You are here:

Omul care l-a crescut pe Radu Drăguşin a făcut un gest nobil! "Am făcut această cursă pentru o cauză măreaţă"

Omul care l-a crescut pe Radu Drăguşin a făcut un gest nobil! "Am făcut această cursă pentru o cauză măreaţă"

Sporturi

Comentarii

Mihai Badea, conducătorul secţiei de nataţie de la CSM Bucureşti şi vicepreşedintele Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, a devenit a doua persoană din lume care a reuşit să înoate distanţa totală a lacului Powell, din America, 130 kilometri!

Fostul militar în vârstă de 51 de ani a făcut cursa în scop caritabil şi spune că în viitor îl va lua într-o astfel de experienţă şi pe Radu Drăguşin, fotbalistul crescut de el la Regal Sport.

Românul Mihai Badea a reuşit performanţa de a înota 130 kilometri în Statele Unite ale Americii, parcurgând astfel cel mai mare lac din acumulare din zona Utah-Arizona. Conducătorul secţiei de nataţie de la CSM Bucureşti a făcut acest efort uriaş pentru a atrage atenţia şi a ajuta la strângerea unei sume mari de bani necesară pentru demararea construcţiei unui centru de tratament pentru copiii cu dizabilităţi, în Zărneşti.

„A fost cea mai grea cursă pe care am făcut-o. Am făcut această cursă pentru o cauză măreaţă, dorim să atragem atenţia şi oamenii să ne ajute la construcţia „Casei dintre Brazi”, la Zărneşti, un centru de tratament a copiilor cu dizabilităţi”, a declarat Mihai Badea, înotător, şeful secţiei de nataţie la CSM Bucureşti, pentru Sportsnet.ro

De-a lungul cursei-record, Mihai a fost ţinut în loc doar de furtună, în prima noapte, după ce parcursese 80 de kilometri, dar apoi a luat-o de la capăt, fără să se mai oprească, în ciuda intemperiilor de pe traseu.

„În primul rând măreţia cursei a fost dată de distanţă, a trebuit să înot 130 km, doar Sarah Thomas în lume a mai reuşit să facă această cursă. Am făcut, practic, cursa din două părţi, din cauza unei furtuni care a venit în prima noapte şi ne-am oprit după 80 km, dar, fiind vorba de o cauză nobilă, am decis a doua zi să continuăm, aşa că a mai înotat şi noaptea următoare şi am mai avut parte de alte 2 furtuni. A fost o mare provocare, acolo nu ai unde să te adăposteşti, este o zonă stâncoasă, un canion, iar pe timpul nopţii nu se vede nimic, nu am avut parte de lună plină să ne mai ghideze. Trebuie să te fereşti de stânci, sunt multe pericole”, mai spune şeful secţiei de nataţie la CSM Bucureşti.

Mihai Badea recunoaşte că nu-i este deloc uşor să înoate noaptea şi încearcă să-şi păcălească mintea, pentru a putea termina cursele de anduranţă în care este angrenat.

„Dacă ar putea intra cineva în mintea mea înainte de cursă, ar putea vedea că şi eu am frici ca orice om, mă întreb şi eu ce m-o aştepta noaptea, ce e sub mine, în apă, dar în momentul în care vine noaptea, nu mă mai gândesc la pericole sau ce le se poate întâmpla. Noaptea este înfricoşătoare, acolo pe Lake Powell era totul beznă, nu se vedea nimic, ne-am ghidat doar după balizele care erau pe lac, nu puteai să vezi nimic stânga-dreapta. Pe mine mă ajuta respiraţia, e cumva ca atunci când faci meditaţii, intru într-o transă şi mi se pare că trece timpul mai uşor. Ce mai fac în timpul cursei, ca să nu mă plictisesc? Fac foarte multe calcule, zici că sunt matematician sau statistician”, a ad[ugat Mihai Badea. 

Românul a avut surprize din partea naturii. Deşi vremea părea foarte bună, din senin, a venit o furtună puternică şi i-a dat planurile peste cap.

„Nu am văzut că vine prima furtună, dar unul dintre băieţii de pe barcă avea un ceas care anunţa alerte şi el ne-a spus despre furtună, dar nu înţelegeam de unde până unde, pentru că era foarte frumos afară. Însă, după o oră, a început vântul foarte, foarte puternic şi a trebuit să ne adăpostim. Înotătorului nu-i este greu să stea în apă, dar este periculos pentru echipă, pentru caiac, pentru cei de pe barcă şi nu poţi să-i pui în pericol. Aşa că ne-am adăpostit într-o grotă, iar acest lucru a fost o greşeală pentru că valurile început să vină unul după altul şi să se spargă spre mal şi riscam mult să ne spargă barca şi caiacul şi atunci am decis să plecăm de acolo”, a adăugat el. 

Vrea să facă echipă cu Drăguşin într-o cursă

Mihai spune că nu e în cursă cu recordurile, dar îşi doreşte să parcurgă 130 kilometri înot fără oprire. Şeful secţie de nataţie de la CSM Bucureşti este sigur că va înota dintr-o singură bucată distanţa lacului Powell, dar vrea să „mute” locaţia în România.

„Nu-mi plac recordurile, dar este plăcut să ştii că doar tu şi altă persoană a făcut această cursă. Nu am urmărit niciodată să bată un record, pentru că atunci pare că nu mai este cursa mea, ci o luptă cu statistice. Pentru mine mulţumirea sufletească pentru ceea ce am realizat la Lake Powell este imensă şi nu are legătură cu recordurile. Dincolo de asta, am regretul că nu am putut să fac dintr-o singură bucată toată distanţa, aşa că peste ceva timp voi face această distanţă în România”, a încheiat Mihai Badea, înotător, şeful secţiei de nataţie la CSM Bucureşti.

 Cei care vor să sprijine cauza pentru care a înotat şi Mihai Badea (construcţia unui centru de tratament pentru copiii cu dizabilităţi în Zărneşti) o pot face donând 2€ prin SMS cu textul ”ZILE” la 8844

Afla mai multe despre: mihai badearadu drăguşin 

viewscnt
Articole similare