Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Răspuns oficial pentru Simona Halep! Un judecător TAS i-a arătat portiţa de scăpare. Anunţ despre vinovaţi şi schimbarea suspendării

Răspuns oficial pentru Simona Halep! Un judecător TAS i-a arătat portiţa de scăpare. Anunţ despre vinovaţi şi schimbarea suspendării

Simona Halep

Comentarii

Agenţia Internaţională de Integritate în Tenis (ITI) a anunţat că Simona Halep a fost suspendată provizoriu ca urmare a depistării pozitive cu o substanţă interzisă. Orange Sport a luat legătura cu Cristian Jura, judecător român la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, instituţia la care constănţeanca ar putea apela în funcţie de pedeapsă, care a oferit răspunsuri din punct de vedere legal.

Un judecător român de la TAS răspunde întrebărilor despre Simona Halep

  • Simona Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat în luna august, când a participat la US Open. Analiza a scos la iveală FG-4592 (Roxadustat), substanţă interzisă aflată pe lista pe 2022 a Agenţiei Mondiale Antidoping.
  • Sportiva este suspendată provizoriu, astfel că nu poate concura sau participa la niciun eveniment de tenis.
  • Ancheta se poate întinde pe mai multe luni, pentru a afla verdictul. 

În cazul în care decizia nu îi va fi pe plac, Simona Halep îşi poate căuta dreptatea şi la TAS. Orange Sport a stat de vorbă cu unul dintre judecătorii de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Cristian Jura. 

Acesta a explicat că majoritatea sportivilor depistaţi pozitiv susţin că nu ştiu cum o substanţă interzisă le-a apărut în corp. De asemenea, Cristian Jura a susţinut că pedeapsa Simonei Halep poate fi de patru ani de suspendare, dar i-a oferit o "portiţă" de scăpare, în cazul în care are probe solide că a ingerat substanţa fără să ştie şi că i-a fost recomandată de o altă persoană. 

Astfel, Simona Halep are nevoie de un vinovat, în caz contrar o posibilă pedeapsă maximă ar fi sinonimă cu finalul carierei, la doar 31 de ani. 

Sunteţi reprezentantul TAS şi cunoaşteţi foarte bine legislaţia. Care este situaţia din punct de punct de vedere legal?

În antidoping sau în domeniul dopingului nimeni nu trebuie să demonstreze că te-ai dopat. Simplul fapt că s-a identificat o substanţă în sânge sau în urină, depinde de proba recoltată, că s-a identificat o substanţă interzisă, asta înseamnă că eşti acuzat sau poţi fi suspendat pe motivul ingerării unor substanţe interzise. Deci asta e foarte important de ştiut. Nimeni nu trebuie să demonstreze nimic. Simpla proba, simplul buletin de analize cu substanţa respectivă este absolut suficient. Având în vedere că a fost vorba despre o competiţie internaţională (n.r. - US Open), Simona Halep are 21 de zile pentru a face apel la TAS (n.r. - din momentul anunţării deciziei), să atace decizia respectivă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. În funcţie de posibilităţile pe care le are ea, ar putea demonstra că nu a ştiut că a ingerat substanţa respectivă sau că i-a fost administrată.

Cât de greu îi va fi Simonei să demonstreze că este nevinovată ?
Din punct de vedere legal, unul dintre cele mai dificile lucruri e să demonstrezi că eşti nevinovat. Ea trebuie să vină cu probe foarte solide, să arate că este nevinovată. Sau că a ingerat substanţa respectivă fără să ştie. Din cazurile cu care eu m-am confruntat şi vă pot spune că am soluţionat sute de cazuri de doping, în general, atitudinea sportivilor asta este. Nimeni nu ştie cum a ajuns substanţa în organism. Este o atitudine normală. Nimeni nu ştie cum a ajuns substanţa, <<Nu mi-a spus nimeni despre ea>>. 

Pentru o astfel de substanţă pedeapsa este de patru ani, dar există posibilitatea reducerii sau a îngheţării în condiţiile în care sportivul demonstrează că nu a avut o vină semnificativă în ingerare. Asta înseamnă că i-a fost recomandată de un medic, de o persoană de încredere, poate că a fost un supliment alimentar contaminat. În momentul de faţă nu avem de unde să ştim. Urmează ca ea să-şi amintească ce s-a întâmplat la momentul respectiv. 

 

"Dacă este un medic personal sau un medic apropiat care i-a administrat un astfel de tratament, Simona Halep are o culpă mult mai mică"

Poate acuza Simona o posibilă culpă medicală?
Există posibilitatea asta: lipsa vinovăţiei. Noi avem acest principiu al lipsei vinovăţiei sportivului. Medicul, pe bază de încredere, îi oferă sportivului anumite medicamente. Sportivul nu ar trebui să accepte medicamentul din mână. Vine medicul şi îi dă pumnul de medicamente sau de suplimente. Sportivul nu ar trebui să facă treaba asta. Sportivul ar trebui să ştie ce suplimente sau medicamente i se administrează. Dacă este un medic personal sau un medic apropiat care i-a administrat un astfel de tratament, ea are o culpă mult mai mică.

Dacă va reuşi să demonstreze că a fost o greşeală fără intenţie, pedeapsa va fi cu mult mai mică?
Da, poate să scadă foarte mult pedeapsa. De la cei patru ani, poate să scadă la doi ani, poate şi la un an. Avem cazul Şarapova, unde Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv a redus pedeapsa substanţial. 

"Unii sportivi au renunţat la carieră după o suspendare de patru ani"

Din experienţa pe care o aveţi, ce şanse îi daţi Simonei într-un astfel de proces?
Este greu de estimat. Şansele dovedirii nevinovăţiei ţin foarte mult de probatoriul pe care ea o să-l prezinte. A fost medicul iar acesta recunoaşte, a fost o reţetă medicală, a fost un bilet de ieşire din spital, a fost supliment. Depinde de probatoriu şi de tezele probatorii cu care ea o să meargă în faţa TAS. 

Cât de mult credeţi că o va afecta pe Simona această situaţie?
Depinde cum reuşeşte să se apere şi depinde de suspendarea finală. Sau poate nu va fi nicio suspendare. Noi discutăm despre orice sportiv care riscă o suspendare de patru ani şi este un moment foarte important. Unii sportivi au renunţat la carieră

Afla mai multe despre: simona halepsimona halep dopajdopaj sport romanescsimona halep suspendatacristian jurapedeapsa simona haleptribunalul de arbitraj sportivsimona halep tas 

viewscnt
Articole similare