Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Interviu eveniment cu Kyros Vassaras după opt ani la şefia CCA! "Integritatea a fost prima mea cerinţă". Planul său în România, de ce nu vorbeşte în limba română şi ce se întâmplă cu Haţegan | EXCLUSIV

Interviu eveniment cu Kyros Vassaras după opt ani la şefia CCA! "Integritatea a fost prima mea cerinţă". Planul său în România, de ce nu vorbeşte în limba română şi ce se întâmplă cu Haţegan | EXCLUSIVgalerie foto

Special

Comentarii

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras (56 de ani), a oferit un amplu interviu pentru Orange Sport, la opt ani de când a fost ales preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Fostului arbitru grec i-a fost prelungit contractul în 2018 şi a transmis că are un plan bine pus la punct pentru arbitrajul românesc.

Interviu eveniment cu preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras 

Cu o carieră impresionantă în arbitraj la care a renunţat la 41 de ani, după ce a condus o semifinală de Champions League, una de Europa League, a fost prezent la Campionatul Mondial din 2002, la Jocurile Olimpice din 2004 şi la Campionatul European din 2008, grecul a fost alesul FRF pentru Comisia Centrală a Arbitrilor, în iulie 2014. 

La aproape un deceniu distanţă de la funcţia obţinută în România, Vassaras a vorbit despre provocările, dar şi polemicile din arbitrajul român, despre câţiva dintre arbitrii de top ai României sau despre planul pe care-l are la CCA, printre altele. 

Aveţi multi copii în România pe care trebuie să îi creşteţi.

Am o altă familie aici. Noi, arbitrii, ne simţim ca o familie. Am toţi oamenii cu care colaborez şi am şi suportul federaţiei. Am spus mereu că nu este rezultatul meu, atunci când se face ceva, ci este reuşita tututor. Când suntem împreună, putem câştiga împreună. 

A fost un pas important să veniţi să lucraţi în România după ce doi preşedinţi fuseseră arestaţi pentru corupţie? Aţi avut curaj.
Da, nu a fost uşor. Am fost un pic surprins, dar niciodată nu am întrebat să aflu mai multe detalii. În viaţa mea nu m-am uitat în spate, nu m-am uitat în dreapta sau în stânga, întotdeauna am privit în faţă. Nu mă interesează ce este în trecut, fiindcă ştiu ce pot să fac eu. Când ai privilegiul să fii susţinut de preşedinte, la început, după care alt preşedinte şi chiar un alt candidat, să primeşti toată această apreciere pentru munca pe care o faci... Cred că asta a ajutat fotbalul şi asta i-a ajutat şi arbitri să se simtă independenţi. Pentru că ştiu că arbitrii se pot simţi independenţi. Şi ştiu, pentru că le-am zis mereu, că vor avea suportul mereu atunci când fac lucrurile corect. Aşa că nu renunţa niciodată şi munceşte pentru asta. De această familie de aici sunt foarte mulţumit. 

Care credeţi că a fost cel mai greu lucru pentru a schimba imaginea arbitrilor?
La început am avut această mentalitate. Era mentalitatea că arbitrii să fie duri, indiferent de ce decizie iau. Nu mi-a plăcut asta! Era un prototip, un model care nu era ok, era greşit. Am pus o limită de la început, meritocraţia. Le-am dat principii, am creat reguli. Toată lumea ştie ce trebuie să facă, pentru a urca. Am avut o înţelegere de la început pentru aceste şanse. În România, suntem singura asociaţie care nu retrogradăm arbitri. Dacă nu a depăşit vârsta, o accidentare şi spune stop, dar şi în cazul accidentărilor lungi, nu îi retrogradăm, le dăm şanse şi avem multe exemple. Îi lăsăm să continue ca şi cum nu s-a întâmplat nimic în această pauză.

