Superliga României şi-a început returul din sezonul regular. Turul s-a consumat odată cu cele prime 15 etape, iar a doua jumătate a stagiunii a fost deschisă de o rundă cu un cap de afiş spectaculos: duelul dintre liderul U Cluj şi campioana FCSB, decis de Daniel Bîrligea aka BîrliGol.
Bîrligea, ”nouarul” ideal pentru nevoile FCSB-ului, o campioană fără atacant clasic
FCSB a cucerit titlul în România, în 2024, fără să aibă în retur şi în play-off un atacant clasic în lot. Dacă în prima jumătate a sezonului a contat pe Andrea Compagno, golgheterul echipei cu o stagiune înainte, Gigi Becali a decis, în iarnă, să-l vândă pe italian în China, la Tianjin Tiger, unde se descurcă excelent (19 goluri în 29 de meciuri).
Dar nici trupa bucureşteană nu a dus-o deloc rău fără golurile masivului vârf de atac. De contribuţiile ofensive ale echipei s-au ocupat Florinel Coman şi Darius Olaru. Cei doi internaţionali români s-au responsabilizat în atacul roş-albaştrilor şi au fost decisivi în aducerea titlului la FCSB, după nouă ani de aşteptare.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Dar Elias Charalambous şi Mihai Pintilii au rămas şi fără Florinel Coman. Prezent şi la EURO 2024 cu echipa naţională, el a luat calea Qatarului pentru prima sa experienţă din carieră în străinătate. Ce mai poţi să ceri sau să reproşezi unui jucător care şi-a dedicat şapte ani de zile culorilor echipei tale, a trecut peste o perioadă de doi ani plină de accidentări şi recidive şi, într-un final, ţi-a adus atât de mult aşteptatul titlu?
Aşadar, aflată la începutul unui nou sezon, de această dată şi cu titulatura de ”campioană a României”, FCSB s-a văzut nevoită să-şi găsească iar un nou om de gol. Gigi Becali l-a căutat în persoana lui Louis Munteanu, dar soluţia găsită pe radar s-a numit Daniel Bîrligea. Investiţia a costat două milioane de euro, dar atacantul de la CFR Cluj s-a dovedit a fi cea mai bună variantă pentru atacul bucureştenilor.
"Bîrligea este un atacant cum noi nu am mai avut. A inventat un gol (n.r. cu U Cluj). Pentru ca să faci preluare cu stângul, să te înşurubezi, să dai la poartă cu dreptul, asta e ceva de mare, mare greutate. El a inventat golul ăla după care totul a fost uşor.
A dat şi al doilea gol. Vezi, nu e genul de om care ratează. Altul dacă era poate rata, dădea în portar. Bîrligea este ce ne-a lipsit nouă până acum", declara Gigi Becali, pentru Orange Sport, după victoria cu U Cluj.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Bîrligea, un Piţurcă al vremurilor de astăzi
A luat numărul ”9” la noua sa echipă, s-a acomodat imediat şi, în scurt timp, a devenit om de bază într-o echipă care avea nevoie de golurile lui ca de aer. Iar după ultima săptămână, Daniel Bîrligea a devenit deja un idol al galeriei roş-albastre. A dat trei goluri în două meciuri, dar ce goluri şi ce meciuri! Practic, ultimele trei goluri marcate de FCSB au purtat semnătura lui.
Prima reuşită din această serie a fost în 2-0 cu Midtjylland, în Europa League. Florin Tănase a deschis scorul, dar apoi a fost vorba doar despre Daniel Bîrligea. A fost autorul unui gol de generic, inedit, bizar şi alte adjective din aceeaşi categorie.
Cu toate că schema respectivă a danezilor cu mingea degajată de portar şi plecarea în ”haită” a şapte jucători de câmp în jumătatea de teren a românilor nu a fost chiar întâmplătoare, ci studiată, analizată şi pregătită intens de FCSB, hazardul şi straniul din acea fază au născocit un gol pe cât de neobişnuit, pe atât de amuzant.
Un gol care a adus aminte de unul similar reuşit de Victor Piţurcă, în meciul retur cu Galatasaray (1-1) la Istanbul, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni din 1989.
