You are here:

A renunţat la dansuri să ia medalie europeană la judo! Povestea Laurei Bogdan: "Eram singură, plângeam, dar ei m-au ajutat"

A renunţat la dansuri să ia medalie europeană la judo! Povestea Laurei Bogdan: "Eram singură, plângeam, dar ei m-au ajutat"

Sporturi

Comentarii

La 18 ani, Laura Bogdan este una dintre sportivele de care se leagă viitorul judo-ului feminin românesc. Tânăra originară din Alba-Iulia a cucerit recent medalia de bronz la Campionatele Europene de juniori din Estonia şi se pregăteşte cu speranţe la podiumul mondialelor din Tadjikistan. Întâmplarea a făcut ca fata să se apuce de judo, fiind nevoită să renunţe la dans sportiv pentru bătăliile de pe tatami.

2024 a fost un an prolific pentru Laura Bogdan. Componenta lotului naţional de judo a obţinut multiple medalii la diferite etape de Cupă Europeană, iar luna acesta a cucerit bronzul la Campionatele Europene.

„Nu mă simt cu nimic mai specială decât colegii mei de la lot, am cucerit această medalie şi datorită lor, m-au ajutat mult. Mă aşteptam să iau medalia de aur, dar este bun şi bronzul, ştiu cât au tras antrenorii mei de mine, colegii şi eu, ca să iau această medalie”- Laura Bogdan, judoka medaliată cu bronz la europenele de juniori din 2024.

Din Estonia, Laura a ţinut permanent legătura cu familia, dar şi cu antrenorul de la club.

„Când am cucerit medalia am vorbit cu părinţii, bine, cu mama am vorbit şi între meciuri şi îi spuneam ce am făcut la fiecare în parte, apoi am vorbit cu antrenorul meu de acasă”, a declarat Laura Bogdan, judoka medaliată cu bronz la europenele de juniori din 2024, pentru Sportsnet.ro

Componenta lotului naţionale de junioare a ajuns dintr-o întâmplare fericită la judo. Ea era obişnuită cu sportul şi antrenamentele pentru că o perioadă a făcut dansuri.

„Antrenorul meu era profesor de sport şi a întrebat la şcoală cine vrea să vină la judo, am zis că vreau să încerc să văd cum este acest sport. Înainte am făcut dansuri, dar nu a fost pentru mine. Îmi place să dansez, făceam la cursuri toate stilurile de dans, dar am simţit că locul meu nu este acolo”, mai spune ea. 

După multiple medalii de argint cucerite la etapele de Cupă Europeană din 2024 şi bronzul de la Campionatele Europene, Laura Bogdan se duce cu ambiţii mari la mondialele de juniori din Tadjikistan.

„Urmează campionatele mondiale, pentru asta ne antrenăm acum şi sperăm tot la o medalie”, a adăugat Laura Bogdan. 

Aşa cum face la absolut toate competiţiile la care ia startul, şi la cea din capitala Tadjikistanului Laura îşi va lua cu ea obiectele care îi poartă mereu noroc.

„La fiecare concurs, fie că este vorba de naţionale, europene sau mondiale, iau după mine două pluşuri. Nu sunt neapărat talismane, le simt speciale, le ţin mereu cu mine pentru că simt că îmi aduc noroc”, a declarat ea.

Rezultatele bune îi dau dreptul să viseze cu ochii deschişi, iar judoka recunoaşte că marea ei dorinţă este să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2028.

„Îmi doresc să ajung la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, dar ştiu că este mult de muncă pentru asta”, mai spune sportiva. 

Campionatele mondiale de judo au loc în perioada 2-6 octombrie, în Kasri Tennis Arena din Dushanbe, Tajikistan.

A plecat de mică de acasă

Originară din Alba Iulia, ea a plecat în pregătire centralizată la Cluj-Napoca încă din clasa a şasea. Recunoaşte că a suferit mult iniţial din cauza despărţirii de casă, însă acum totul este foarte bine

„Din clasa a şasea am plecat de acasă. Mi s-a părut foarte greu fără părinţi, fără prieteni. Eram singură, plângeam. Dar au fost părinţii lângă mine şi antrenorul de acasă care m-au susţinut. Am plâns foarte mult, că nu cunoşteam pe absolut nimeni. Acum mă simt foarte bine cu colegele, suntem toate unite, e totul bine”, susţine medaliata cu bronz la europenele de juniori din 2024.

Elevă în clasa a XII-a, Laura ştie deja cum vrea să arate viitorul ei.

„Am emoţii de acum atunci când mă gândesc la Bacalaureat. După ce voi termina liceul voi merge la facultate şi după asta aş vrea să devin profesoară de sport. Şi antrenorul meu e profesor de sport şi poate să mă ajute în această meserie”, a încheiat Laura Bogdan, judoka medaliată cu bronz la europenele de juniori din 2024.

Afla mai multe despre: laura bogdanlaura bogdan judo 

viewscnt
Articole similare