You are here:

"L-am cunoscut foarte bine, am fost vecini mulţi ani". Decesul lui Alain Delon l-a marcat pe Ilie Năstase: "Mereu mă întreba asta" | EXCLUSIV

"L-am cunoscut foarte bine, am fost vecini mulţi ani". Decesul lui Alain Delon l-a marcat pe Ilie Năstase: "Mereu mă întreba asta" | EXCLUSIVgalerie foto

Special

Comentarii

Ilie Năstase, fostul lider mondial din tenis, a primit cu tristeţe vestea trecerii în nefiinţă a lui Alain Delon. Marele sportiv român a oferit o primă reacţie, după informaţia care a marcat scena mondială.

Ilie Năstase a reacţionat după decesul lui Alain Delon

Ilie Năstase, câştigător al US Open, în 1972, şi la Roland Garros, în 1973, l-a cunoscut pe Alain Delon. Unul dintre cei mai mari actori francezi a murit la vârsta de 88 de ani, duminică dimineaţă. 

"Nasty" a rememorat momentele speciale petrecute alături de Alain Delon, cu care a fost vecin şi care a asistat la meciurile sale din perioada de glorie. 

"M-a întristat mult să aud că Alain Delon nu mai e printre noi. L-am cunoscut foarte bine, am fost vecini mulţi ani, aveam casa chiar lânga casa lui, ne întâlneam des, la Paris. Era un tip jovial, mă întreba despre turneele mele de tenis şi îmi aduc aminte că a venit la Roland Garros, a stat chiar lângă Jean-Paul Belmondo. 

Nu era Alain Delon un mare fan al tenisului, îi plăceau boxul şi cred că fotbalul, dar Belmondo era un mare fan al tenisului şi al meu. Nu lipsea de la niciun meci pe care-l disputam în Franţa, obişnuia să stea în primul rând. 

Am pierdut un mare actor, o mare personalitate mondială, rămân cu amintirile plăcute şi cu fotografiile făcute alături de el în diferite ocazii în care ne-am întâlnit. Pot spune că l-am admirat, îmi pare sincer rău că nu mai e printre noi", a declarat Ilie Năstase, pentru Orangesport.ro. 

Foto: Ilie Năstase şi fosta soţie, Brigitte Sfăt, alături de Alain Delon

Alain Delon, mare pasionat de box şi automobilism. El era fan Formula 1 şi Ferrari

Alain Delon a fost un prieten apropiat al lui Alain Prost timp de mulţi ani. În 1985, anul primului său din cele patru titluri în Formula 1, pilotul a organizat o petrecere cu ocazia împlinirii a 30 de ani, la care actorul a fost invitat, printre alţii, alături de fostul schior Jean-Claude Killy şi Mansour Ojjeh (acţionar McLaren).

În plină luptă cu brazilianul Ayrton Senna, Alain Delon nu a ezitat să se deplaseze la Suzuka (Japonia) pentru a-şi susţine compatriotul, care se lupta pentru titlu la sfârşitul anului 1990 din partea Scuderiei Ferrari. „Am venit să-l susţin pe prietenul meu Alain Prost, ceea ce este destul de normal pentru că sunt fan Ferrari şi francez şi sunt foarte apropiat de Alain de mult timp”, a declarat Alain Delon, care vizita pentru prima dată circuitul japonez.

Actorul era la curent cu ultimele noutăţi din F1, deoarece dorea să trăiască „această penultimă cursă, decisivă pentru titlul mondial”. Şi pe bună dreptate, pentru că la startul cursei, Senna s-a ciocnit deliberat cu Prost în prima curbă şi a fost încoronat campion.

Alain Delon a fost un oaspete frecvent al lui Alain Prost atunci când acesta din urmă a devenit şeful echipei, între 1997 şi 2001. Nu era neobişnuit să îl vedem în paddock-uri, în special la Marele Premiu de la Monaco, în compania „profesorului”.

Pasiunea sa pentru Ferrari

La fel ca mulţi actori ai celei de-a şaptea arte, Alain Delon a fost captivat de Ferrari-urile stradale. Starul din „Rocco şi fraţii săi” a deţinut mai multe maşini sport ale Căluţului Cabrat, printre care un Testarossa roşu şi un sublim 250 GT SWB California Spider. Decapotabila italiană a fost vândută la licitaţie de Artcurial pentru suma de 14,2 milioane de euro în timpul salonului Rétromobile din 2015.

