You are here:

Tezaurul cucerit la Campionatele Europene de înot pentru juniori a ajuns acasă! România, pe locul al patrulea la medalii: "Sunt foarte mândră, bucuroasă pentru ei"

Tezaurul cucerit la Campionatele Europene de înot pentru juniori a ajuns acasă! România, pe locul al patrulea la medalii: "Sunt foarte mândră, bucuroasă pentru ei"

Sporturi

Comentarii

Delegaţia României clasată pe locul 4 în ierarhia pe naţiuni la competiţia din Vilnius, după 7 medalii cucerite ( 2 de aur, 4 de argint şi 1 bronz) a fost primită cu aplauze la Bucureşti.

Au fost momente de sărbătoare la Aeroportul Otopeni, acolo unde sportivii care au ocupat locul 4 în clasamentul pe naţiuni la Campionatul European de înot pentru juniori au revenit acasă. Cu medaliile la gât, campionii noştri au fost aplaudaţi la scenă deschisă.

Dublu campion european, la 200 m mixt şi 400 m mixt, Robert Badea era extrem de fericit.

„Sunt foarte fericit, chiar nu mă aşteptam la două medalii de aur, şi rezultatele au fost pe cinste. M-am dus fără aşteptări şi până la urmă a ieşit bine”, a spus Robert Badea, dublu campion european de juniori, pentru Sportsnet.ro

El spune că mai presus de medaliile de aur, cel mai mult l-a bucurat doborârea recordului european de juniori la 400 m mixt. Ba chiar recunoaşte că după primul titlu, cucerit la 200 m mixt, era puţin trist.

„Eram puţin trist după prima medalie de aur, cea şde la 200 m. Voiam un rezultat puţin mai bun, dar la 400 m mixt a fost extraordinar, a fost un timp genial. Timpul m-a bucurat mai mult, clar. Medalia chiar nu mă interesa în acel moment” – Robert Badea, dublu campion european de juniori.

El nu va avea timp de sărbătorit, pentru că de miercuri revine în bazin.

„Mă voi întoarce la antrenamente de miercuri pentru Cupa României. La fel ca întotdeauna, va trebui să fiu atent la detalii, să mă antrenez la fel de bine şi cam asta e tot ce contează” – Robert Badea, dublu campion european de juniori. 

Robert a avut o lungă listă de oameni cărora a vrut să le dedice acest succes.

„Dedic medaliile echipei mele. Familiei, prietenilor, doamnei director de la Liceul Emil Racoviţă, Mihaelei, lui Tibi, Anei, tuturor cei care m-au ajutat” – Robert Badea, dublu campion european de juniori.

De altfel, recunoaşte că a primit multe mesaje de felicitare.

„Am primit mai ales după prima. Am primit foarte multe mesaje de la colegii de clasă care sunt foarte buni cu mine” – Robert Badea, dublu campion european de juniori.

Antrenoarea sa, Iulia Becheru, spune că deocamdată nici nu a sărbătorit cu sportivul său succesele de la Europene.

„Eu şi cu staff-ul da, am sărbătorit, dar cu sportivii nu, pentru că ei au avut programul competiţional încărcat şi o să vedem. Mai avem deocamdată un concurs de parcurs şi vedem după” – Iulia Becheru, antrenoare Robert Badea.

Chiar dacă este o antrenoare cu vechi ştate în înotul românesc, Iulia Becheru a avut parte de o premieră la aceste Europene: Robert este primul ei sportiv dublu campion european. 

„E o premieră şi pentru mine şi pentru el. Şi sperăm să fie doar începutul. Aici pleca din postura de favorit, deci cumva am putea spune că ne aşteptam, însă recordul lui european a fost o surpriză. Nu era neapărat în calcul, dar a fost o surpriză plăcută şi am fost fericiţi” – Iulia Becheru, antrenoare Robert Badea.

Vlad Mihalache a simţit că va fi campion european

Campion european la 200 m fluture, Vlad Mihalache dezvăluie că nici nu şi-a dat seama de la început că a terminat primul.

„Purtând ochelari nu mi-am dat iniţial seama, dar după ce am văzut reacţia antrenorului şi a celorlalţi din tribună mi-am dat seama că am câştigat. Am fost plin de fericire şi cred că s-a văzut şi pe filmare acest lucru. În acea seară am adormit cam greu de la emoţii” – Vlad Mihalache, campion european 200 m fluture.

El a simţit încă dinaintea cursei că va câştiga primul aur european din carieră.

„Am simţit dinaintea cursei. Am vizualizat fiecare parte a cursei, inclusiv cum câştigam, de la start, de la intrarea la bloc start, de la lucru pe sub apă, întoarceri, tot. Şi ştiam de la început că o să câştig, însă nu eram foarte sigur pe mine pentru că ştiam că se poate întâmpla orice” – Vlad Mihalache, campion european 200 m fluture.

