Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

La aproape doi ani, fiica Andreei Chiţu se „luptă” cu mama ei la judo: "Ar trebui să învăţăm un pic de la ei"

La aproape doi ani, fiica Andreei Chiţu se „luptă” cu mama ei la judo: "Ar trebui să învăţăm un pic de la ei"

Sporturi

Comentarii

Dubla campioană europeană, Andreea Chiţu, e foarte mândră de pasiunea fetiţei ei pentru acest sport.

Nu există bucurie mai mare pentru o fostă sportivă de performanţă să vadă că fiul sau fiica îi calcă pe urme în sportul în care ea a scris istorie. Iar dubla campioană europeană la judo Andreea Chiţu trăieşte din plin această satisfacţie. Chiar dacă fata ei nu a împlinit încă doi ani, deja se luptă în joacă împreună cu mama ei pe tatami.

La doar un an şi opt luni, fiica Andreei Chiţu e nelipsită de la antrenamentele pe care mama ei le conduce la Centrul Olimpic de pregătire al juniorilor de la Liceul Mircea Eliade, din Bucureşti, dar şi de la competiţiile la care aceasta participă în calitate de antrenor.

„Vine în fiecare zi cu mine atunci când am antrenament. Fetiţa mea la un an şi 8 luni face rostogoliri şi ştie câteva procedee. E mult spus ştie, dar cochetează cu ideea de a le pune în practică. Pentru că le vede în fiecare zi pe fete şi atunci prin imitaţie reuşeşte să facă foarte multe lucruri. Încă nu a învăţat căderile, dar oricum ei le au în instinct, ar trebui să învăţăm un pic de la ei”, a declarat Andreea Chiţu, antrenoarea Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor, pentru Sportsnet.ro

După cum şi-a reamintit campioana noastră, ea a început judo mult mai târziu, după ce încercase şi alte sporturi.

A făcut-o la timp, căci de-a lungul carierei a fost dublă campioană europeană, urcând de alte trei ori pe podium. De asemenea, a cucerit două medalii de argint la Campionatul Mondial, palmaresul fiind completat şi cu un bronz la competiţia supremă. 

„Am început judo la vârsta de 9 ani, dar înainte de a mă apuca de el, am cochetat şi cu alte sporturi. Am practicat gimnastică, handbal” – Andreea Chiţu, antrenoarea Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor.

Deşi se descurcă foarte bine în postura de antrenoare, Andreea a mărturisit că nu s-a gândit niciodată când era sportivă şi câştiga medalii la competiţii importante, că este atât de dificil să îi înveţi pe alţii să practice judo.

„Nu este o meserie uşoară. Înainte eram în postura de sportiv şi nu înţelegeam foarte bine fenomenul, dar acum încep să înţeleg şi să apreciez altfel munca de antrenor” – Andreea Chiţu, antrenoare Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor.

Acţiune specială de Ziua Femeii, cu două campioane din Franţa

Chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, Andreea Chiţu, în numele Federaţiei Române de Judo, al cărei vicepreşedinte este, a fost gazdă pentru două invitate de onoare, fostele campioane europene Amina Abdellatif şi Anne-Sophie Mondiere. Acestea le-au făcut tinerilor judokani români o demonstraţie.

„Cei de la Institutul Francez au venit cu o idee minunată, de a sărbători Ziua Femeii prin a arăta că femeia poate face şi un sport de contact şi de aceea au ales să facă nişte demonstraţii la judo. Sunt două foste mari sportive din Franţa, care au fost campioane europene, au fost şi medaliate la Campionatul Mondial. Sunt sportive cu o experienţă mare şi acum lucrează în Federaţia Franceză de Judo” – Andreea Chiţu, antrenoarea Centrului Olimpic de Pregătire a Juniorilor

De patru ori campioană europeană cu echipa Franţei, Amina Abdellatif recunoaşte că s-a apucat de judo pentru că mama ei a obligat-o să meargă împreună cu fratele ei.

„Aveam 8 ani, iar fratele meu nu voia să meargă singur la judo, aşa că mama mi-a spus: mergi cu el la judo. Eu locuiam într-un sat mic. Fotbalul pentru fete nu îmi plăcea, aşa că am ales judo, îmi plăcea lupta” - Amina Abdellatif, de patru ori campioană europeană la judo pe echipe.

Amina şi compatrioata ei le-au arătat tinerilor luptători români câteva procedee care cu siguranţă îi vor ajuta pe viitor.

„Este o acţiune interesantă, am văzut o nouă şcoală de judo, o nouă federaţie, am putut face schimb de experienţă cu o campioană, Andreea şi am putut vedea care sunt diferenţele. Am practicat judo în Franţa, acum vedem cum se practică în România, cred că e foarte interesant să facem schimb de experienţă între noi” - Amina Abdellatif, de patru ori campioană europeană la judo pe echipe.

Afla mai multe despre: andreea chiţufiica andreea chiţujudo 

viewscnt
Articole similare