You are here:

RETROSPECTIVĂ | Cupa Mondială din Qatar, un turneu controversat, dar şi cu multe recorduri

RETROSPECTIVĂ | Cupa Mondială din Qatar, un turneu controversat, dar şi cu multe recorduri

Cupa Mondială

Comentarii

Qatar 2022 a adus multe premiere în istoria Cupei Mondiale, de la numărul de cartonaşe acordat într-un singur meci până la singura echipă din istorie care a utilizat 26 de jucători în meciurile disputate la un turneu final.

Qatarul a găzduit prima Cupa Mondială de iarnă, într-un climat plin de controverse, de la problemele legate de muncitori, până la drepturile comunităţii LGBTq.

Dar toate problemele nu l-au împiedidat pe preşedintele FIFA, Gianni Infantino, să afirme că aceasta a fost cea mai bună ediţie a unui turneu final. 

Turneul final din Qatar a fost Cupa Mondială al lui Lionel Messi, după ce întreaga planetă a aşteptat victoria starului Argentinei, considerat unul dintre cei mai mari jucători din toate timpurile.

Qatar 2022 este ediţia cu cele mai multe goluri marcate din istoria turneelor final – 172 de reuşite.

Mexic a ajuns la a 28-a înfrângere din istoria participărilor la turneele finale ale Cupei Mondiale. 0-2 cu Argentina

Qatar a devenit prima ţară organizatoare care pierde meciul de deschidere al Cupei Mondiale. Echipa naţională din Qatar a fost învinsă în primul meci al competiţiei de către Ecuador, scor 2-0.

Tot Qatar a devenit şi prima ţară organizatoare eliminată în primul tur al unui turneu final. Qatarienii au ocupat ultimul loc în Grupa A, cu un singur gol marcat şi nici un punct câştigat.

Brazilia a utilizat 26 de jucători în cele cinci meciuri disputate la Cupa Mondială 2022, practic tot lotul deplasat în Qatar. Astfel Brazilia a devenit naţionala care a rulat cei mai mulţi jucători la o ediţie a Cupei Mondiale.

Învingând Franţa, în finală, la lovituri de departajare, Argentina a devenit prima echipă naţională din istoria turneelor finale care reuşeşte să câştige şase meciuri la lovituri de departajare. A fost pentru a treia oară în istoria Cupei Mondiale când o finală a fost decisă la lovituri de departajare, dupp ediţiile din 1994 şi 2006.

Meciul dintre Argentina şi Ţările de Jos este partida care a înregistrat cele mai multe cartonaşe arătate de arbitru într-un singru meci, în istoria Cupei Mondiale. Arbitrul spaniol Antonio Mateu Lahoz a acordat 18 cartonaşe galbene (două dintre ele au fost pentru doi membri ai staff-ului argentinian) şi unul roşu.

Terminând la egalitate cu Statele Unite, scor 0-0, echipa Angliei a adunat cele mai multe meciuri egale din istoria turneului final al Cupei Mondiale – 12.

Camerun a învins Brazilia în ultimul meci din grupă, scor 1-0, şi a devenit prima ţară africană care a învins Seleçao la un turneu final de Cupă Mondială.

Maroc este prima ţară de pe continentul african care reuşeşte să se califice în semifinalele Cupei Mondiale.

Anglia a devenit echipa care a suferit cele mai multe eliminări în faza sferturilor de finală. În Qatar a fost pentru a şaptea oară când englezii părăsesc competiţia în această fază.

Messi, Cristiano Ronaldo şi Mbappe au fost starurile din Qatar, însă performanţe importante au mai reuşit la Cupa Mondială şi jucători precum Enner Valencia sau Andres Guardado.

Lionel Messi a devenit jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate la turneele finale ale Cupei Mondiale – 26, întrecându-l pe germanul Lothar Matthaus (25).

Lionel Messi este primul jucător din istorie, care la o singură ediţie a Cupei Mondiale, reuşeşte să înscrie în faza grupelor, în optimi, sferturi, semifinale şi finală.

Lionel Messi a devenit şi primul fotbalist din istorie care a cucerit Balonul de Aur al Cupei Mondiale de două ori. El a fost declarat cel mai bun jucător al turneului final în 2014 şi 2022.

