Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Un raport UEFA acuză poliţia franceză pentru incidente de la finala Ligii Campionilor din 2022! Informaţii în premieră publicate

Un raport UEFA acuză poliţia franceză pentru incidente de la finala Ligii Campionilor din 2022! Informaţii în premieră publicate
Comentarii

Un raport al UEFA, obţinut de Le Monde, consideră că sistemul de securitate francez este responsabil de incidentele de la finala Ligii Campionilor dintre Real Madrid şi Liverpool, de pe Stade de France, din 28 mai 2022.

UEFA a făcut apel, timp de opt luni, la un grup de avocaţi, cadre universitare şi reprezentanţi ai asociaţiilor suporterilor.

În timp ce autorităţile franceze s-au concentrat pe presupusa problemă a huliganilor britanici, adevărata problemă a venit de la infractorii francezi care au agresat fanii englezi şi spanioli înainte şi după meci, explică raportul. Fapte grave care au avut deja loc în trecut în timpul altor evenimente sportive.

Ministerul de Interne explicase că „30.000 până la 40.000 de suporteri englezi” ar fi fost prezenţi pe Stade de France, „fie fără bilet, fie cu bilete falsificate”. O ipoteză combătută de raportul UEFA care menţionează „2.589 de prezentări de bilete cu coduri QR necunoscute”, respingând teza„fraudei masive şi industriale”. Raportul este usturător: „Părţile interesate care au afirmat aceste cifre, în special miniştrii, poliţia, UEFA şi FFF au acţionat iresponsabil” pentru a „se scuti de responsabilitatea pentru eşecuri”.

Susţinut de numeroase mărturii ale fanilor de la Liverpool şi Realului, raportul detaliază, cronologic, faptele: controlul de securitate prost organizat prezentând un „risc mare de călcare în picioare” şi atacurile din apropierea incintei care au avut loc înaintea meciului şi după victoria echipei madrilene (1-0). Debutul întâlnirii fusese amânat cu 36 de minute din cauza incidentelor.

Raportul UEFA indică utilizarea excesivă a gazelor lacrimogene, înainte de meci, pentru a împiedica alte persoane să treacă pe bariere şi după finală.

Potrivit Le Figaro, acest episod este o pată pentru autorităţile franceze pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024 de la Paris. Completul înfiinţat de UEFA oferă, în concluzie şi „cu respect”, douăzeci şi una de recomandări, în special ca Ministerele de Interne şi Sportului „să-şi revizuiască modelul de management” al evenimentelor sportive şi utilizarea „forţelor de securitate proporţional”.

Real Madrid a câştigat, la 28 mai 2022, pentru a 14-a oară Liga Campionilor, învingând în finala disputată pe Stade de France, la Saint-Denis, echipa Liverpool, scor 1-0 (0-0). Golul a fost marcat de Vinicius, în minutul 59.

Lovitura de începere a meciului de pe Stade de France a fost întârziată cu 36 de minute, UEFA invocând iniţial "sosirea târzie" a fanilor la stadion.

Însă mulţi suporteri ai lui Liverpool au vorbit despre cozile lungi din orele premergătoare meciului şi despre un răspuns dur al poliţiei la numărul mare de fani care a aglomerat porţile.

Poliţia franceză a fost criticată pentru că a folosit gaze lacrimogene şi spray-uri cu piper împotriva unor fani ai lui Liverpool care aşteptau să intre pe stadionul din Paris.

Ulterior, UEFA a pus întârzierea pe seama unor "motive de securitate" şi a declarat că turnicheţii din sectoarele rezervate suporterilor echipei Liverpool au fost "blocaţi de mii de fani care au cumpărat bilete false care nu funcţionau".

Afla mai multe despre: finala champions league 

viewscnt
Articole similare