Integritatea a fost prima mea cerinţă. Şi când eşti împreună ca familie, când le spui <<Uite, sunt două căi, dacă vrei să ne urmezi, acesta este drumul>>. Atunci toţi au ales un singur drum. Vrem să colaborăm cu toţi şi vrem ca media să discute liber şi să înţelegem ceea ce poate nu vedem. Sau poate ce putem face mai bine. Uneori suntem foarte duri, suntem trataţi foarte dur, dar nu pot schimba asta. Ok, este o eroare, dar poţi afla de ce a fost acea greşeală? Fiindcă nimeni nu se gândeşte la asta. Oamenii trebuie să ştie de ce este asta, pentru că este acest criteriu, articolul ăsta de regulament din Legile Jocului, fiindcă au fost aceste elemente. 

Ce înseamnă implementarea VAR în Superligă

Avem deja de şase luni sistemul VAR şi aş vrea să ştiu cum vedeţi că a schimbat acesta fotbalul, meciurile, rezultatele. Sunt unele îmbunătăţiri?
Cu siguranţă. Unele decizii pot schimba rezultatul. Pot infleunţa un rezultat. Unii cred că dacă nu dai penalty, se schimbă rezultatul, dar văd că nu se mai transformă atât de multe lovituri de la 11 metri. Aşa că putem spune, dacă se marca din penalty, dacă s-ar fi dat... Ok, prin folosirea VAR şi îmbunătăţirile pe care le vom face, nu putem elimina complet erorile, dar sunt convins şi am si statisticie, că nu mai avem atât de multe erori ca înainte. Şi asta le spun şi arbitrilor. Au nevoie, se joacă, este diferit. Sunt 1.000 de situaţii în fotbal şi se pot întâmpla 500 în România. Trebuie să fie pregătiţi tot timpul. 

Toate neregulile trebuie să fie văzute de arbitru. Arbitrul trebuie să îşi ia tot timpul cea mai bună poziţie pentru a vedea fazele din meci şi apoi să creadă în ceea ce văd. Dacă ai o minte limpede, nu ai de ce să îţi fie teamă, vei decide corect. 

Care sunt factorii? Factorul 1, integritatea. Factorul că ai susţinerea comisiei, te ajută, funcţionează. Dar dacă te gândeşti la ce va spune media sau altcineva, dacă tu crezi că jucătorii nu te pot ajuta, atunci începi să pierzi. Am avut greşeli pe care nu le-am văzut în alte campionate, nici în Champions League. Am avut greşeli, pentru că arbitrii nu au văzut şi am avut câteva în care au avut aceiaşi opinie greşită şi a fost un rezultat eronat. Dar, în final, este timp de anternament. 

Desigur că arbitrii trebuie să decidă ceea ce văd. Nu pot să prevadă şi apoi să decidă un penalty sau un cartonaş roşu, daca nu vede. Nu, nu vrem asta. Vrem ca dacă jucătorul poate face ce vrea pe teren, printr-o mişcare fotbalistică, arbitrul să decidă cu ochii lui, cu inima, cu ceea ce ştie. 

Care este sfatul pentru arbitrii tineri care vor să crească şi să ajungă de top?
Au acum oportunitatea, deoarece am început acum o campanie în toată ţara şi aşteptăm rezultate. Cred că este momentul potrivit şi, conform motto-ului nostru, tinerii pot să fie o parte din joc. Regulamentul permite să joace fotbal şi să şi arbitreze, nu este nicio problemă. 

Cine ar fi crezut acum ceva ani că vom ajunge să avem doi arbitri în categoaria Elite, femei şi barbăţi, First Class şi arbitri la turneele finale? Acum avem arbitri în toate fazele finale la U17, U18, U19, aşa că ce poate să fie mai bine pentru un tânăr căruia îi place fotbalul să se alăture familiei arbitrajului. El sau ea vor avea şansa de a-şi îndeplini visul. O şansă la care nu puteau visa înainte, dar care acum a devenit realitate. Putem face asta, ei pot face asta.

De asemenea, Kyros Vassaras şi-a exprimat opinia cu privire la participarea lui Istvan Kovacs (38 de ani) la Campionatul Mondial din Qatar, recent încheiat. Arbitrul român s-a întors în ţară înainte de faza sferturilor de finală şi consideră că acesta şi-a câştigat "viza" pentru următoarea Cupă Mondială. 

