You are here:

Renaşterea unui ”dinozaur”. A depăşit drama dată de ”anxietate şi depresie” şi a revenit într-un meci oficial în naţionala României | SPECIAL

Renaşterea unui ”dinozaur”. A depăşit drama dată de ”anxietate şi depresie” şi a revenit într-un meci oficial în naţionala României | SPECIALgalerie foto

Echipa națională

Comentarii

Alex Chipciu (35 de ani) a revenit la naţionala României odată cu numirea lui Mircea Lucescu (79 de ani) în funcţia de selecţioner. Cinci ani a aşteptat dinozaurul” de la U Cluj acest moment, pe care l-a reuşit după ce a câştigat lupta cu depresia.

Minutele jucate cu Cipru, un moment pe care îl va ţine minte toată viaţa

România a învins Cipru în deplasare cu 3-0, toate golurile fiind marcate până la pauză. În repriza a doua, Mircea Lucescu le-a cerut jucătorilor săi să-şi conserve energia, practic să ”o lase mai moale”, pentru că în trei zile urmează şi partida cu Lituania, tot în deplasare.

Astfel, selecţionerul a efectuat toate cele cinci schimbări câte sunt permise de regulament. Printre cei introduşi s-a aflat şi Alex Chipciu. Veteranul de la U Cluj a intrat în locul lui Nicuşor Bancu în minutul 63, care a văzut cartonaşul galben în minutul 41, astfel că jucătorul Craiovei nu va putea evolua în Lituania din cauza cumulului de avertismente.

În acest context, Mircea Lucescu îl va titulariza în respectiva partidă pe poziţia de fundaş stânga pe Alex Chipciu, după ce i-a dat şi şansa unui mic antrenament mai întâi, aproximativ 30 de minute cu Cipru. Dar nu doar atât. Meciul de pe AEK Arena din Larnaca a însemnat pentru Chipciu şi revenirea la echipa naţională după mai bine de cinci ani de zile.

Un moment peste care nu trebuie trecut cu vederea aşa de uşor, deoarece vorbim despre Chipciu, unul dintre cei mai importanţi, titraţi şi serioşi fotbalişti români din ultimii 20 de ani.

Debutul la echipa naţională

O echipă naţională a României pentru care a jucat primul său meci acum mai bine de 13 ani. Pe când avea doar 22 de ani, la 10 august 2011, când încă era legitimat la FC Braşov, era titular în amicalul cu San Marino şi folosit de selecţionerul de atunci, Victor Piţurcă, ca atacant lateral stânga. Colegii săi de atac erau Gabi Torje, în banda dreaptă, şi Costin Curelea, ca atacant central.

Actualul fotbalist experimentat de la U Cluj a jucat 45 de minute atunci şi era înlocuit la pauză cu Ovidiu Herea, cel care avea să marcheze unicul gol al acelui amical cu San Marino, disputat în respectiva ţară liliputană, 1-0 fiind scorul final. Chipciu a purtat numărul 8 la debutul în naţionala României, acelaşi pe care l-a ales şi acum, la 13 ani distanţă.

Echipa de start a României la debutul lui Alex Chipciu: Tătăruşanu - Nicoliţă, Chiricheş, Gardoş, Ştefan Radu - Tibi Bălan, Gabi Mureşan, Cristi Tănase - Torje, Curelea, Chipciu. Au mai intrat pe parcurs: Pantilimon, Luchin, Pintilii, Cociş, Sorin Strătilă, Viorel Nicoară, Marian Cristescu, Herea.

Punctul culminant al carierei internaţionale: EURO 2016

De atunci, din 2011, şi până în 2019, timp de opt ani de zile, Alex Chipciu a reprezentat în mod constant echipa naţională, iar treapta cea mai înaltă pe care a urcat a fost, fără îndoială, participarea la Campionatul European din 2016. A făcut parte din lotul condus atunci de Anghel Iordănescu, tehnicianul cu cele mai multe meciuri la cârma primei reprezentative a României.

Ca o paranteză, cele trei momente cheie din cariera internaţională a lui Chipciu au fost onorate de trei dintre cei mai importanţi selecţioneri din istoria naţionalei României: a debutat sub comanda lui Victor Piţurcă, a jucat la EURO 2016 cu Anghel Iordănescu la cârmă şi a revenit în tricoul tricolor, după mai bine de cinci ani de pauză, în mandatul lui Mircea Lucescu.

La Europeanul din 2016, Alex Chipciu a bifat două meciuri. În duelul de gală cu Franţa (1-2), care a deschis turneul, a fost rezervă şi a jucat în ultimele 18 minute, după ce a intrat în locul lui Nicolae Stanciu. A fost integralist în jocul cu Elveţia (1-1), evoluând tot în banda stângă a atacului, şi a contribuit la rezultatul final. El a fost cel care a scos penalty-ul din care Bogdan Stancu a marcat golul României. În timp ce, în eşecul cu Albania (0-1), care a trimis România acasă de la turneu, nu a mai bifat vreun minut.

