You are here:

Şase cluburi şi doi jucători din Superligă, sancţionati de Comisia de Disciplină a FRF! Amendă de peste 11.000 € acordată

Şase cluburi şi doi jucători din Superligă, sancţionati de Comisia de Disciplină a FRF! Amendă de peste 11.000 € acordată

Superliga

Comentarii

Comisia de Disciplină din cadrul FRF, întrunită miercuri, a decis sancţiuni pentru cluburile Universitatea Cluj, CFR Cluj, U Craiova 1948, Petrolul, FC Rapid şi Farul.

Cea mai mare penalizare au primit ”lupii galbeni”: 56.817 lei, adică peste 11.000 de euro, în timp ce restul echipelor au primi amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 22.500 de lei.

În plus, Gabi Iancu şi Andrei Miron au primit aceeaşi pedeapsă, suspendare de două jocuri şi amendă de 3.000 de lei, pentru eliminările lor din ultima etapă.

Sancţiunile sunt următoarele:

FC CFR 1907 vs. AS FC Universitatea Cluj – Incidente - În temeiul art. 82.1 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.d, se sancţionează clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 15.000 lei.

În temeiul art. 82.2 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.d, se sancţionează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 22.500 lei.

În temeiul art. 83.2.e, se sancţioneaza clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 10.000 lei.

În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, clubul AS FC Universitatea Cluj va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art.83.2.d, respectiv penalitate sportivă de 22.500 lei.

U Craiova 1948 vs. ACS Petrolul 52 – Incidente - În temeiul art. 82.1 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.b, se sancţionează clubul U Craiova 1948 cu penalitate sportivă de 7.500 lei.

În temeiul art. 82.2 şi 3.a şi c, raportat la art. 83.2.b, se sancţionează clubul ACS Petrolul 52 cu penalitate sportivă de 56.817 lei.

AS FC U Cluj vs. U Craiova 1948 - Eliminare Miron Andrei George (gazde) - În temeiul art. 63.1.a, raportat la art. 63.2.4.a din RD, se sancţionează jucătorul cu suspendare pentru două jocuri şi penalitate sportivă de 3.000 lei.

AFC Chindia Târgovişte vs. AFC Hermannstadt – Eliminare Iancu Gabriel Cristian (oaspeţi) - În temeiul art.63.1.f, raportat la art. 63.2.2 din RD, se sancţionează jucătorul cu suspendare pentru două jocuri şi penalitate sportivă de 3.000 lei.

ACS Sepsi OSK Sf. Gheorghe vs. FC Rapid 1923 – Incidente - În temeiul art. 11.4 punctul 4 şi art. 13.1 din ROAF, cu aplicarea art. 83.18 din RD, se sancţionează clubul FC Rapid 1923 SA cu penalitate sportivă de 5.000 lei.

FCV Farul Constanţa vs. Universitatea Craiova – Incidente - În temeiul art. 82.1 şi 3.a şi c, raportat la  art. 83.2.b, se sancţionează clubul FCV Farul Constanţa cu penalitate sportivă de 16.875 lei.

Articolele din Regulamentul Disciplinar menţionate prevăd următoarele:

Articolul 82 – Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor

1 Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă şi interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcţie de circumstanţe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parţial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.

2 Clubul vizitator răspunde pentru comportarea neregulamentară a propriilor grupuri de suporteri şi, în funcţie de gravitatea faptelor, poate fi sancţionat în mod similar cu clubul gazdă si/sau cu masura interzicerii propriei galerii sau propriului grup de suporteri la jocurile disputate in deplasare sau pe teren neutru de la 1 la 10 jocuri. Suporterii care ocupă în stadion sectorul destinat oaspeţilor sunt consideraţi a fi suporterii echipei oaspete, cu excepţia cazului în care se probează contrariul.

3 Comportamentul neregulamentar cuprinde:

  1. introducerea în locurile de desfăşurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;
  2. aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;

Articolul 83 – Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

1 Coroborat cu prevederile art. 82, abaterile de la organizarea jocurilor se sancţionează astfel:

18 Abaterile de la dispoziţiile ROAF pentru care nu există sancţiuni prevăzute expres de prezentul regulament, vor fi sancţionate conform ROAF la care se va adăuga o penalitate sportivă de până la 10.000 de lei. În cazul în care nu există sancţiuni prevăzute de ROAF se vor aplica penalităţi sportive de până la 30.000 lei.

2 Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat:

b) introducerea şi aprinderea în stadion a obiectelor şi materialelor prevăzute în art. 82, alin. 3, lit. a), se sancţionează cu penalitate sportivă de la 5.000 la 30.000 de lei. În cazul săvârşirii unei noi abateri de acelaşi tip, clubul se sancţionează cu o penalitate majorată cu ½ faţă de sancţiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanţionat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei

d) aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârşirii unei noi abateri de acelaşi tip, clubul se sancţionează cu o penalitate majorată cu ½ faţă de sancţiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanţionat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.

e) distrugerea obiectelor/bunurilor aflate în incinta stadionului şi escaladarea gardurilor ce înconjoară terenul de joc, se sancţionează cu penalitate sportivă de la 5.000 la 100.000 de lei. În cazul săvârşirii unei noi abateri de acelaşi tip, clubul se sancţionează cu o penalitate majorată cu ½ faţă de sancţiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 100.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanţionat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 100.000 lei

Articolul 45 – Abateri concurente

1 Dacă se săvârşesc mai multe abateri disciplinare, comisia competentă va aplica sancţiunea prevăzută pentru abaterea cea mai gravă la care poate aplica un spor de 1/2 din maximul sancţiunii prevăzut pentru abaterea respectivă, fără a depăşi maximul general prevăzut în regulamentul disciplinar pentru sancţiunea respectivă.

Articolul 63 – Abateri sancţionate cu eliminare (cartonaş roşu) de arbitru

1 Un jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârşirea uneia dintre următoarele abateri prevăzute de ”Legile Jocului”:

  1. abatere gravă;

f) folosirea unui limbaj sau a unor gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane

2 Sancţiunile aplicabile jucătorilor pentru săvârşirea abaterilor de mai sus sunt următoarele:

2.2. Suspendare de la 2 la 3 jocuri pentru abaterea prevăzută de art. 63.1, lit. f).

2.4. Pentru abaterile prevăzute de art. 63.1. lit. a) şi b), sancţiunile aplicabile sunt: a) lovirea cu palma, cotul, braţul, pumnul, capul, piciorul ori călcarea adversarului: suspendare de la 2 la 6 jocuri dacă nu au produs vătămare fizică, de la 6 la 10 jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică a victimei sau de la 16 la 24 de jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică gravă a victimei; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin acte medicale eliberate de unitatea medicală care a diagnosticat vătămarea corporală.

Afla mai multe despre: frf 

viewscnt
Articole similare