Kyros Vassaras, despre Ovidiu Haţegan: "Vrem să obţină toate avizele medicilor"

Unii pot spune că a încasat mulţi bani (n.r. - Istvan Kovacs la Cupa Mondială), dar ştie cineva cât de mult timp îţi ia să ajungi un arbitru Elite?
Nu toată lumea poate fi arbitru la Cupa Mondială. Ai nevoie de nişte ani înainte. Arbitrii noştri de aici din România nu joacă pentru bani. Arbitrează pentru că vor. Pentru că se bucură de ceea ce fac şi sunt foarte fericit că am luat decizii şi încă avem arbitri care au avut multe provocări, dar au devenit mai puternici şi au continuat. Şi asta este foarte important. Nu am pierdut arbitrii, fiindcă nu am renunţat. 

Aţi spus că Ovidiu Haţegan este un om puernic şi ar putea să revină. Când îl putem revedea pe teren?
Vrem să obţină toate avizele medicilor şi să poată să se încadreze în toate protocoalele. Dar în primul rând pentru el să fie totul bine, pentru viaţa lui. În viaţa noastră nu ştim niciodtă ce poate să se întâmple. Ovidiu este norocos şi ştie asta, dar noi nu ştim. Aşa că el ştie ce poate să facă. Iar ceea ce este cel mai bine pentru viaţa fiecărui om, el o va face. Noi vom aştepta. Dacă simte că poate continua fără să se gândească la ceva, o va face, iar noi îi vom da acordul. 

A fost cel mai bun arbitru VAR, pentru colegii lui. I-a salvat în cateva situaţii, în multe meciuri...
Poate pentru că a avut mai multe delegări. A fost important pentru el să îl ţineţi în priză şi, de asemenea, să ajute arbitrii. Ovidiu şi ceilalţi arbitri nu se gândesc la faptul că lucrează doar atunci când sunt delegaţi la centru. Muncesc în fiecare weekend, chiar dacă nu au fost delegaţi la meciuri, deoarece trebuie să urmărească meciuri, fac rapoarte, analizează situaţii. L-am delegat pe Ovidiu la meciuri, în fiecare weekend deoarece ştiu că poate. Când ai o personalitate şi această experienţă, cum le are Ovidiu, nu poţi ingora aşa ceva. 

Arbitrii ştiu la ce să se aştepte şi noi suntem buni. Avem o colaborare bună, aşa că atunci când cineva nu poate face ceva, o vom face noi. Deoarece toţi ştiu că au această susţinere din partea mea, din partea tututor. 

Aş vrea să vă întreb despre Colţescu pentru că a avut un an, doi sau chiar trei ani foarte buni. Credeţi că este mai relaxat acum pentru că a acumulat această experinţă, deşi a avut câteva momente grele? Cum vedeţi stilul lui acum, s-a schimbat? 
Despre Sebi pot să vă spun că este de aşteptat, fiindcă ştiu că este un arbitru foarte bun. Este un sportiv, este un tip care vrea să fie mereu corect şi, când are susţinere, va trece de orice provocare. Fiindcă ştiu şi dificultăţile pe care le-au avut toţi arbitrii în trecut. Le ştiu pe toate! Ştiu cât de dezamăgiţi au fost câteodată, cum şi-au oprit cariera imediat, cum au continuat după ceva ani, cum nu erau motivaţi să mai meargă în străinătate. Vorbim despre altceva şi  vorbim despre arbitraj profesionist fără bani. 

Ceea ce cred că le lipseşte acestor oameni este un contract, mai ales că sunt foarte dedicaţi în ceea ce fac, iar Sebi va primi de fiecare dată suportul, pe care fiecare arbitru îl are, fie că este sau nu pe lista FIFA. Pentru că vrem un campionat corect şi un fotbal bun, iar arbitrii sunt un factor. Nu este factorul principal, dar este un factor pentru a avea un joc bun. 

Vrea să se retragă sau încă vrea să mai arbitreze? A fost informaţia că îl vreţi în echipa dumneavoastră pentru a creşte arbitrii tineri. 
Arbitrii fac întotdeauna ceea este bine pentru ei, iar ceea ce este bine pentru arbitraj. Nu există nicio barieră pentru a pune stop la ceva ce faci bine, dacă tu vrei să continui. Iar noi oferim susţinerea tututror, nu doar lui Sebi. Susţinem toţi arbitrii buni. 