  • Chipciu, în meciul România - Elveţia 1-1, EURO 2016

După acel turneu final din Franţa, Chipciu avea parte de o schimbare majoră la nivelul echipelor de club. În 2016, a plecat de la FCSB, unde a evoluat timp de patru sezoane şi jumătate, în Belgia, la Anderlecht. Gigi Becali îl transferase de la Braşov, în ianuarie 2012, cu două milioane de euro şi îl vindea în campionatul din vestul Europei pentru trei milioane de euro.

Cel mai dificil moment. Drama care l-a dărâmat pe Chipciu

Primul sezon petrecut la Anderlecht, 2016-2017, a fost magic. Avându-l şi pe Stanciu coechipier, a luat titlul cu echipa din Bruxelles, după o campanie în care a fost om de bază, jucând 32 de meciuri şi contribuind cu cinci goluri şi opt pase decisive în campionat. Practic, Anderlecht a devenit campioana Belgiei cu doi jucători români în roluri principale. Cei doi tricolori continuau să obţină performanţe şi să cucerească trofee şi în Vest la fel cum făceau şi în România, la FCSB.

Dar necazul urma să vină asupra lui Chipciu. Mai exact, spre sfârşitul anului 2017, tatăl său avea să treacă în nefiinţă. Cei doi bărbaţi, părinte şi fiu, erau extrem de apropiaţi, avea o relaţie foarte strânsă, astfel că decesul tatălui său l-a aruncat într-o depresie cruntă pe fotbalistul naţionalei. 

La începutul acestui an, el şi-a deschis sufletul şi a vorbit despre acea perioadă din viaţa lui. A dezvăluit cât de complicat i-a fost, prin ce greutăţi a trecut şi a trebuit să le facă faţă cumva. Nu mai voia să audă de nimic şi a ajuns atunci să deteste până şi fotbalul. Odinioară îi era pasiune, linişte şi refugiu, dar, în acea vreme cumplită, îl privea ca pe o obligaţie. Anxietatea şi depresia puseseră stăpânire pe jucătorul care a rămas în sufletul suporterilor de la FCSB.

"Am avut nişte probleme după ce a murit tata, în 2017, în decembrie. Anxietate, depresie. Luam pastile, dormeam pe teren, nu puteam să mă mişc. Au început cam după vreo 6-7 luni problemele astea. N-am vorbit cu nimeni. Eu am rămas singurul bărbat din toată familia mea. Gândurile le-am interiorizat întruna”, se confesa Chipciu, la Orange Sport

Mai mult, problemele se adunau din ce în ce mai des şi fotbalistul a fost la un pas să clacheze chiar în timpul unei partide: ”S-a acumulat starea asta şi la un meci de Cupă mi s-a făcut rău pe teren. Îmi bătea inima tare, toată partea îmi amorţea. Era un atac de panică, ăla a fost momentul care a declanşat panica. Apoi am avut o problemă cu bolile, zilnic descopeream câte ceva.

Sunam medicul de la Sparta Praga şi îi spuneam că am probleme cu stomacul, să îmi facă controale. Nu că eram ipohondru, eram la maximum. Când m-am întors la Anderlecht, intrasem în depresie, mă întrebam ce rost mai are viaţa, dacă să mai joc fotbal. Cumva creierul voia să mă protejeze de durere şi inhiba toate stările, nici plăcere nu mai simţeam”, mărturisea jucătorul care în 2018 a decis să schimbe puţin mediul şi să meargă sub formă de împrumut în Cehia, la Sparta Praga, unde l-a avut şi acolo coleg pe Stanciu.

@orangesportromania Drama lui Chipciu! Momentul care l-a dărâmat: "Anxietate, depresie. Luam pastile, dormeam pe teren!" #chipciu #fcsb #mmstoica ♬ sunet original - Orange Sport

A luat pastile antidepresive şi a avut puterea să revină

Dar Chipciu a găsit forţa şi tăria să treacă peste acea perioadă cumplită din viaţa lui. Cum? S-a destănuit şi a recunoscut că a apelat la ajutor psihologic pentru a putea depăşi acele probleme şi stări pe care le avea deseori. Doar aşa, şi cu ajutorul pastilelor, a reuşit să scape.

”Am apelat şi la psiholog. Am vorbit cu doi psihologi deodată, în paralel. Luam pastile, care îţi calmează stările, m-a ajutat mai mult să vorbesc cu psihologii. Au fost multe care m-au ajutat. Pentru problemele astea mi se pare ok să mergi la psiholog. Altfel nu ştiu cum ai putea să scapi”, se ”dezvelea” Chipciu, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Astfel, experienţa din sezonul 2018-2019 din Cehia nu a fost cea mai fericită pentru Chipciu în plan personal. Cu toate acestea, a avut în continuare evoluţii constante şi bune la Sparta Praga, dar în 2019 se întorcea în Belgia, după expirarea împrumutului său.

