You are here:

Omul momentului în Superliga. Din vârful României, ”pensionarul” fost la Dinamo ameninţă să-l deposedeze pe Dănciulescu de primul loc | SPECIAL

Omul momentului în Superliga. Din vârful României, ”pensionarul” fost la Dinamo ameninţă să-l deposedeze pe Dănciulescu de primul loc | SPECIAL

Superliga

Comentarii

O nouă etapă a trecut din Superliga noastră cea de toate zilele. Campioana FCSB a dovedit-o fără mari emoţii pe rivala Dinamo, Rapidul lui Şumudică a stins Farul lui Hagi, iar liderul U Cluj a provocat primul eşec şi ultimei redute din Superliga, Oţelul, meci în care a jucat şi a marcat Dan Nistor, asupra căruia este necesar să facem o oprire.

Dan Nistor, specia de ”dinozaur” de care Superliga avea nevoie

Cu extrem de mulţi ani în urmă, pe Pământ au existat dinozaurii, acele creaturi care au dominat peisajul animal acum mai bine de zeci şi sute de milioane de ani. Aceştia au făcut parte din clasa reptilelor şi au evoluat în numeroase forme şi dimensiuni, fiind capabili să supravieţuiască în mai multe habitate.

Însă domnia dinozaurilor pe Terra a luat sfârşit în urmă cu 65-66 de milioane de ani. Întrebarea de ce nu are un răspuns cert, dar oamenii de ştiinţă au indicat mai multe ipoteze conform cărora aceste organisme vii au dispărut din cauza unui cumul de factori, precum intensificarea activităţii vulcanice din acea perioadă, evenimentele catastrofale provocate de coliziunea unui asteroid gigant cu Pământul, care au declanşat colapsul lanţului trofic, iar specia animală în cauză nu s-a mai putut adapta la schimbarea bruscă a climei.

Cu toate acestea, există şi un fel de dinozauri care au trecut testul timpului şi au reuşit să supravieţuiască şi în zilele din prezent. Câţiva reprezentanţi de seamă există şi pe teritoriul României, mai cu seamă în fotbalul din Superliga, la U Cluj: ”dinozaurii” Alex Chipciu şi Dan Nistor. Aşa sunt cunoscuţi cei doi, căpitanul şi decarul ”studenţilor”, în peisajul fotbalistic mioritic.

Dan Nistor continuă să alerge. O bornă selectă şi singurul jucător activ într-o ierarhie legendară

Născut la 6 mai 1988, în localitatea Rucăr, judeţul Argeş, Dan Nistor, acum în vârstă de 36 de ani, este o figură aproape unică în fotbalul autohton din zilele noastre, venită parcă dintr-o altă dimensiune a timpului, când sportul-rege se vedea doar în alb şi negru, cu scopul în prezent de a intra definitiv în istorie.

Care istorie? Cea a fotbalului românesc. De unde şi până unde? Ei bine, în runda a 13-a a campionatului nostru, când U Cluj a învins-o pe Oţelul (2-0), a făcut-o cu un Dan Nistor marcator, dar mai ales un Dan Nistor care tocmai a jucat cel de-al 455-lea său meci la nivelul primei ligi din România, 

Un clasament istoric în care a urcat pe locul 8, depăşindu-l pe legendarul Cornel Dinu, fostul mare fundaş al lui Dinamo, cu 454 de partide jucate. Lider detaşat în această ierarhie selectă, cu 515 meciuri la activ, este un alt ex-jucător al ”câinilor”, Ionel Dănciulescu.

