You are here:

Top 5 momente decisive în care Ciprian Tătăruşanu şi-a arătat clasa de portar! Cum a scris istorie pentru FCSB. ”Cel mai serios” | SPECIAL

Top 5 momente decisive în care Ciprian Tătăruşanu şi-a arătat clasa de portar! Cum a scris istorie pentru FCSB. ”Cel mai serios” | SPECIAL

FCSB

Comentarii

Ciprian Tătăruşanu s-a retras din activitatea fotbalistică. La 38 de ani, portarul român a decis să pună capăt unei cariere ce s-a întins pe mai mult de două decenii şi ale cărei vârfuri au fost reprezentate de FCSB, AC Milan şi naţionala României.

”Apără Tătăruşanu” s-a retras! Momentele sale unice continuă să dăinuie

Ciprian Tătăruşanu a zis să pună stop activităţii de fotbalist la 38 de ani. Cu o carieră începută în 2003, portarul român a luat decizia că anul 2024 este momentul potrivit să lase mănuşile ”pe off”. Şi a făcut-o printr-o scrisoare emoţionantă adresată fotbalului: ”Mulţumesc pentru tot!”.

Cel cunoscut şi ca ”Tătă” a scris istorie în culorile celor de la FCSB, a apărat cu mândrie poarta naţionalei României şi este unul dintre foarte puţinii români din ultimii 20-25 de ani care a confirmat în vestul Europei, în top 5 campionate.

Dar ce fel de portar a fost Ciprian Tătăruşanu? ”Pentru calmul său sunt elocvente şi penalty-urile decisive apărate în cariera sa”, rememora Florin Tene, conform Sport.ro, cel care l-a pregătit pe Ciprian trei ani la naţionala de tineret şi un an la FCSB. 

În 2009, Tătăruşanu era transferat de FCSB de la Gloria Bistriţa cu 1,5 milioane de euro şi devenea cel mai scump portar cumpărat vreodată de o echipă din România. Ambele părţi au avut de câştigat. Jean Pădureanu s-a umplut de bani din acea afacere, iar Gigi Becali a luat un portar ce reprezenta, la momentul respectiv, altceva decât modelul deja clasic.

Avea toate calităţile pe care le dorea patronul roş-albaştrilor la echipa sa. ”Tătă” era tânăr, român şi era înalt. Cu 1,98 m înălţime, Tătăruşanu era ceva diferit faţă de tiparul portarilor români de după anul 2000. Exemplele Bogdan Lobonţ, Dani Coman sau Edi Stăncioiu, care măsoară între 1,80 şi 1,85 m, sunt elocvente în acest sens. 

Iar ”Uriaşul Tătă”, cum i se mai spune, nu a dezamăgit în culorile roş-albaştrilor şi tocmai datorită acestei calităţi, coroborate cu o inspiraţie nemaipomenită, i-a salvat de multe ori în momente importante, decisive. Exact, la penalty-uri. Sau chiar a tranşat calificări impresionante. Iată, în ordine cronologică, 5 astfel de momente cu Ciprian Tătăruşanu în prim-plan.

1. Grasshopper Zurich - FCSB, play-off Europa League, 2010-2011

Prima oară când Ciprian Tătăruşanu a ieşit cu adevărat la rampă la penalty-uri a fost în duelul cu Grasshopper Zurich, din play-off-ul Europa League, în sezonul 2010-2011. În turul de la Bucureşti, FCSB se impunea cu 1-0, gol Bogdan Stancu. Urma returul de la Zurich. Salatic marca pentru elveţieni şi scorul general era de 1-1.

Astfel, s-a trecut la loviturile de departajare, unde a intrat în scenă Tătăruşanu. A apărat două penalty-uri ale elveţienilor, pe primul şi pe ultimul, cele bătute de Smiljanic şi Adili. Între timp, ”bătătorii” FCSB-ului, Stancu, Surdu, Angelov şi Latovlevici, le-au transformat pe toate şi au adus victoria cu 4-3 d.l.d.

Dar rolul de protagonist i-a revenit lui Tătăruşanu. La primul penalty, foarte sigur pe el, s-a aruncat în stânga şi a respins cu o hotărâre dezarmantă mingea trimisă puternic, la semiînălţime. În acelaşi colţ a sărit şi la ultimul penalty, bătut modest de jucătorul elveţienilor, dar portarul român a dat încă o dată dovadă de inspiraţie.

Şi a calificat-o pe FCSB în grupele Europa League. Atunci, la Zurich, s-a născut celebra replică ”Apără Tătăruşanu”, care i-a însoţit ulterior întreaga carieră şi îl va ”bântui” şi după retragere. E genul de moment în care un jucător intră definitiv în inima suporterilor echipei pe care o susţin. Aşa cum e cazul şi lui ”SuperTătă”.

2. FCSB - Ajax, 16-imile Europa League, 2012-2013

Marele Tătăruşanu a dovedit că este as la penalty-uri şi în sezonul care urma. FCSB juca în 16-imile de finală din Europa League contra uriaşului Ajax din Amsterdam.