Atunci, o degajare a portarului advers a lovit ceafa atacantului stelist şi mingea a intrat în poartă, dar, din păcate pentru fostul selecţioner, golul a fost anulat de arbitru. ”Acest lucru se întâmplă unui jucător, poate, o dată în viaţă”, afirma Piţurcă, potrivit Fanatik, despre norocosul gol al lui Bîrligea în Europa League.
Însă nu doar golul comic marcat cu pieptul de Bîrligea a amintit de Piţurcă jucătorul, ci şi celebrarea pe care a avut-o după aceea. Gestul lui de a rămâne în ”poartă” şi a se bucura prin plasă, atingând-o cu ambele mâini desfăcute, se aseamănă cu modul în care ”Piţi” a ales să celebreze golul de 3-0 înscris în meciul Steaua - Anderlecht (3-0), din returul semifinalei CCE din 1986.
Ca o paranteză, să ne (re)amintim cât de importanţi şi cât de mult contam la un moment dat în fotbalul de cel mai înalt nivel. Două semifinale, urmate de două finale, una câştigată, alta pierdută, în cea mai galonată competiţie intercluburi din lume.
FCSB, dependentă de BîrliGol, omul momentului pentru campioană
Dar să revenim în prezentul nostru din finalul lui 2024. Ei bine, duminică, la doar trei zile distanţă după episodul Midtjylland de pe Arena Naţională, FCSB se deplasa pe Cluj Arena pentru duelul cu U Cluj.
Adică liderul detaşat al campionatului, cu ”dinozaurii” Alex Chipciu şi Dan Nistor gata să le arate şi campionilor cât de actuală este expresia ”cine n-are bătrâni, să-i cumpere”. Dar nu a mers şi cu singura echipă românească din cupele europene. A fost 2-1 pentru campioană. Motivul s-a numit Daniel Bîrligea.
Atacantul care şi-a făcut junioratul în fotbalul din Italia a dat o ”doppietta” demnă de un veritabil ”capocannoniere” şi i-a cuminţit pe ”studenţii” gălăgioşi ai ”curiosului” Ioan Ovidiu Sabău.
Gaşca clujeană a fost învinsă în propria-i casă de campioana ţării pentru că a jucat mai slab şi nu a putut să-l anihileze pe Bîrligea, nu pentru motivul din cauza căruia s-a depăşit debitul râului Someşul Mic. Nu, nu ploile reci şi tomnatice din Cluj-Napoca, ci cantitatea de metri cubi pe secundă din discursurile nevoiaşe ale lui Sabău şi Nistor.
Până la urmă, faptele de pe Cluj Arena arată că U Cluj a pierdut în faţa unui FCSB care a avut un jucător în minus, nu un om în plus. Jucătorul în plus l-a avut U Cluj. Dar degeaba. Nu a contat la rezultatul final.
U Cluj, victima preferată
Mai mult, de parcă asta nu era suficient, Bîrligea s-a gândit să mai pună sare pe rana ”şepcilor roşii”. Cu cele două goluri reuşite duminică, fostul CFR-ist a făcut din U Cluj victima sa preferată. A marcat de şase ori contra alb-negrilor în opt meciuri jucate. Mai are şi o pasă decisivă. Practic, aproape câte o contribuţie la gol pe meci.
Pe lângă duelul în care a fost adversarul lui U Cluj ca jucător al FCSB-ului, Bîrligea a mai înfruntat gruparea ”şepcilor roşii” de şapte ori din postura de fotbalist al rivalei CFR Cluj. A pierdut o singură dată, în turul acestui sezon, CFR - U 2-3, dar a dat un assist. Au mai fost două remize, 1-1, de fiecare dată în Cupa României, în deplasare, în sezoanele 2022-2023 şi 2023-2024. A marcat în ambele partide.
În celelalte patru meciuri rămase dintre CFR şi U, toate în sezonul regular din campionat, le-a câştigat pe fiecare în parte: un dublu 4-0 cu câte un gol marcat, pe teren propriu, şi un 4-3 şi 2-1 fără gol marcat, în deplasare. Şi nici după ce a schimbat tabăra şi s-a transferat la FCSB nu a uitat să ia cu el şi golurile contra lui U Cluj.
