi starul pop Avril Lavigne. Atribuirea oricărui deces sau accidentare de mare importanţă unui vaccin este o tactică antivaccin comună. În decembrie 2020, teoreticienii conspiraţiei au concluzionat în mod incorect că o asistentă din Tennessee care a leşinat după vaccin a murit. Teoria persistă doi ani mai târziu, în ciuda numeroaselor verificări ale faptelor şi a videoclipurilor recente postate pe reţelele de socializare. Campanii similare au vizat persoane care au murit din cauze care nu au legătură cu vaccinul. Printre acestea se numără decesele recente ale jurnalistului Grant Wahl şi ale producătorului ABC News Dax Tejera", notează NBC.

Dar accidentarea lui Hamlin pe teren a reprezentat o oportunitate unică pentru activiştii antivaccin de a atinge noi limite.

Aproximativ 23 de milioane de oameni se uitau la meciul de fotbal în timpul căruia Hamlin s-a prăbuşit. În timp ce o echipă medicală acorda primul ajutor, activiştii antivaccin au inundat site-urile de socializare cu afirmaţii nefondate că un vaccin ar fi cumva de vină.

Accidentarea lui Hamlin a survenit în timpul unei creşteri a dezinformaţiilor antivaccin care atribuie orice deces recent, fără dovezi, vaccinurilor.

"O mare parte a dezinformării a provenit de la o mână de dezinformatori în serie, inclusiv activişti de multă vreme antivaccin, teoreticieni ai conspiraţiei şi realizatori de podcasturi. Şeful acuzaţiilor a fost Stew Peters, un realizator de podcast şi teoretician al conspiraţiei, care a realizat „Died Suddenly”, un videoclip în stil documentar care susţine în mod incorect că oameni mor în masă din cauza vaccinului, care a fost conceput de o cabală de elită pentru a depopula planeta. Filmul a devenit viral. Pe platforma video alternativă Rumble a strâns aproape 17 milioane de vizualizări. Realizatorii filmuleţului au 261.000 de urmăritori pe Twitter unde solicită donaţii. Realizatorul Fox News, Tucker Carlson, a amplificat, de asemenea, teoriile false, inclusiv afirmaţia nesusţinută conform căreia atacurile cardiace legate de vaccin au crescut în rândul sportivilor. Cardiologul din Dallas Peter McCullough a susţinut în emisiunea lui Carlson că „miocardita indusă de vaccin” ar fi putut cauza accidentarea lui Hamlin", subliniază NBC..

Nici Hamlin, nici Buffalo Bills nu au răspuns solicitărilor de comentarii. În timp ce se recuperează, Hamlin a postat pe Twitter o fotografie cu el în faţa unei picturi murale realizate în onoarea sa, aparent râzând de teoria conspiraţiei. El a scris: „Clona”.

Hamlin, 24 de ani, s-a prăbuşit în timpul unui meci din 2 ianuarie, după un placaj şi a trebuit să fie resuscitat pe teren.

El a fost două zile conectat la un ventilator, iar apoi a fost externat dintr-un spital din Cincinnati, oraşul în care a avut loc meciul, şi s-a mutat în altul din Buffalo.

În cele din urmă, la 11 ianuarie, el a fost externat şi a ajuns acasă.

Afla mai multe despre: damar hamlin 

viewscnt
Articole similare