Top 10 al jucătorilor cu cele mai multe meciuri jucate în prima ligă din România:

  1. Ionel Dănciulescu - 515 (1993-2014), la Electroputere Craiova, Dinamo, Steaua
  2. Costică Ştefănescu - 490 (1968-1988), la Steaua, Universitatea Craiova, FC Braşov 
  3. Florea Ispir - 485 (1969-1988), la ASA Tg. Mureş
  4. Ladislau Boloni - 484 (1971-1988), la ASA Târgu Mureş, Steaua
  5. Costel Câmpeanu - 470 (1987-2005), la FCM Bacău, Dinamo, Gloria Bistriţa, FC Naţional, Ceahlăul Piatra Neamţ
  6. Petre Marin - 468 (1993-2012), la Sportul Studenţesc, FC Naţional, Rapid, Steaua, Unirea Urziceni, Concordia Chiajna
  7. Paul Cazan - 465 (1972-1988), la Sportul Studenţescţ
  8. Dan Nistor - 455 (2009-prezent), la Inter Curtea de Argeş, Pandurii Tg. Jiu, Dinamo, CFR Cluj, CSU Craiova, U Cluj
  9. Cornel Dinu - 454 (1966-1983), la Dinamo
  10. Constantin Stancu - 447 (1976-1990), la FC Argeş
  • (menţiune specială) Ion ”Liţă” Dumitru - 442 (1967-1988), la Rapid, Steaua, Poli Timişoara, Universitatea Craiova

Însă, de asemenea, trebuit subliniat faptul că Dan Nistor este singurul fotbalist din această ierarhie încă activ, totodată şi jucătorul cu cele mai multe meciuri dintre toţi cei aflaţi în activitate în prezent.

Unde se va opri Dan Nistor?

Răspunsul la această întrebare a încercat să-l anticipeze Basarab Panduru. Cu ani buni încă de jucat şi ferit de accidentări, aşa cum a fost pe toată durata carierei sale, este de aşteptat ca în viitorul apropiat Dan Nistor să îşi extindă recordul din clasamentul jucătorilor cu cele mai multe meciuri jucate în istoria Superligii, oricum s-a numit ea de-a lungul timpului.

Să mergem din aproape în aproape. La finalul acestui sezon, mijlocaşul de 36 de ani ar putea ajunge chiar şi în Top 5, peste Costel Câmpeanu, sub Ladislau Boloni. În condiţiile în care el a evoluat în toate cele 13 etape din campionat şi mai sunt 26 (play-out)/27 (play-off) de runde rămase în faţă, se poate anticipa faptul că ar putea bifa, să zicem, minimum 20 de partide dintre acestea, ceea ce l-ar urca la o bornă de 475 de meciuri, suficient pentru a intra în Top 5-ul menţionat.

Primul loc al lui Dănciulescu, ameninţat de unul dintre ”dinozaurul” lui U Cluj

Dar dacă facem un calcul ipotetic la o scară mai mare, analizând cu atenţie şi istoricul constanţei care i-a marcat cariera de fotbalist, acela în care nu a avut nici măcar o accidentare gravă şi nici suspendări multe (a primit doar două cartonaşe roşii), Dan Nistor ar putea, de ce nu, să atingă chiar şi pragul impresionant de 500 de meciuri la nivelul primei divizii din România. Ar fi pe un virtual loc 2 în clasamentul all-time pomenit.

Iar dacă se ”forţează” un pic, ”dinozaurul” lui U Cluj ar putea chiar să ameninţe poziţia de lider autoritar a lui Dănciulescu în acest top. Pentru a-l egala pe Danciu-gol (515), Dan Nistor, cu 455 de meciuri până acum, ar mai avea nevoie de 60 de prezenţe! Număr pe care, într-un caz optimist, dacă îl ocolesc accidentările şi suspendările, l-ar putea atinge chiar la finalul sezonului viitor, 2025-2026.

Evian din Ligue 1, prima şi singura sa experienţă în străinătate

Din 2009 şi până în prezent, Dan Nistor a jucat doar în prima ligă a României, cu o singură excepţie. Este vorba despre cele şase luni de zile în care a jucat în Franţa, la Evian. A prins acest transfer peste hotare pe când avea 25 de ani, în 2013, şi venea după sezonul 2012-2013, în care Pandurii termina campionatul pe locul 2 şi devenea vicecampioana României.

Dar nu a reuşit să reziste prea mult timp în Hexagon. A bifat doar nouă meciuri pentru Evian, dintre care şase în Ligue 1, iar în iarna următoare s-a întors la Pandurii. De atunci, nu a mai plecat vreodată de ”acasă”, din România, campionat unde joacă meci de meci şi a ajuns să scrie file de istorie ca număr de prezenţe.