Rapid şi Dinamo completează podiumul
Dacă ne uităm peste adversarele preferate ale lui Daniel Bîrligea, vedem că pe locurile 2 şi 3 sunt Rapid şi Dinamo, două cluburi sonore, astfel că podiumul este format doar din echipe de top. Practic, lui Bîrligea nu-i convine să dea gol chiar oricui. Parcă vrea ca reuşitele lui să aibă o semnificaţie aparte, să fie ”ţinute minte ca să nu fie uitate”.
Aşadar, împotriva Rapidului a marcat de cinci ori în nouă meciuri. În cel mai recent duel direct (0-0), primul de când este la FCSB, încă nu a spart gheaţa. Nu pentru că nu ar fi găsit drumul spre plasa porţii, ci pentru că nu a jucat, fiins suspendat din cauza cumului de galbene.
Şumudică, touche! Aşa l-ai oprit pe cel mai în formă elev al lui Charalambous. Pe Elias l-ai avut şi tu elev la Vaslui, l-ai antrenat, i-ai predat multe lecţii, dar se pare că nu pe toate. Ca să ţii ceva şi pentru tine, să ai un as în mânecă. Sau în gluga de la geaca norocoasă.
Dar Bîrligea se va transforma în BîrliGol şi în confruntările cu Rapidul lui ”Şumi” în returul campionatul sau, cel târziu, în play-off, unde este de aşteptat să fie ambele echipe bucureştene.
Tot în play-off se luptă să ajungă şi Dinamo, după ce în sezonul trecut scăpa de retrogradare abia după barajul cu Csikszereda. Având în vedere că alb-roşii au fost un sezon şi în Liga 2 (2022-2023), Bîrligea nu a jucat foarte multe meciuri contra lor, în număr de cinci. Totuşi, asta nu l-a încurcat să le umple şi ”câinilor” poarta cu patru goluri.
Cel mai recent a fost reuşit în primul său Dinamo - FCSB din carieră, atunci când el a deschis drumul spre victoria campionilor cu 2-0 în campionat. A urmat şi categoricul 4-0 din Cupă. El nu a mai marcat, ceilalţi colegi ai săi şi-au făcut foarte bine treaba şi au ”măturat” pe jos cu rivalii lor. În decurs de 10 zile, FCSB le-a administrat ”câinilor” un 6-0 de ţinut minte.
Cum se prezintă celelalte echipe din România în faţa lui Bîrligea
În clasamentul adversarelor din România împotriva cărora Daniel Bîrligea a jucat şi marcat urmează două echipe care au încasat trei goluri de la atacantul de 24 de ani: Farul (în 11 meciuri) şi Dumbrăviţa (un meci). Există şi o formaţie care a scos de două ori mingea din poartă din golurile sale: Sepsi (în opt meciuri).
Evident, nu aveau cum să lipsească echipele care au primit un singur gol de la jucătorul FCSB-ului. Craiova lui Rotaru este prima în această listă, fiind cel mai frecvent adversar pentru protagonistul nostru. Bîrligea a înfruntat-o într-un număr de 12 dueluri, reuşind să câştige trei, să piardă patru şi de patru ori sa fie ”x”.
În continuarea echipelor care au primit un gol de la el sunt: Petrolul (în cinci meciuri), Craiova lui Mititelu şi Voluntari (patru), UTA Arad (trei), Poli Iaşi (două), Buzău (unul).
Totodată, mai sunt şi echipele împotriva cărora Bîrligea a jucat, dar nu a reuşit să marcheze nici măcar o singură dată. În această situaţie sunt următoarele formaţii: Hermannstadt şi Argeş (patru meciuri), Botoşani (trei), Oţelul (două), Mioveni şi Corvinul (unul).
FCSB, ca adversară
Până să se transfere la FCSB, Daniel Bîrligea a întâlnit-o, evident, ca adversar. De fiecare dată, din postura de jucător al CFR-ului. A reuşit un singur gol în nou meciuri directe. Iar dacă nu le poţi da goluri prea multe roş-albaştrilor, te transferi la ei şi începi acolo să bagi mingea în aţe ori de câte ori ai ocazia.
