Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

"Să nu fim ipocriţi". Vasile Dîncu îşi apară iniţiativa, care o poate duce pe Steaua în Superligă: "Fotbalul nu se întoarce în comunism, cum am văzut că se spune"

"Să nu fim ipocriţi". Vasile Dîncu îşi apară iniţiativa, care o poate duce pe Steaua în Superligă: "Fotbalul nu se întoarce în comunism, cum am văzut că se spune"

Steaua

Comentarii

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a revenit cu un nou mesaj, după ce a văzut reacţiile din spaţiul public la adresa iniţiativei care o poate aduce pe Steaua Bucureşti în Superligă.

Vasile Dîncu le răspunde contestatarilor!

FRF a transmis că Steaua poate promova în Liga 1 dacă modificările la Legea Sportului vor intra în vigoare înainte de finalul lunii iunie. Vasile Dîncu - fost ministru al Apărării - şi alţi doi parlamentari au trimis spre dezbatere de urgenţă, în Camera Deputaţilor, două modificări la Legea Sportului. Dacă schimbările vor fi votate şi adoptate, atunci "militarii" vor mai depinde doar de meritul sportiv. 

După ce a vorbit iniţial pentru Orange Sport şi a explicat decizia, politicianul a făcut un anunţ şi pe pagina personală de Facebook. 

"Este vorba doar despre dreptate!

Una dintre sarcinile politicienilor şi a celor trimişi de către cetăţeni să îi reprezinte în Parlament este să facă dreptate acolo unde lucrurile sunt strâmbe pentru că au fost făcute strâmb sau pentru că realitatea a evoluat şi s-au creat inegalităţi. 

Dar, la noi, în multe situaţii, chiar dacă vedem că există o situaţie care nu este normală, care este profund nedreaptă, ne uităm la ea ca la drobul de sare şi ne consolăm că nu se poate face nimic. 

Modificarea la Legea Sporturilor pecare am iniţiat-o, în urmă cu câteva zile, încearcă să reinstituie o normalitate. 

Da, normal este ca toti sportivii sa aibă şanse egale la performanţe, cel puţin din punctul de vedere a legilor sau regulamentelor. Chiar dacă nu ne naştem egali, chiar dacă nu avem medii care să producă echitate, nu este normal ca legile sa ne oprească să participam la competiţie. În sport trebuie ca performanţa să fie ultimul criteriu care decide campionii şi clasamentele. Sportul a reuşit să creeze eroi ai naţiunilor din copii desculţi şi să unească oamenii sub drapele. 

Sportul nu acceptă să faci campioni prin lege şi nici să obţii performanţe prin decrete de stat. Sportul este un teritoriu al egalităţii atunci când oferă fiecăruia o şansă. Măcar una de principiu, şansa de a te alinia la start.

După 30 de ani, de ce vrem să pedepsim cluburile departamentale care au adus României sute de medalii olimpice, mondiale şi europene? Da, astăzi atributul de profesionist se asociază performanţei şi este normal să fie aşa. Dar profesionalismul se referă la statutul sportivului, nu la sursa banilor! Cu ani în urmă, m-am supărat pe o mare campioană a României, provenită dintr-un club departamental, pentru că se plângea că primăriile sau Consiliile judeţene finanţează sportivi, iar sportivii de la Steaua sau Dinamo sunt dezavantajaţi. Nu-mi venea să cred că nu înţelege că marile cluburi de la Bucureşti şi-au clădit şi încă îşi clădesc performanţa culegând talentele din toată ţara şi aşa a crescut România în sport. 

La fel de mare nedreptate este şi atunci când, din cealaltă parte, se spune că cei finanţaţi din fonduri publice nu pot să participe la anumite competiţii. 

Dacă ne referim la fotbal, dar nu numai aici, să nu fim ipocriţi: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor judeţene sau ale altor entităţi publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc. Dacă puţinele echipe care au finanţare privată exclusivă vor să îi elimine pe cei finanţaţi de la bugetele publice este o opţiune, dar nu ar mai avea cu cine să joace pentru că ar dispărea competiţia în sine. 

Prin modificarea propusă de mine, alături de ceilalţi doi colegi, fotbalul nu se întoarce în comunism, cum am văzut că se spune zilele acestea, ci urmărim să se poată folosi, legal – evident, toate resursele posibile pentru ca sportul să poată să mai existe în condiţii decente. 

Astăzi, sportul din România este tot mai sărac şi nu mai are nevoie şi de bariere artificiale pentru a accentua această situaţie.

Însă această modificare NU SE REFERĂ DOAR LA FOTBAL; această modificare deschide calea pentru ca o serie de sporturi care altădată au dat performanţe importante pentru România să poată reînvia. 

Astăzi, statele naţionale finanţează sporturile pe care le aleg şi nu întotdeauna banii trec prin bugetul Ministerului Sportului, aşa cum îşi doresc birocraţii. 

Să nu cădem în capcana celor care spun că doar România are cluburi finanţate din bugetul public.

Nu doresc să polemizez cu cineva, nici să fac dedicaţii cuiva, prin această iniţiativă, pur şi simplu este nevoie ca, măcar din când în când, să ne gândim să îndreptăm lucrurile care sunt strâmbe în societate. Ştiu, poate aceasta este un lucru mic, nu rezolvă marile nedreptăţi existente în societatea noastră, dar fiecare putem încerca să facem ceva. 

Îi înţeleg pe cei care se simt lezaţi în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înţelege şi ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câştiga, dacă ne uităm cu bună credinţă la acest gest al meu. 

Şi pentru că totul se întâmplă în Săptămâna Mare, urez Sărbători fericite tuturor, persoane juridice de drept privat, de drept public, sportivi şi antrenori, susţinători şi administratori, galerii rivale, oameni buni, prieteni şi neprieteni. Cu toţii avem dreptul la lumina şi pilda Învierii, cu toţii putem să ne schimbăm, să îndreptăm greşelile şi să aspirăm spre dreptate şi libertate. Fără dreptate şi libertate, viaţa socială este un infern. Hristos a Înviat!", a transmis Vasile Dîncu, pe pagina personală de Facebook. 

Afla mai multe despre: vasile dincusteaua bucurestisteaua 

viewscnt
Articole similare