Iubitor al firmei din Maranello, Alain Delon şi-a consolidat legăturile cu Ferrari atunci când Jean Todt a preluat conducerea în anii 1990. Şeful Ferrari l-a invitat adesea pe actor la standul Scuderiei în timpul Marilor Premii ale Franţei şi Monaco, pe vremea supremaţiei lui Michael Schumacher. ”Am făcut multe circuite acum vreo douăzeci de ani”, recunoştea actorul pentru AFP în 1990. ”Mergeam mai ales în Franţa şi în toată Europa. Dar am fost un fan al cursei de la Monte Carlo”

Alain Delon, relaţia cu boxul

Alain Delon şi boxul au avut o relaţie pasională. Încă din anii 1960, actorul francez, însoţit uneori de actriţa Romy Schneider, era un obişnuit al galelor de box din Paris. La începutul anilor 1970, acest iubitor al ringului îl descoperă pe tânărul boxer Jean-Claude Bouttier. Primele sale meciuri la Palais des Sports au fost sold out şi au atras întregul Paris, în frunte cu Delon, Lino Ventura şi Jean-Paul Belmondo. Bouttier a devenit foarte popular în Franţa după luptele sale pentru titlul mondial împotriva legendarului argentinian Carlos Monzón. Campionul francez şi apoi european a pierdut în 1972 pentru centura la categoria mijlocie, dar era hotărât să îşi ia revanşa în anul următor.

Doar că lupta a fost compromisă. După cum explică cotidianul L'Équipe, „(promotorii) Palatului Sporturilor din Paris, care intenţionau să organizeze meciul pe terenul central Roland-Garros, aruncă prosopul după ce primăria Parisului a refuzat să reducă taxele (33%) care îi afectează pe organizatorii de box. De cealaltă parte a baricadei, discuţiile cu Monaco şi San Remo (Italia) sunt în impas”. Cu spatele la zid, Bouttier este în impas.

La cererea lui Jean Bretonnel, un antrenor de box şi promotor care îl pregătise pentru filmările din Rocco fraţii săi, Alain Delon a finanţat revanşa pentru 1,7 milioane de franci. „Îl doborâsem pe Monzón [în primul meci], fusesem aproape, aşa că Delon a considerat că merit o a doua şansă”, îşi amintea Bouttier pentru L'Équipe.

„Jean-Claude era idolul nostru francez. Era frumos, o bestie a naturii, un sportiv excepţional. Lipsea un singur lucru: titlul mondial. Aşa că am decis să lucrăm împreună”, a declarat Alain Delon pentru L'Équipe în 2014.

Pentru a-i oferi protejatului său cele mai bune şanse, actorul a instalat o bază de pregătire la domiciliul său din Douchy, în regiunea Loiret, şi l-a încurajat constant în pregătirea sa. În ciuda sprijinului constant al actorului, Jean-Claude Bouttier pierde din nou în faţa lui Carlos Monzón, la 29 septembrie 1973, pe terenul central de la Roland-Garros, sub privirile lui Jean-Paul Belmondo şi Jean Gabin, printre alţii.

Alain Delon a fost comentator sportiv

Deşi Alain Delon era un suporter fervent, el nu era un mare sportiv. „Am făcut tot felul de sporturi, prin natura profesiei. Dar în viaţă, nu am timp... Am o asemenea bulimie de muncă încât îmi rămâne foarte puţin timp pentru a face altceva”, recunoştea actorul, laureat al unui César în 1985 pentru Notre histoire, într-un interviu acordat L'Express în 2010.

Pentru a se pregăti de filmările pentru Rocco şi fraţii săi, el s-a antrenat intens: „Am această conştiinţă profesională. Mi-am spus că, pentru a arăta ca un adevărat boxer, trebuie să mă antrenez. De aceea sunt aici în fiecare dimineaţă, timp de două sau trei ore. Nu beau, nu fumez, nu fac nimic”, a declarat el în faţa camerei la vârsta de 24 de ani.

Cu toate acestea, deşi nu avea timp să se apuce de o activitate sportivă, dragostea sa pentru box i-a oferit ocazia de a comenta o luptă. La 30 martie 1990, el a apărut alături de Thierry Roland pe TF1 pentru a comenta meciul pentru titlul WBA la categoria supermijlocie al francezului Christophe Tiozzo.

La Roland-Garros, pe drumurile din Turul Franţei, la cursa de 24 de ore de la Le Mans sau pe hipodromuri, Alain Delon a fost adesea un spectator atent. „Cred că, la un nivel înalt de competiţie, intensitatea este aceeaşi în toate sporturile. Dar ceea ce mă impresionează cel mai mult este puterea de concentrare a campionilor, rigoarea lor, disciplina lor, având în vedere importanţa mizei”, explica el pentru AFP în 1990. „Acelaşi lucru trebuie să se aplice boxului, ciclismului şi tuturor sporturilor de performanţă”, a adăugat el.

Articol scris de Răzvan Ionaşcu. 

Afla mai multe despre: alain delonilie nastase 

viewscnt
Articole similare