După un eşec cu 0-2 în turul din Olanda, echipa bucureşteană întorcea, împotriva tuturor sorţilor, scorul pe Arena Naţională. Latovlevici şi Chiricheş marcau şi duceau ”dubla” respectivă în prelungiri. Dar cum în cele 30 de minute suplimentare tabela nu s-a mai modificat, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare.

Românii au avut câştig de cauză. Rusescu, Nikolic, Filip şi Latovlevici au transformat pentru FCSB, în timp ce Ajax rata două penalty-uri, prin Schone şi Moisander. La originea celor două ”x”-uri din dreptul olandezilor s-a aflat acelaşi uriaş Tătăruşanu, cu a sa inspiraţie. La primul penalty, a sărit în partea dreaptă şi a parat execuţia lui Schone. La fel a procedat şi în faţa lui Moisander, doar că fundaşul finlandez, probabil speriat de portarul cu 15 cm mai înalt decât el, a trimis peste poartă.

Aşa avea să o lase FCSB pe Ajax în afara Europei şi să se califice în optimile Europa League, unde urma o ”dublă” teribilă cu Chelsea, pe care o pierdea dramatic (2-3 la general). Londonezii urmau să câştige competiţia în acel sezon, 2012-2013.

3. Dinamo Tbilisi - FCSB, turul 3 preliminar UCL, 2013-2014

În 2013, FCSB cucerea primul titlu în România din cele trei consecutive din acea perioadă, iar preliminariile Ligii Campionilor au fost încă un pretext ideal pentru ca Ciprian Tătăruşanu să-şi arate din nou excelentul fler la penalty-uri.

Momentul său de glorie în drumul proaspeţilor campioni de atunci spre grupele UCL a fost meciul tur cu Dinamo Tbilisi, în turul 3 preliminar. În minutul 61 al partidei din Georgia, la scorul de 0-0, gruzinii au primit o lovitură de pedeapsă. Era executată de Xisco, golgheterul gazdelor. Dar în faţa lui era Tătăruşanu şi ceea ce nu ştia spaniolul lui Dinamo Tbilisi era că portarul român avea să fie din nou de nebătut de la 11 metri.

Tătăruşanu a rămas pe centru, nu s-a pierdut cu firea şi a plonjat uşor spre dreapta. Încă un penalty apărat, încă o situaţie complicată pentru FCSB rezolvată de ”SuperTătă”, salvatorul ei dintre buturi, şi încă o dată ”Apără Tătăruşanu”.

Până la finalul meciului, Gabi Iancu avea să marcheze de două ori şi să consemneze un succes cu 2-0 care, alături de 1-1 în retur, s-a dovedit a fi suficient pentru calificarea FCSB-ului în play-off-ul Ligii Campionilor. De unde a eliminat-o dramatic pe Legia Varşovia (3-3 la general), cu ajutorul golului din deplasare, regulă ce încă exista atunci, şi avea să bifeze ultima prezenţă a unei echipe româneşti în grupele Ligii Campionilor. Sunr deja11 ani de atunci.

La câteva zile după retragerea din fotbal, Ciprian Tătăruşanu a fost prezent în Ghencea şi a dat lovitura de start la meciul FCSB - Petrolul. A fost invitatul de onoare al roş-albaştrilor şi a fost aplaudat la scenă deschisă de fanii echipei campioane.

”Tătă” a păşit pentru prima oară pe noua arenă din Ghencea, la 10 distanţă de la momentul plecării de la FCSB, în slujba căreia a jucat timp cinci sezoane şi a cucerit, printre altele, două titluri de campion al României. Aşa se cinsteşte cineva care a scris istorie pentru culorile unui club.

4. Tătăruşanu vs Mbappe, PSG - Nantes 3-0, semifinale Cupa Franţei, 2018-2019

Dar Ciprian Tătăruşanu s-a dovedit a fi inspirat şi peste hotare, nu numai la FCSB. Pe vremea când era portarul numărul 1 al celor de la Nantes, i-a apărat un penalty lui Mbappe. Da, acel Mbappe. Kylian Mbappe. Se întâmpla într-un PSG - Nantes, din semifinalele Cupei Franţei, în sezonul 2018-2019.

Era minutul 66. PSG, care conducea deja cu 1-0, gol Verratti, primea un penalty. Mbappe l-a transformat, dar surpriză! A trebuit să-l repete. Un jucător de la Nantes a intrat în careu înainte ca ”şeptarul” parizienilor să lovească mingea de la punctul cu var.

Dar Kylian nu a mai trimis balonul în plasă şi la a doua execuţie. Cel care a oprit de această dată bucuria francezului a fost ”Tătă”. La ambele penalty-uri, el a sărit în stânga sa. Prima oară, Mbappe a trimis în dreapta, dar a fost stopat de arbitru; a doua oară în stânga, dar oprit de Tătăruşanu.