Totuşi, la revenirea de la Evian, după ce nu a reuşit să se adapteze în fotbalul francez, Dan Nistor a rămas în memoria iubitorilor de fotbal cu un moment amuzant, într-un spirit neaoş, declarând că: ”Nu mi s-a dat nicio şansă ca să joc din cauză că sunt român. Dacă eram străin, poate îmi dădeau şanse”.

Momentul ”În afară de cele 6 goluri, nu au mai avut nicio ocazie”

Dan Nistor a mai uimit cu un nou episod pitoresc marcă înregistrată. La începutul sezonului 2014-2015, după eşecul istoric al Pandurilor contra FCSB-ului cu 0-6, din Ghencea, meciul în care Keşeru a marcat toate golurile, mijlocaşul a ”lovit” cu deja clasica ”perlă” devenită celebră imediat: "În afară de cele şase goluri, Steaua (n.r. FCSB) nu a mai avut nicio ocazie". 

”Acesta este fotbalul, te pedepseşte. Dacă nu dăm noi gol, dau ei. Cum mă simt după 0-6? Extra, sunt fericit!”, continua el declaraţia respectivă. Aşa a intrat Dan Nistor şi în folclorul fotbalului românesc. Dar vrea să fie ţinut minte şi prin ceea ce arată şi la această vârstă pe teren, nu doar cu ceea ce rosteşte la microfon, în interviuri.

Porecla ”Ceapă”, marcă înregistrată în perioada de la Craiova

În 2016, Nistor se despărţea de Pandurii şi ajungea la Dinamo, unde a fost legitimat până în ianuarie 2020. Între timp, el a petrecut şi şase luni de zile la CFR Cluj, în prima parte a sezonului 2017-2018. În iarnă se întorcea la Bucureşti şi juca iar în culorile alb şi roşu ale ”câinilor”.

După experienţa de la Dinamo, în cariera sa a venit oportunitatea numită Universitatea Craiova. La începutul anului 2020, jucătorul cu şapte selecţii la naţionala României ajungea în Bănie, unde a avut o perioadă şi cu bune, şi cu rele. Printre tot felul de episoade cu el în prim-plan se numără şi cel în care s-a ales cu porecla de ”Ceapă” în Bănie: ”Am primit deja o poreclă: 'Ceapă'. Sper ca la primul meci să marchez şi tot stadionul să strige 'Ceapă', 'Ceapă'”.

Suporteri fanatici olteni l-au primit bine în Bănie, chiar dacă venea de la Dinamo, una dintre rivalele tradiţionale ale Craiovei. La acel moment, Nistor mărturisea că ar vrea ca tot stadionul ”Ion Oblemenco” să îl strige ”Ceapă”: ”Normal că mă aşteptam, pentru că cred eu că sunt un fotbalist destul de bun şi asta voi demonstra pe teren. Aş fi foarte bucuros. Ar fi o nouă poreclă şi m-aş bucura foarte mult”.

Plecare cu scandal din Bănie

La începutul anului 2023, a venit momentul ca Dan Nistor să părăsească Bănia pentru a alege Clujul. Dar nu CFR-ul, unde a mai fost şi nu s-a acomodat, ci U Cluj, acolo unde joacă şi astăzi.

Dar plecarea de la Craiova a fost una cu scandal. Jucătorul povestea: ”Am semnat prelungirea contractului şi după două săptămâni s-a renunţat la mine. Eram vocal, dar ce am zis eu se adevereşte. Atunci ziceau că e cel mai slab sezon şi am luat Cupa şi Supercupa. De când am plecat eu nu ştiu dacă au mai câştigat ceva.

Am spus ce nu îmi plăcea în vestiar. Iar anumiţi jucători, care vorbeau cu patronul, s-au plâns mai departe că am gura mare. A fost şi o ambiţie personală. S-au gândit «e bătrân, să-l dăm afară».

Nu nea Mihai Rotaru. Persoanele din jurul dânsului care îşi dau cu părerea. A fost influenţat. Am vrut să dovedesc că nu e aşa. Eu ştiam ce pot şi o să mai dovedesc în continuare că vârsta e doar un număr pentru mine”.

