Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Viktor Orban, investiţii controversate în România după ce a câştigat alegerile în Ungaria

Viktor Orban, investiţii controversate în România după ce a câştigat alegerile în Ungariagalerie foto

Diverse

Comentarii

"Cum beneficiază prietenii lui Orban din sport: În fotbal se spală bani aici", se arată într-un material publicat de publicaţia germană Merkur, care a strâns mai multe mărturii din Germania şi Ungaria. Guvernul maghiar a pompat, de asemenea, sume mari de bani inclusiv în sportul din România. Criticii susţin că investiţiile masive în sport au, de fapt, alt scop şi menţionează "corupţia" sau "spălarea banilor".

Critici pentru investiţiile în sport ale lui Viktor Orban

  • În urma alegerilor parlamentare din Ungaria, după numărarea a 94 la sută din voturi, alianţa Fidesz-KDNP are 53%, în timp ce coaliţia de opoziţie, formată din şase partide, are 35%. Premierul Viktor Orban şi-a proclamat deja victoria şi se pregăteşte de un nou mandat.
  • Alegerile au fost monitorizate de peste 200 de observatori internaţionali, alături de mii de coluntari din tot spectrul politic.
  • Scrutinul a fost marcat de o participare de 67,7 la sută, o cifră aproape de recordul din urmă cu patru ani, notează AFP.

Înaintea alegerilor, critici şi opozanţi politici ai lui Orban s-au pus de acord în privinţa investiţiilor masive ale Ungariei în sportul naţional, dar şi de peste graniţă: "În final, cei mari din Fidesz şi loialiştii lui Orban vor beneficia", conform Merkur.de. 

Începând din 2010, din ce în ce mai mulţi bani au fost investiţi în sport de guvernul condus de Viktor Orban. Nivelul fotbalului în ţara vecină României a crescut, infrastructura a fost îmbunătăţită, au apărut stadioane noi, iar Ungaria a reuşit să găzduiască mai multe competiţii majore. 

"Guvernul maghiar a investit mai mulţi bani în sport decât în educaţie. Din 2010, peste două miliarde de euro. Doar Puskas Arena, stadionul naţional, a costat 600 de milioane de euro", scrie sursa citată. 

Publicaţia a strâns păreri din Germania şi Ungaria în preajma alegerilor parlamentare. 

Philipp Hartewig, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar german FDP, afirmă: „Investiţiile în sport nu sunt condamnabile, dar întotdeauna apare întrebarea şi pericolul spălării banilor în sport”.

Din Ungaria, un jurnalist care a dorit să rămână anonim a transmis că "toate cluburile maghiare au legături cu partidul lui Orban, Fidesz". 

Merkur: "Politica Ungariei în privinţa sportului: România, Serbia, Slovenia - Investiţia lui Orban în Ungaria Mare"

Odată cu alegerile, miza s-a mutat şi în afara Ungariei, întrucât şi maghiarii din străinătate votează. "Partidul Fidesz este prezent în campania electorală în acele regiuni în care trăiesc mulţi maghiari. Guvernul urmează să investească în jur de 70 de milioane de euro în sportul din străinătate, probabil pentru 'unirea naţiunii', aşa cum a spus odată Orban". 

Sursa citată dă exemplul României. În Transilvania, pe lângă alte investiţii, guvernul maghiar a trimis milioane de euro la două cluburi de fotbal, Sepsi OSK, din Liga 1, şi Miercurea Ciuc, din Liga 2. Oficial, cele două cluburi din România au transmis că investiţiile s-au făcut doar în infrastructură şi că bugetul pe sezon nu este influenţat de banii veniţi de peste graniţă. 

La începutul acestui an, presa din Budapesta a scris despre suma de 30 de miliarde de forinţi investită în sportul din România. 

România nu este singura ţară în care ajung aceşti bani: "Prietenul lui Orban, Meszaros, avea acţiuni la clubul de prima divizie NK Osijek din Croaţia. Meszaros a vrut să investească şi în SV Mattersburg, din Austria, dar tranzacţia nu s-a materializat. Există, de asemenea, legături Fidesz cu Nafta din Slovenia sau Dunajska Streda din Slovacia. FC DAC (Slovacia) este acum un club de top datorită unui nou stadion. În Serbia, Orban a înfiinţat o academie de fotbal pentru TSC Backa Topola". 

Foto: Fotbalişti de la Sepsi Sfântu Gheorghe

Cum se împarte influenţa. Acuzaţii de spălare de bani în sport

Peter Marki-Zay, adversarul lui Orban la alegerile din 3 aprilie, a comentat situaţia investiţiilor în sport: "Orban beneficiază. Nici nu trebuie să cauţi alţi profitori. Nimic nu funcţionează în Ungaria fără Orban". Potrivit lui Marki-Zay, mândria naţională joacă, de asemenea, un rol în investiţii.

Sabine Poschmann, membră a partidului social democrat din Germania, subliniază „numeroase indicii de nepotism şi denaturare a concurenţei”, în timp ce politica dictată de Orban este „caracterizată printr-o concentrare a puterii la toate nivelurile, combinată cu erodarea principiilor democratice fundamentale”,

Cea mai gravă acuzaţie este adusă de politicianul Partidului Verde European, Daniel Freund, care menţionează corupţia: "La fel ca multe zone publice din Ungaria, sportul este, de asemenea, caracterizat de corupţie. Banii publici sunt pompaţi în echipele de fotbal fără a fi justificaţi de vreun succes sportiv. În cele din urmă, marii Fidesz şi cei loiali lui Orban vor beneficia”. 

Specific, "cei care au devenit milionari şi miliardari cu contracte publice, prin proiecte costisitoare de construcţie a stadionelor".

Freund vorbeşte şi despre un „sistem sofisticat” pe care l-a conceput Orban în sport: "Serveşte un singur scop: să lase fondurile publice să-şi găsească drumul în buzunarele celor care îl susţin politic. Fotbalul nu este doar despre prestigiu aici. Fotbalul înseamnă spălare de bani aici", susţine politicianul german pentru Merkur.de.

Afla mai multe despre: viktor orbanromaniaviktor orban sepsi oskviktor orban miercurea ciucalegeri ungariaviktor orban ungaria 

viewscnt
Articole similare