Totuşi, Nantes s-a recunoscut înfrântă. Până la final, PSG a mai marcat două goluri. O dată prin Mbappe, care l-a învins până la urmă de la 11 metri pe Tătăruşanu, şi prin Dani Alves. Echipa din Paris avea şi să câştige acea ediţie a Cupei Franţei.

După Nantes, Ciprian Tătăruşanu ar fi trebuit să fie titular de drept şi la Lyon dacă portarul lor legendă, Anthony Lopes, nu s-ar fi răzgândit şi ar fi plecat cum se stabilise iniţial.

5. Tătăruşanu vs Lautaro Martinez, Milan - Inter 1-1, Serie A, 2021-2022

Eh, şi nu în cel din urmă rând, ultimul mare moment în care Tătăruşanu şi-a arătat măiestria la loviturile de la 11 metri este deja celebrul penalty apărat lui Lautaro Martinez, în sezonul în care AC Milan a cucerit cel mai recent titlu al ei în Serie A, 2021-2022.

Atunci, în turul campionatului, pe San Siro, AC Milan şi Inter Milano remizau, scor 1-1, în ”Derby della Madonnina”. Iar ”Tătă” a apărat un penalty la execuţia dificilă trimisă de cel care avea să devină campion mondial cu naţionala Argentinei. ”A fost prezent în cel mai mare şi decisiv punct”, elogia Gazzetta dello Sport, cu privire la respectiva paradă.

”L-am studiat cu atenţie pe Lautaro Martinez, împreună cu staff-ul. El era prima opţiune la executarea penalty-urilor”, explica Tătăruşanu cum a apărat acea lovitură de la 11 metri. ”Maignan a sărbătorit din tribună penalty-ul salvat pentru că ştie ce înseamnă asta pentru un portar”, a continuat el, după respectivul meci.

Tot la Milan, în următorul sezon, l-a înlocuit luni bune cu succes pe titularul Maignan accidentat. De altfel, în Italia, poate ca nicăieri altundeva, portarul de rezervă are un rol foarte important dincolo de sarcinile tipice. De multe ori sunt aduşi portari trecuţi de prima lor tinereţe fotbalistică, cu experienţă atât în teren, dar şi în viaţă, oameni care sunt conştienţi de rolul lor, dar care prin valoarea şi calitatea lor umană pot închega un vestiar sau salva un meci când este nevoie de ei. 

De obicei, acest rol este preluat de italieni de-ai lor. Chiar şi aşa, ”Tătă” a fost italianul cu pricina pentru AC Milan. Şi de-asta este cu atât mai mult de apreciat ce a făcut Tătăruşanu la Milano, iar suporterii rossoneri încă îl regretă. Sau, mergând pe aceeaşi linie şi la o scară mai mică, Lobonţ la Roma.

Cum va fi amintit Ciprian omul, pe lângă Tătăruşanu portarul

În jurul lui Ciprian Tătăruşanu s-au ţesut tot felul de legende, multe povestioare de vestiar, dar, ca portar, este cert că va rămâne în istorie cu celebra replică ”Apără Tătăruşanu”.

Cât despre omul din spatele fotbalistului Tătăruşanu, Florin Tene, care îl cunoaşte foarte bine, preciza: ”Un băiat de mare caracter - cu cei 7 ani de acasă. Un portar cu calităţi enorme, cu o stăpânire de sine ieşită din comun. Ciprian Tătăruşanu impresiona şi prin seriozitatea care te făcea să îl respecţi şi mai mult”.

Tot despre Tătăruşanu, demn de menţionat este şi discursul apreciativ al lui Mihai Stoica, la Prima Sport. La fel, cei doi au colaborat cu succes în perioada FCSB.

”Aparenţele înşală. Multă lume zice că e arogant, că nu bagă lumea în seamă, dar nu e aşa. El e un băiat excepţional, doar că el e un tip mai tăcut. Nu i-a plăcut să iasă în evidenţă, să dea interviuri. Sunt atâţia care vorbesc cu presa non-stop, cred că sună şi ei. 

Dar nu a fost genul care să-şi povestească, să spună că 'sunt stelist'. E un alt fel de om, dar un model pentru absolut toţi jucătorii pe care i-am avut. E greu să ai model portar. Cel mai serios jucător pe care l-am avut în generaţia aia a lor. Extraordinar!”, exclama oficialul campioanei României.

De-a lungul carierei, Ciprian Tătăruşanu a jucat la echipele de club: Juventus Bucureşti (2003-ian 2007), Gloria Bistriţa (ian 2007-2009), FCSB (2009-2014), Fiorentina (2014-2017), Nantes (2017-2019), Lyon (2019-2020), AC Milan (2020-2023) şi Abha Club (2023-2024), dar şi la echipa naţională a României (73 de meciuri).

Afla mai multe despre: ciprian tatarusanufcsbac milannantesserie auclromaniaspecial 

viewscnt
Articole similare