Argentinianul Lionel Messi, portughezul Cristiano Ronaldo şi mexicanul Andrés Guardado sunt cei trei fotbalişti care au intrat, odată cu ediţia din Qatar 2022, în clubul jucătorilor care au evoluat la cinci ediţii ale Cupei Mondiale, în 2006, 2010, 2014, 2018 şi 2022. Ceilalţi trei sunt germanul Lothar Matthaus şi mexicanii Antonio Carbajal şi Rafa Marquez. Portarul italian Gianluigi Buffon a participat la cinci ediţii ale Cupei Mondiale (1998, 2002, 2006, 2010 şi 2014), dar în 1998 a fost doar rezervă neutilizată.

Kylian Mbappe este al doilea jucător care a reuşit să înscrie un hat-trick în finală, după englezul Geoff Hurst, în 1966.

Mbappe a devenit şi al cincilea jucător din istorie care înscrie în două finale de Cupă Mondială (2018 şi 2022), după Vavá (Brazilia 1958, 1962), Pelé (Brazilia 1958, 1970), Paul Breitner (Germania 1974, 1982) şi Zinedine Zidane (Franţa 1998, 2006).

În finala cu Argentina, Hugo Lloris a devenit portarul cu cele mai multe meciuri din istorie la turneele finale ale Cupei Mondiale – 20.

A fost pentru prima oară în istorie când primul gol al unui turneu final de Cupă Mondială a fost înscris din penalti. Autor: ecuadorianul Enner Valencia, în meciul disputat împotriva naţionalei din Qatar, scor 2-0.

Enner Valencia este al patrulea jucător din istorie care marchează şase goluri consecutive pentru echipa sa la turneele finale ale Cupei Mondiale, în 2018 şi 2022. Ceilalţi trei sunt Eusebio (Portugalia, 1966), Paolo Rossi (Italia, 1982) şi Oleg Salenko (Rusia, 1994). Valencia este însă primul care reuşeşte acest lucru de-a lungul a două ediţii: trei goluri în 2014 şi alte trei în 2022.  

Youssoufa Moukoko (18 ani şi 3 zile) a jucat în meciul disputat împotriva Japoniei şi a devenit cel mai tânăr jucător din istoria naţionalei Germaniei care a evoluat la un  turneu final de Cupă Mondială.

Spaniolul Pablo Martín Páez Gavira sau „Gavi” (18 ani şi 110 zile) a înscris în minutul 74 al meciului dintre Spania şi Costa Rica, scor 7-0, şi a devenit cel mai tânăr marcator la un turneul final de Cupă Mondială după Pelé, cel care a marcat în 1958, în finala Cupei Mondiale, la 17 ani şi 249 zile.

Cu golul marcat împotriva Elveţiei, portughezul Pepe (39 de ani şi 289 de zile) a devenit cel mai în vârstă marcator din fazele eliminatorii ale Cupei Mondiale şi al doilea din istorie, după camerunezul Roger Milla (42 de ani şi 39 de zile, în 1994).

Cu golul înscris în meciul cu Ghana, scor 3-2, portughezul Cristiano Ronaldo este primul jucător care marchează la cinci ediţii ale turneului final al Cupei Mondiale (2006, 2010, 2014, 2018, 2022).

Eliminat în meciul pierdut împotriva Iranului, scor 0-2, portarul galez Wayne Hennessey este cel de-a treilea galkeeper eliminat la un turneu final de Cupă Mondială, după Gianluca Pagliuca (Italia, 1994, în meciul cu Norvegia) şi Itumeleng Khune (Africa de Sud, 2010, în meciul cu Uruguay).

Louis van Gaal a ajuns la 12 partide disputate la turneul final al Cupei Mondiale, în calitate de selecţioner, fără să piardă vreuna. El a înregistrat 8 victorii şi patru meciuri încheiate la egalitate. Reamintim că partidele decise de lovituri de departajare rămân, în statistici, ca meciuri egale.

Afla mai multe despre: cupa mondialaargentina cupa mondialacupa mondiala qatar 

viewscnt
Articole similare