Tot în acel cadru zbuciumat al evenimentelor din viaţa sa, Chipciu, 30 de ani pe atunci, avea să bifeze şi ceea ce credea el că va fi ultima lui prezenţă la echipa naţională. Juca, la 8 septembrie 2019, în meciul României cu Malta, scor 1-0, în preliminariile EURO 2020. A fost integralist pe postul de fundaş dreapta, acolo unde l-a folosit selecţionerul de la acea vreme, Cosmin Contra. George Puşcaş avea să marcheze unicul gol al partidei.

  • Chipciu, în meciul România - Malta 1-0, 2019 preliminariile EURO 2020

Echipa de start a României la ultimul meci al lui Alex Chipciu înainte de jumătatea de deceniu de absenţă: Tătăruşanu - Chipciu, Adi Rus, Chiricheş, Florin Ştefan - Cicâldău, Bordeianu, Răzvan Marin, Ianis Hagi - Florin Andone, Puşcaş. Au mai jucat: Stanciu, Gicu Grozav, Keşeru. Dar la cinci ani şi o lună de la acea partidă, jucătorul actualului lider din Superliga, U Cluj, a jucat din nou după ce a auzit imnul naţional.

S-a regăsit în Cluj-Napoca. Campioul cu CFR şi ”dinozaurul” de la U

Întoarcerea în 2019 la Anderlecht nu a fost de bun augur pentru Chipciu deoarece nu a mai jucat nici măcar un meci pentru belgieni timp de câteva luni, până în ianuarie 2020. Atunci, a decis că este cazul să ia o decizie importantă şi să facă o schimbare majoră pentru binele său şi a familiei sale numeroare: soţia şi cele patru fetiţe. Astfel, s-a întors în România, dar nu la Bucureşti. Cluj-Napoca a fost destinaţia aleasă ca oraş, iar CFR ca echipă la care să joace.

O alegere care a părut uşor surprinzătoare, dar Chipciu ştie de ce a făcut-o: ”Când am venit la CFR Cluj, exista posibilitatea să mă duc în Turcia, dar nu voiam ca fetele să rămână în ţară, iar eu să stau singur pe acolo. Am ales să rămân acasă şi, chiar dacă fotbalistic nu a fost chiar cum îmi doream, faptul că m-am câştigat pe mine e mai important decât toţi banii şi performanţa”.

Şi timpul i-a dat dreptate. A jucat două sezoane şi jumătate la CFR Cluj şi a luat titlul de campion al României de fiecare dată. În 2022, cu toate că a fost în discuţii foarte avansate pentru o revenire la FCSB, a ales să treasă de cealaltă parte a oraşului traversat de râul Someşul Mic, la U Cluj. 

”Am fost foarte aproape de o revenire în Bucureşti. Într-o seară am zis că e gata, că mă întorc cu siguranţă. Eram prin vacanţă şi vorbisem cu MM, eram convins că o să mă întorc. Apoi punând în balanţă toate lucrurile, familia, şcoli, grădiniţe, era cam greu, cam din scurt. Am zis că e mai bine să continui aici. Dar aveam motivaţia de a te lupta acolo sus. 

La vârsta mea nu se mai pune problema de bani. Mă simt bine aici, Clujul a progresat, fetele nu mai vor să plece, nici soţia. Dar vreau să subliniez că varianta de a rămâne la Cluj nu a fost aşa (n.r. de genul) hai că rămân şi eu pe aici. Mă simt bine, nu mă gândeam ca la vârsta asta să mai am energie şi entuziasm”, îşi explica, alegerea de atunci, Chipciu.

Iar evoluţiile sale au continuat să fie la nivel foarte ridicat şi în tricoul ”studenţilor”, unde se află deja în al treilea sezon şi a devenit şi căpitanul echipei. Una care, la ora redactării acestui material, în pauza internaţională, este lider în campionatul României, iar Chipciu şi colegul său cu un an mai în vârstă, Dan Nistor, sunt numiţi ”dinozaurii” Superligii.

Dar ”dinozauri” din ăştia să tot ai, care să te ducă pe primul loc şi să nu se mai dea jos de acolo. Chipciu ştie cum e acolo sus, în vârf. A trecut prin experienţa asta şi la FCSB, şi la Anderlecht, şi la CFR Cluj. Şi poate, cine ştie, va face la fel şi la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău.

