You are here:

Pep Guardiola, inspiraţia din spatele rezultatelor lui David Popovici! Antrenorul Adrian Rădulescu a dezvăluit secretele: "La un moment dat o să spună 'gata'"

Pep Guardiola, inspiraţia din spatele rezultatelor lui David Popovici! Antrenorul Adrian Rădulescu a dezvăluit secretele: "La un moment dat o să spună 'gata'"

Sporturi

Comentarii

Adrian Rădulescu, omul şi antrenorul care îi este alături zi de zi campionului olimpic la nataţie, dezvăluie că îi urmăreşte îndeaproape traseul profesional al tehnicianului de la Manchester City şi face o paralelă interesantă între cursele lui David de 50 metri şi penaltiurile din fotbal.

2024 a fost an de aur pentru David Popovici şi antrenorul său, Adrian Rădulescu. Tehnicianul, care lucrează cu sportivul de când acesta era mic, mărturiseşte că sezonul a fost unul intens şi plin de lecţii.

„În relaţia cu David am descoperit că de multe ori antrenorul trebuie să-I dea încredere sportivului, dar nu în modul în care se gândeşte lumea, ci pe căi mai puţin umblate. Am aflat că trebuie să înţelegi mai mult omul şi să-I acorzi spaţiu să se deschidă către tine. David a rămas copilul competitiv şi cu dorinţa de a reuşi… sigur că uneori este greu să ţii dorinţa vie în fiecare zi la antrenament, sunt momente în care oboseala te copleşeşte, dar ceea ce am apreciat mai ales în sezonul acesta este că David şi le-a asumat mai bine decât în alţi ani. 

În ccea ce mă priveşte, am descoperit că antrenorul trebuie să fie mai preocupat de gesturile, limbajul şi mesajele sale, am descoperit că există mult mai multe cămăruţe ascunse pe drumul performanţei, în care trebuie să-ţi faci curaj să intri, să faci lumină şi să-ţi ajustezi drumul. Am învăţat că nu e uşor, dar nici imposibil”, a declarat Adrian Rădulescu, antrenorul campionului olimpic David Popovici, pentru Sportsnet.ro

Performanţele acestui duo care a intrat în istoria nataţiei româneşti au în spate mai multe aspecte care ţin de pregătire şi de modul în care cei doi gândesc performanţa.

Tehnicianul recunoaşte că se inspiră de la alţi mari antrenori ai lumii, unul dintre ei fiind Pep Guardiola, omul de pe banca fotbaliştilor de la Manchester City.

“Eu sunt un mare fan Pep Guardiola, îl văd un perfecţionist, aşa cum sunt si eu, şi admir la el abilitatea de a se adapta. Sezon de sezon, uneori şi la mijlocul sezonului, mereu găseşte câte ceva, o schimbare, un artificiu tactic …şi asta mi se pare cu adevărat interesant. Cred că sunt fotbalişti şi înotători absolut grozavi la antrenament, dar când vine meciul sau cursa nu mai reuşesc să aibă acelaşi nivel de prestaţie şi aici este importantă echipa, pentru că Pep nu este singur, aşa cum nici eu nu sunt. Nu ştiu dacă David ar fi putut fi “Balon de aur”, acolo e nevoie de consecvenţă extraordinară, să fii decisiv în multe momente, ai multe situaţii în care trebuie să schimbi rezultatul meciurilor”, a adăugat Adrian Rădulescu. 

Pasionat de sport în general, Adrian Rădulescu vede multe similitudini între cursele de 50 metri ale lui David şi o lovitură de la 11 metri.

“O cursă de 50 metri este, pe undeva, similară cu un penalti. Lovitura trebuie să-ţi iasă foarte bine, la fel ca cele 20-25 de lovituri din apă din timpul cursei. Ritualul, pregătirea pe care o fac fotbaliştii, elementele de antrenament mental, momentele de cunoaştere a portarului - că nu sare foarte sus, că nu e foarte înalt -  toate aceste lucruri sunt cumva similiare cu pregătirea unei curse de 50 metri, căci intervine pregătire psihică, cunoaşterea adversarilor”, mai spune antrenorul. 

O albină i-a pus piedică înainte de Jocurile Olimpice

Pe parcursul pregătirii pentru competiţia supremă de la Paris, David şi antrenorul său au întâmpinat multe situaţii inedite, însă nici unul nu şi-ar fi imaginat că cele mai multe bătăi de cap le-ar putea fi create de o… albină!

“Momentul cu albina a fost simpatic, acum uitându-mă în urmă, dar atunci sigur nu a fost. Pur şi simplu era o albină în apă şi David s-a gândit să o scoată din bazin, să o salveze, iar albina nu a fost de acord si l-a înţepat. S-a umflat zona palmelor şi a avut o reacţie mai puţin plăcută în zona respectivă… era luna iunie şi nu a mai putut continua, a trebuit să ne oprim din pregătire. Dar cu ocazia asta am aflat ce poţi să iei, ca sportiv, în caz de înţepătură de albină, nu ştiam care erau soluţiile de tratament, acum am învăţat ceva nou şi avem soluţia în trusa medicală, în caz că mai apare o asemenea situaţie”, a recunoscut el. 

Privind spre viitor, antrenorul Adrian Rădulescu este sigur că David nu se va mulţumi cu performanţele pe care le-ar realizat deja.

“Nu cred că autosuficienţa va apărea la David. La un moment dat, mai devreme sau mai târziu, o să spună GATA, vreau să fac un pas înapoi de la sportul de performanţă, dar la cum s-a pregătit în anii care au trecut şi la cum gândeşte, nu cred că autosuficienţa va fi o variantă pentru David”, a încheiat Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici. 

Afla mai multe despre: david popoviciadrian rădulescu 

viewscnt
Articole similare