You are here:

Mihai Covaliu anunţă discuţiile cu americanii, după controversa de la Jocurile Olimpice! Ce speră să obţină: "Sportivele au suferit foarte mult"

Mihai Covaliu anunţă discuţiile cu americanii, după controversa de la Jocurile Olimpice! Ce speră să obţină: "Sportivele au suferit foarte mult"

Gimnastică

Comentarii

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că, în această săptămână, vor avea loc discuţii cu reprezentanţi ai federaţiei americane de gimnastică artistică legat de cazul medaliei de bronz câştigată de Ana Maria Bărbosu la sol la Jocurile Olimpice de la Paris.

Mihai Covaliu: "Vom discuta cu reprezentanţii USA Gymnastics despre o cale comună"

"Săptămâna aceasta vom avea o întrevedere online cu partenerii noştri din Statele Unite, e mai mult o întâlnire tehnică, cu federaţia americană de gimnastică. În primul şi în primul rând, vom discuta despre ceea ce se întâmplă cu aceste sportive, pentru că ele au suferit foarte mult la nivel emoţional, şi după aceea o să vedem o cale comună în care putem să închidem tot acest caz cât mai curând posibil", a afirmat Covaliu.

Covaliu a subliniat că acest caz este departe de a se fi încheiat şi a subliniat că lupta continuă şi în afara terenului de sport: "Deocamdată lucrurile stau aşa cum ştie toată lumea, România are o medalie de bronz la gimnastică prin Ana Maria Bărbosu. E adevărat că cealaltă sportivă care a fost pe podium, Jordan Chiles, a depus în memoriu prin avocaţii personali şi nu numai. Noi, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român suntem în contact, Guvernul României sprijină acest caz, care este departe de a se fi încheiat. 

Noi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat până acum şi vorbim de o medalie pe care o sportivă din România a câştigat-o şi de asemenea trebuie să apărăm onoarea şi să protejăm cealaltă sportivă din România, care la un moment dat putea să câştige şi ea medalia de bronz, dar după aceea a intervenit tot acest proces. Toate părţile implicate colaborează, se informează reciproc, şi până acum lucrurile stau bine din punctul nostru de vedere. Nu este o poveste fără sfârşit, este o poveste care s-a încheiat odată cu Jocurile Olimpice, dar se pare că verdictul nu a fost cel aşteptat de către ceilalţi participanţi. 

Aşa că lupta continuă şi în afara terenului de sport, de data aceasta prin avocaţi. Important este că noi ne-am făcut lecţiile, suntem în contact cu tot ceea ce se întâmplă şi cu partea americană, şi cu partea din Elveţia. Sunt lucruri care se schimbă de la o zi la alta, ce avem până acum este o medalie de bronz la gimnastică individual pentru România. Şi de aici încolo trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă, şi vă asigur că suntem".

"Cu Sabrina Voinea este o altă discuţie, ea a avut o şansă foarte mare acolo, în timpul competiţiei la Jocurile Olimpice. Dar, din motive tehnice, şi nu le comentez eu aici, pentru că nu sunt de specialitate, lucrurile s-au întâmplat aşa cum s-au întâmplat, şi acum este o altă competiţie care nu ştim cum se va termina", a menţionat şeful COSR.

Avocaţii gimnastei americane Jordan Chiles au depus, săptămâna trecută, un recurs la Tribunalul Suprem Elveţian, pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată iniţial la Jocurile Olimpice de la Paris. Chiles, în vârstă de 23 de ani, terminase iniţial pe locul al treilea în proba de sol, după ce punctajul său a fost revizuit, permiţându-i să o depăşească pe românca Ana Bărbosu.

Echipa României a contestat decizia în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) şi a câştigat, pe motiv că Chiles a solicitat o reevaluare a punctajului său cu patru secunde prea târziu. Prin urmare, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) i-a acordat bronzul lui Bărbosu.

Avocaţii lui Jordan Chiles au anunţat că vor face apel la Tribunalul Suprem Elveţian, susţinând că au dovezi video că americanca şi-a făcut cererea la timp. Ei au denunţat, de asemenea, un „grav conflict de interese” în favoarea lui Bărbosu, susţinând că şeful juriului care s-a ocupat de caz a lucrat timp de mai mulţi ani în calitate de consilier pentru România.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a inaugurat, luni, la Complexul Sportiv ''Lia Manoliu'' din Capitală, Săptămâna Europeană a Sportului Be Active, derulată în România printr-o serie de evenimente care vor marca noua campanie #BeActive a Uniunii Europene.

 "Ca a fost sportiv, antrenor, medaliat olimpic, dar şi părinte al unor sportivi, vă îndemn pe toţi să faceţi sport. Pentru că sportul aduce echilibru între viaţa personală, muncă şi starea mentală", a declarat Covaliu.

Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a adus în atenţie procentul de 62% al românilor care nu fac niciodată sport, unul considerat îngrijorător. "Comisia Europeană este extrem de activă în a avea iniţiative în care să evidenţieze proiectul european pentru sport, care are la bază valorile noastre comune. Credem că sportul este pentru toate vârstele, originile etnice şi religiile şi pentru persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice. Anul acesta sărbătorim a zecea ediţie a Săptămânii Europene a Sportului, un eveniment anual emblematic de promovare a sportului şi a activităţii fizice. Date recente arată că acest eveniment rămâne actual şi mai necesar ca oricând, un sondaj arătând că 45% dintre europeni nu fac niciodată exerciţii fizice, iar în România acest procent se ridică la 62%. Trăim o criză a nemobilităţii, iar lipsa activităţii fizice prezintă o ameninţare tăcută asupra societăţii cât şi a economiei noastre", a declarat Ramona Chiriac.

La eveniment a participat şi sportiva Camelia Ciripan, medaliată cu bronz la paratenis de masă, Jocurile Paralimpice de la Paris: "Înainte de a practica acest sport, eu, ca persoană cu dizabilităţi, nu ştiam că există sport de performanţă pentru astfel de persoane. Îmi doresc suflet ca prin această medalie de la Jocurile Paralimpice să se ducă vestea cât mai departe şi toţi oamenii din România se afle că pot face sport. Nu contează vârsta, nu contează vârsta sau dizabilitatea, atât timp cât poţi să îl practici, pentru că noi evoluăm făcând ceea ce ne place".

La evenimentul de deschidere a ediţiei 2024 a proiectului România Be Active au fost prezenţi Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Thomas Moldovan, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, Anca Ionescu, manager Proiect România BeActive, Andreea Răducan, ambasador BeActive şi ambasador UE pentru Jocurile Olimpice de la Paris, Camelia Ciripan, ambasador BeActive, medaliată cu bronz la ediţia Paris 2024 a Jocurilor Paralimpice.

În public s-au aflat ambasadori sportivi #BeActive: Laura Badea, Ana-Maria Brânză, Constantina Diţă, Monica Roşu, Filip Ghiorghi, Monica Iagăr, Otilia Bădescu, Doina Ignat, Roxana Scarlat Bârlădeanu, Alina Dumitru, Paula Ivan, Valeria Răcilă van Groningen şi Loredana Dinu.

Afla mai multe despre: mihai covaliumihai covaliu gimnasticamedalia bronz gimnastica 

viewscnt
Articole similare