Vicecampion european anul trecut, Vlad va sărbători primul aur continental într-o vacanţă de o săptămână la Barcelona. Apoi va reveni în bazin, cu gândul la Campionatele Mondiale din iarnă, dar mai ales la Jocurile Olimpice din 2028.

„Sărbătoarea de după această medalie nu o să se întâmple imediat. Voi pleca într-o vacanţă în august. Cred că o să mă rup de înot o săptămână în Barcelona. Merg doar să vizitez locuri şi să mă bucur de cultură. Obiectivul meu pe termen scurt e calificarea la Mondialele din iarnă, iar pe termen lung calificarea la următoarele Jocuri Olimpice, pentru care încep pregătirea încă de pe acum” – Vlad Mihalache, campion european 200 m fluture.

Pentru antrenorul său, Mircea Purcaru, care lucrează cu el de 8 ani, această victorie este doar un pas spre marele vis, aurul olimpic.

„Eu cu Vlad lucrez de aproape 8 ani. Nu pot spune că a fost obiectivul principal să iasă campion european acum 8 ani. Ne dorim mereu să fim cea mai bună variantă a noastră şi acum aceasta a fost cea mai bună variantă, să fim campioni europeni. Peste alţi 8 ani sper să ne aşteptaţi aici după Jocurile Olimpice, să venim tot la fel cu o medalie de aur şi să ne bucurăm de o medalie de aur peste 8 ani” – Mircea Purcaru, antrenor Vlad Mihalache.

Camelia Potec: „Nu ne aşteptam ca această competiţie să fie atât de puternică”

Una dintre cele mai mândre persoane din Aeroportul Henri Coandă a fost managerul general al Federaţiei Române de Nataţie de Pentatlon Modern, Camelia Potec.

„O seară foarte frumoasă şi o săptămână foarte frumoasă. Această competiţie s-a încheiat cu 7 medalii, 4 de aur, medalii foarte preţioase din partea unor sportivi de excepţie. Şi nu doar a celor care au luat medalii, ci a absolut tuturor, pentru că am depăşit 20 de finale la acest Campionat European de juniori. Sunt foarte mândră, bucuroasă pentru ei, pentru că au reuşit să câştige şi medalii” – Camelia Potec, manager general FRNPM.

Campioană olimpică în 2004, Potec a fost impresionată de atmosfera de la aeroport.

„Aţi văzut cât de frumoşi sunt copiii noştri, sportivii noştri, îmbrăcaţi toţi în tricolor e foarte greu să nu-i observi, iar atunci când au ieşit cu medaliile la gât nu aveai cum să nu-i aplauzi, să-i feliciţi şi să le mulţumeşti pentru ceea ce au făcut” – Camelia Potec, manager general FRNPM.

După cum a declarat şefa înotului românesc, rezultatele sportivilor noştri sunt cu atât mai valoroase cu cât au fost obţinute în compania unor înotători foarte valoroşi.

„Ne aşteptam, am estimat un număr mare de medalii la această ediţie, dar nu ne aşteptam ca această competiţie să fie atât de puternică. Nu ne aşteptam ca sportivii de pe întregul continent să fie atât de pregătiţi. Mai ales că vorbim de o competiţie de juniori care are loc cu 3 săptămâni înainte de Jocurile Olimpice. O parte din aceşti juniori vor participa la Paris, am avut şi noi o sportivă care a câştigat argintul, Rebecca Diaconescu, care va participa şi la Jocurile Olimpice. Asta s-a întâmplat şi în alte ţări. Sportivi foarte valoroşi, cu potenţial de viitor, dar şi actual, sportivi care înoată repede, dar mă bucur că şi noi ne numărăm ca ţară printre ţările care au adus medalii şi iată că am încheiat această competiţie pe locul 4 din aproape 50 de ţări participante” – Camelia Potec, manager general FRNPM.

România a încheiat Campionatul European de juniori cu şapte medalii în total. Patru de aur: Vlad-Ştefan Mihalache - 200 m fluture, Robert Badea - 200 m mixt, 400 m mixt şi Daria Silişteanu - 100 m spate. Două de argint: Rebecca-Aimee Diaconescu - 200 m liber şi Aissia Prisecariu - 200 m spate şi una de bronz: Alexandru Constantinescu - 200 m spate.

Premiaţi şi de partenerii FRNPM

Sportivii reveniţi cu medalii de la Europenele de juniori au avut parte şi de o altă surpriză din partea reprezentanţilor unuia dintre partenerii FRNPM, Perla Harghitei. Aceştia i-au aşteptat la aeroport alături de Camelia Potec, managerul FRNPM, şi le-au înmânat sportivilor şi antrenorilor câte un săculeţ cadou în care se răgăseau obiecte necesare unui sportiv de performanţă.

Afla mai multe despre: natatienatatie romania 

viewscnt
Articole similare