Singura sa reuşită în poarta FCSB-ului a venit la 9 aprilie 2023, în turul play-off-ului din sezonul 2022-2023. A fost 1-1 în Gruia, cu Bîrligea care a deschis scorul în prima repriză, iar Coman a închis tabela în repriza a doua.
Nu a fost un sezon cu deznodământ fericit pentru niciuna dintre cele două echipe. CFR-ul pierdea primul titlu după cele cinci la rând, iar FCSB era la ultimul an de aşteptare înaintea celui pe care urma să-l câştige. Atunci, Farul lui Gică Hagi a ieşit campioană a României.
Bîrligea vs. CFR Cluj. Când va cădea ultima redută
Născut la Brăila, Daniel Bîrligea a crescut în fotbalul italian, acolo unde a trecut pe la juniorii lui Palermo şi echipa mare a lui Teramo, pentru care a evoluat în Serie C, la nivelul ligii a treia din Italia.
De acolo, în ianuarie 2022, a ajuns la CFR Cluj pentru doar 100.000 de euro. Un chilipir pentru Nelu Varga, cel care a obţinut de la Gigi Becali o sumă de 20 de ori mai mare în schimbul atacantului român.
La fel ca în cazul lui Bîrligea, CFR Cluj a procedat şi cu alţi jucători pe care i-a luat de la Primavera unor cluburi sau din ligile inferioare din Italia şi i-a adus în Gruia. Cele mai recente exemple sunt portarul Răzvan Sava (acum la Udinese) şi fundaşul Vasile Mogoş.
Cum CFR a fost prima echipă din România din cariera lui Daniel Bîrligea la nivel de seniori şi încă nu a jucat împotriva ei de când s-a transferat la FCSB, este şi normal cum nu a fost posibil să îi dea vreun gol. Dar cum există un început pentru toate, nici această situaţie nu face excepţie.
Primul episod în care FCSB-istul Bîrligea o va întâlni ca adversar pe CFR Cluj va fi în etapa a 24-a, programată în primul weekend din februarie 2025. Iar episoadele 2 şi 3 din acest (mini)serial sunt aşteptate să apară în play-off-ul sezonului, când titlul de campioană ar trebui să fie cuvântul de ordine în cele două tabere.
A venit şi convocarea la naţională, prima după EURO 2024
Aflat într-o formă foarte bună, poate cea mai bună a carierei, cu şapte goluri în 11 meciuri la FCSB, în toate competiţiile, Bîrligea a fost convocat şi la echipa naţională. Mircea Lucescu s-a ţinut de cuvânt, nu l-a neglijat şi l-a inclus în lotul pentru meciurile cu Kosovo şi Cipru, ultimele din Liga Naţiunilor. Omul de gol al campioanei a demonstrat că merită să fie acolo, printre cei 26 de tricolori.
Daniel Bîrligea, jucătorul decisiv de la FCSB în această perioadă, a bifat doar două meciuri în tricoul României, adunând 90 de minute: 60 în 4-0 cu Andorra, din preliminariile EURO 2024, şi 30 în amicalul cu Bulgaria (0-0), în pregătirea pentru acelaşi European.
Pentru el, această convocare de la Mircea Lucescu este prima la lotul naţional de la EURO 2024 încoace. Atunci a fost luat de Edi Iordănescu la turneul final din Germania, dar nu a fost folosit deloc. A stat doar pe banca de rezerve.
Iar acum a primit un nou vot de încredere la echipa naţională, de această dată din partea seniorului Lucescu. A venit şi rândul lui să arate că poate fi la fel de bun şi în tricoul galben al României precum este şi în cel roşu-albastru de la FCSB.
- Citește și
- Două scenarii pentru transferul lui Raţiu la granzii Europei! Decizia luată de Rayo Vallecano
- Dan Udrea l-a contrazis în direct pe Nistor, care s-a plâns de arbitraj la meciul cu FCSB: "Nu e aşa. Am şi găsit rapid un exemplu"
- Gigi Becali a reacţionat, după ce FCSB a bătut liderul Superligii în deplasare: ”Ei nu au avut nicio fază”
Afla mai multe despre: daniel birligea, fcsb, u cluj, cfr cluj, superliga, echipa nationala, special, romania