Cine credeţi că o să fie următorul arbitru de top, din categoria Elite, pentru că acum îi avem pe Haţegan şi pe Kovacs. Puteţi să pariaţi pe cineva?
Nu este atât de clar câţi arbitri în categoria Elite poţi avea. Nu este un număr garantat, dacă azi ai doi, mâine poţi avea trei sau nu poţi avea niciunul. Se poate schimba. Ceea ce ştiu este că arbitrii noştri, indiferent de categorie, au început să primească meciuri în Champions League. Radu Petrescu a primit meci în Champions League indiferent de categoria în care este. Este ca şi cum ar fi în Elite. Este invitat acum la seminarul pentru cursul pentru avansaţi, alături de arbitrii din categoria Elite. Apoi avem viitor. Aşa că lucrul bun acum este că avem două viteze şi deja pregătim generaţia viitoare pentru a găsi calea să urce şi să rămână în top şi cred că asta se datorează faptului că am rămas fideli unui plan. Am avut un plan, încă avem unul, iar acesta va funcţiona cât timp suntem clari, ştim ce vrem şi eu am spus de la început, vreau să am succes. Nu mai pot să fiu pe terenul de joc, dar am această oportunitate în mâinile mele, am oferit-o şi încă o dau. 

Cum este planul pentru că mereu există discuţia aceasta în România că la meciul ăla trebuia să fie un arbitru FIFA, dar vedem alt arbitru. Este important să le oferiţi tuturor şansa de a oficia anumite meciurile, chiar şi cele importante?
Desigur. Îmi amintesc faptul că acum ceva ani nimeni nu ştia că Bîrsan nu este arbitru FIFA, dar toţi îl percepeau aşa. A avut un an incredibil, a primit selecţia, dar nu, toţi sunt egali. Indiferent dacă au sau nu ecuson FIFA. 

Cine credea că Feşnic poate să fie arbitru FIFA? Unii nu credeau, nici măcar că va ajunge să oficieze în Champions League sau în Europa League, dar a reuşit. De ce? Pentru că a crezut în el. Noi doar i-am oferit calea, dar dacă nu poate să urmeze drumul şi nu munceşte, nu poate să reuşească. Noi am reuşit împreună datorită lor. Erau alte nume care erau mereu criticate şi ce fac acum? Au ajuns să aibă meciuri bune. 

Avem şi jucători pregătiţi fizic şi le oferim meciuri şi celor care nu au vârsta de a rămâne ecuson FIFA, dar au exeprienţă să poate să arbitreze orice, oricefinală. Ce înseamnă asta că trebuiie să fie anual FIFA, nu este o cerinţă, nu e un standard. Cel care este în cea mai bună formă va avea cele mai multe meciuri, acesta este motto-ul nostru. 

Sunteţi mândru de un arbitru anume? Ştiu că poate nu vreţi să daţi nume, dar poate a fost unul care a fost foarte criticat, iar acum este la un nivel foarte bun. 
Câteodată sunt multe istorii care ar trebuie să rămână secrete cât mai sunt reflectoarele aprinse. Am început să scriu o carte şi acolo am să detaliez mai multe poveşti şi sper că atunci când reflectoarele se vor stinge, oamenii vor înţelege. Toată lumea ştie că arbitrii noştri au făcut faţă remarcilor xenofobe, alte tipuri de învinuiri, ştiri false. La final, ei au rămas, au câştigat. 

Cred că arbitrii au capacitatea să câştige orice bătălie, dar, mai întâi de toate, trebuie să se gâştige pe ei. Aşa că dacă lucrează corect, văd drumul corect, vor câştiga. Vor câştiga totul în istorie. Au fost arbitri care au vrut  să se retragă şi au continuat. Au fost alţii care nu au putut să continue, dar, apoi, au găsit curajul să o facă. Aşa că aceasta este familia şi aşa funcţionează. 

Ce vreţi să îmbunătăţiţi? Care este planul viitor pentru arbitraj?
Vreau să îmbunătăţesc condiţiile, să fie mai bune. Au nevoie de condiţii mai bune. Totdeauna suntem modeşti în ceea ce facem. Nu cerem nimic niciodată, dar unele lucruri au o limită, deoarece avem oameni care se duc la muncă, dar, în acelaşi timp, trebuie să se pregătească profesionist. Unii spun că abandonează serviciul, fiindcă le place arbitrajul. Avem apoi condiţiile de călătorie. 