Revenirea anunţată

Prestaţiile la cel mai înalt nivel la U Cluj şi regăsirea formei pe o poziţie neobişnuită lui, cea de fundaş stânga, l-au readus şi în atenţia naţionalei. Primul indiciu că va auzi iar imnul l-a primit la finalul sezonului competiţional precedent, atunci când selecţionerul de atunci, Edi Iordănescu, l-a inclus în lotul lărgit pentru EURO 2024, dar nu a mai făcut deplasarea alături de ceilalţi tricolori în Germania.

Poate că ar fi fost nevoie de el, mai ales în duelul cu Olanda din optimile de finală, când, în absenţa suspendatului Nicuşor Bancu, au jucat în poziţia de fundaş stânga, pe rând, Vasile Mogoş şi Andrei Burcă.

Pe urmă, după mandatul lui Edi Iordănescu, cel care a pus bazele ”Generaţiei de suflet”, naţionala României a fost preluată de Mircea Lucescu, iar veştile bune au continuat să vină pentru Alex Chipciu, acum deja un veteran al fotbalului românesc. La prima acţiune la prima reprezentativă, legendarul Mircea Lucescu l-a convocat în lot şi pe ”dinozaurul” de la U Cluj. Astfel, revenirea în circuitul echipei naţionale se făcea treptat şi sigur.

Iar la următoarea acţiune a României lui ”Il Luce”, a venit şi cel mai important moment din acest proces de ”comeback” al lui Alex Chipciu la echipa reprezentativă. Nu doar că a făcut din nou parte din lotul naţionalei, dar a bifat şi primul său meci în tricoul României după o absenţă de cinci ani şi o lună de la precendentul. A jucat aproximativ 30 de minute în deja amintitul Cipru - România 0-3.

  • Chipciu, în Cipru - România 0-3, 2024, Liga Naţiunilor

”Vei fi titular”. Chipciu, surprins de planul lui Lucescu pentru el

La finalul meciului de la Larnaca, Nicuşor Bancu l-a dat de gol pe Mircea Lucescu şi a dezvăluit care este planul selecţionerului pentru partida cu Lituania, întrucât jucătorul Craiovei a văzut ”galben” şi este suspendat. Informaţia l-a vizat în mod direct pe protagonistul poveştii noastre.

”Mister mi-a zis că o să mă schimbe pentru a da minute şi celui care va juca în Lituania. Sunt suspendat, simt şi ceva la picior, a fost mai bine să ies pentru a-l lăsa şi pe Alex să aibă minute pentru meciul din Lituania”, afirma Bancu.

Când a auzit că va fi titular cu Lituania, Alex Chipciu a făcut ochii mari şi a reacţionat: ”Nu ştiu, de ce titular? Vedem ce echipă va folosi în Lituania. Am fost anunţat că Bancu e suspendat, dar nici nu m-am gândit la lucrul ăsta, nici nu-mi doream”. Ei bine, va juca din primul minut. Chipciu este înlocuitorul natural pentru Bancu pe poziţia de fundaş stânga în vederea meciului cu Lituania: ”Nu prea am avut timp să mă gândesc, am fost aşa în vrie, apoi mi-am făcut treaba”

Căpitanul liderului din Superliga a avut puterea să câştige lupta cu depresia şi să revină în elita României fotbalistice, atât la nivelul echipelor de club, cât mai ales la echipa naţională. Acolo unde inclusiv el avea mari îndoieli că o să mai conteze după trauma prin care a trecut. Dar acum a învăţat o lecţie importantă: să se bucure de prezent, pentru că trecutul este deja istorie, iar viitorul încă nu a venit, este încă o iluzie.

Şi poate că această revenire la echipa naţională va fi încununată şi cu o participare la Campionatul Mondial: ”Nu mă gândesc aşa departe, eu de ceva timp sunt cu gândul doar la ziua de mâine, sunt emoţii mari, nu ai timp să te gândeşti foarte mult, să le gestionezi aşa bine. Este un vis să mergem în America, nu am mai fost la Mondial de când eram eu mic”, spera Chipciu, după meciul în care l-a suplinit pe Bancu.

Partida pe care a jucat-o cu Cipru a fost cea de-a 48-a la prima reprezentativă, cea cu Lituania va fi cea de-a 49-a, astfel că ar mai avea nevoie de încă un singur joc pentru a ajunge la borna de 50 de meciuri în tricoul naţionalei României.

  • 48 de meciuri, 6 goluri şi 10 pase decisive are Alex Chipciu la echipa naţională.
  • Echipele din cariera sa sunt: Sporting Piteşti, FC Braşov, CF Brăila, FCSB, Anderlecht, Sparta Praga, CFR Cluj, U Cluj.
  • Are şase titluri de campion în România (trei cu FCSB, trei cu CFR) şi unul în Belgia (cu Anderlecht).

 Galerie foto

Afla mai multe despre: alex chipciuromaniaechipa nationala 

viewscnt
Articole similare