Replica a venit imediat din partea patronului Mihai Rotaru, care are, evident, propria sa versiune a poveştii: ”Ştiţi foarte bine că Dan Nistor mai vorbeşte neaflat în treabă, este prietenul meu. Păi gaşca lor era Papp, Mateiu, Bălaşa, Nistor, Bancu. Înseamnă că au o problemă dacă s-au sifonat între ei. Bancu este finul lui Nistor, l-a cununat şi i-a botezat copilul.

El mai are ieşiri de genul ăsta. A zis că am fost influenţat, ideea e de cine aş fi putut să fiu influenţat. (n.r. era mai bine să fie păstrat Nistor?) Nu, pentru Universitatea Craiova nu. A fost o decizie tactică, în sezonul viitor urma să jucăm cu underul pe poziţia lui Nistor”.

U Cluj şi redescoperirea plăcerii de a juca fotbal: locul 1, recorduri, istorie

Aşadar, din februarie 2023, Dan Nistor îmbracă tricoul lui U Cluj, unde a redescoperit sentimentul acela unic de a juca fotbal chiar şi la o vârstă la care mulţi sunt deja ieşiţi la ”pensie”, în termeni fotbalistici. La 35-36 de ani, unii se gândesc la retragere, alţii să dea o ultimă mare lovitură financiară şi tot aşa. Dar el, nu. El doar vrea să joace fotbal, iar dacă are în jurul să pe alţii la fel ca el, ei bine, asta ar fi o cheie a succesului.

În primul său sezon a jucat o finală de Cupa României, pierdută dramatic la penalty-uri cu Sepsi, în al doilea a ratat ”la linie” play-off-ul şi o participare în cupele europene, dar în al treilea, adică cel actual, este, alături de prietenul Chipciu, ”profesorul” Sabău şi ceilalţi ”studenţi”, pe primul loc în ierarhia Superligii. După 13 etape, aceştia au 26 de puncte, cu cinci puncte peste a doua clasată, care este chiar U Craiova, fosta echipă a lui ”Ceapă”.

Obiectivul intermediar pentru U Cluj este play-off-ul, ceea ce ar fi deja o performanţă în sine. Dar cu alde Nistor, Chipciu şi Sabău nu poţi să ştii. La experienţa şi valoarea lor dovedită de atâtea şi atâtea ori, cine ştie, poate pot să facă din ”studenţi” campioni ai României. Sau măcar să-i ducă în Europa fotbalistică.

”Mi-e dor (n.r. de cupele europene), am mai jucat acolo, sunt un jucător cu experienţă, nu cedez la presiune. M-aş bucura să mergem acolo, merităm. (n.r. Sabău) Ne-a luat pe fiecare în parte, ne-a arătat cea mai bună variantă a noastră. A umblat puţin la orgoliul nostru şi cred că acest lucru s-a văzut”, afirma Nistor despre unul dintre secretele clujenilor care i-au dus în vârful elitei fotbalului românesc.

”Run, Nistor, Run”

La 36 de ani, Dan Nistor joacă de parcă a descoperit elixirul tinereţii fără bătrâneţe la o vârstă la care alţii sunt pensionari de mult timp şi aleargă de parcă viaţa lui ar depinde doar de asta. E un caz special, rar, o ”specie” pe cale de dispariţie în fotbal, dar ne bucurăm că l-am avut şi încă îl mai avem.

Are el grijă de asta, să-l mai avem mult timp. E promisiunea şi răsplata sa faţă de activitatea care îi place incredibil de mult. Că aşa cum zicea şi marele Johan Cruyff: ”E foarte simplu să joci fotbal, dar să joci fotbal simplu e cel mai complicat”. Aşa şi Dan Nistor va continua să joace fotbal şi să ne demonstreze, parcă, şi pe această cale, că nu e dispus să renunţe la bucuriile simple ale fotbalului. Şi, deocamdată, nici fotbalul la Dan Nistor.

Afla mai multe despre: dan nistorsuperligau clujfotbal romanescspecial 

viewscnt
Articole similare