Încercăm să-i protejăm pe aceşti jucători tineri care au obiceiuri proaste, cum ar fi simulatul, protestatul, deci suntem acolo ca arbitri ca să impunem o limită în discuţie, în comunicare. Să le oferim respect, dar să îl şi primim. Apreciez când văd tot mai mult că jucătorii acceptă greşelile din teren. Au făcut un penalty, respectă decizia, au intervenţiile VAR, dar şi noi am fost foarte clari. Am ieşit şi am spus că acestea sunt greşelile noastre, însă nu pot face asta săptămânal. Când suntem toţi corecţi şi ştim exact ce vrem, putem să reuşim. 

Aţi spun că aveţi această linie de integritate, că aveţi reguli şi este o discuţie în România despre arbitrii care sunt în politică sau care au conexiuni cu anumite cluburi. Este dificil să manageriaţi aceste lucruri?
Sunt reguli, dar şi legi ale ţării sau ale comeptiţiei. Sunt reguli pentru tot şi nu este nimic împotrivă. Am dureri de cap la delegări! Am un arbitru care are un frate fotbalist. Ce e asta? E ceva normal. Nu-mi pasă unde joacă! Dacă arbitrează bine, o să fie delegat de fiecare dată! Avem oameni care sunt din acelaşi oraş şi nu o să îi arunc niciodată în gura lupilor. Avem foşti jucători şi oameni care lucrează într-un loc. Aşa că apreciem asta şi nu avem nimic împotriva lor. 

Câteodată bârfele mă pot ajuta, dar cele care vin la mine pentru a le putea verifica. Nu să le văd în media, apoi să spun că e greşit. Nu pot spune în fiecare zi că este o minciună. Acum se merge pe ideea că au fost arbitri care au refuzat VAR. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Chiar am folosit la un moment dat un audio, dar am spus că nu o mai fac, deoarece trebuie să ştie că nu vom renunţa la integritate. 

Curiozităţi despre Kyros Vassaras. Ce-i place şi ce nu-i place în România. De ce nu vorbeşte limba română

Ce vă place şi ce nu va place aici? 
Mâncarea... prefer mâncarea grecească, ok? Dar nu voi spune, de exemplu, că nu îmi plac sarmalele. Ce îmi place aici? Toţi oamenii mi-a arătat respect. Mă simt ca unul dintre voi şi îmi place asta. Îmi place că-mi iubesc ţara şi că îi plac pe ai mei. Ne simţim ca fraţii şi asta e important. Avem aceiaşi mentalitate. Ne place să ne bucurăm de viaţă, iar asta este foarte bine. 

Ce nu îmi place? Lucrurile care nu sunt adevărate şi apar câteodată  doar pentru a produce o polemică. Eu nu voi face ştiri. Nu este treaba mea. Eu trebuie să creez arbitrii şi succes. La început, o luasem razna, când vedeam toată zăpada pe stradă, dar aici multe lucruri sunt mai bune decât în Grecia. Cum sunteţi pregătiţi că curăţaţi drumurile, cum aveţi respect pentru pietoni, noi nu avem. Este foarte bine că ştiţi ce vă place şi ce nu, dar ceea ce ştiu este că, în România, când vreau ceva, mă pot înţelege şi pot avea. 

Sunteţi de mulţi ani în România şi este această discuţie că nu vorbiţi limba română, deşi vorbiţi multe limbi străine, nu şi româna. 
Prefer să nu fac greşeli. Fiindcă pot să înţeleg româna, pot să vorbesc un pic, dar eu vorbesc cel mai mult în limba engleză fiindcă merg la FIFA, am şedinţe, sunt instructor. Este foarte dificil pentru mine şi cred că o să vorbesc atunci când sunt pregătit. Nu vreau să fiu viral pentru o eroare în română, aşa că prefer să fiu viral în engleză (n.r. - zâmbeşte). 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: kyros vassarasinterviu kyross vassarasccacomisa centrala a arbitrilot 

viewscnt
Articole similare