Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a reacţionat după acuzaţiile Elenei Udrea în cazul morţii lui Rudel Obreja

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a reacţionat după acuzaţiile Elenei Udrea în cazul morţii lui Rudel Obreja

Diverse

Comentarii

Administraţia Naţională a Penitenciarelor afirmă, marţi, că Rudel Obreja a beneficiat de toate serviciile medicale necesare în urma degradării stării de sănătate. Instituţia precizează că, în 2022, 191 de medici din corpul medical au acordat 1,1 milioane de servicii medicale deţinuţilor. Când capacitatea acestora de diagnostic este depăşită, persoanele private de libertate sunt tratate sau fac investigaţii în reţeaua de spitale din afara sistemului. ”Simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”, a transmis ANP.

Administraţia Penitenciarelor, după acuzaţiile Elenei Udrea în cazul lui Rudel Obreja: A beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri

ANP cataloghează, marţi, ca ”nefondate” acuzaţiile Elenei Udrea în legătură cu refuzul acordării asistenţei medicale lui Rudel Obreja.

”Dreptul la asistenţă medicală al oricărei persoane custodiate este garantat şi asigurat la nivelul fiecărei unităţi de detenţie, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situaţia o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigaţiilor şi a consultaţiilor medicale de specialitate la unităţi spitaliceşti din reţeaua proprie sau din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă”, arată, marţi, ANP, într-un comunicat de presă.

Sursa citată afirmă că Rudel Obreja ”a beneficiat de asigurarea corespunzătoare a dreptului la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri, fiind respectate prevederile legale incidente prin personal medical propriu, însă simptomatologia comună pe care a prezentat-o a făcut dificilă stabilirea unui diagnostic exact, inclusiv de către medicul specialist din reţeaua Ministerului Sănătăţii”.

”Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activităţi lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecţiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică”, a mai transmis ANP.

Instituţia afirmă că acelaşi lcuru a reieşit şi din verificările instituţionale întreprinse în acea perioadă.

”Verificări instituţionale pe linie medicală au reliefat faptul că procedurile şi cutuma medicală au fost respectate, ca în orice altă unitate sanitară”, a mai transmis ANP.

Instituţia afirmă că 191 de medici din corpul medical au acordat anul trecut 1.1 milioane de servicii medicale.

”Volumul de muncă este foarte ridicat, iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară pe corpul existent. Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin şi degradări ale stării de sănătate sau decese”, a mai transmis ANP.

Instituţia vorbeşte despre supraaglomerarea sistemului: ”Sistemul penitenciar românesc se confruntă în continuare cu fenomenul  supraaglomerării şi al infrastructurii precare, însă se fac eforturi susţinute pe toate liniile”.

”În 2022 s-a apelat la firme private (sunt trei locaţii puse în funcţiune, vor mai urma şi altele), la împrumuturi externe – 180 mil Euro pentru două noi penitenciare a căror construcţie va începe anul aceasta. În ultimii doi ani au fost date în folosinţă aproape 1000 de noi locuri, iar anul acesta vor mai urma încă 1200”, a mai precizat instituţia.

Conducerea ANP a transmis condolianţe: ”Decesul oricărei persoane, cu atât mai mult cu cât a fost supusă unui regim privativ de libertate, este o tragedie şi, pe această cale, transmitem condoleanţe familiei îndoliate”.

Fostul pugilist Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box (FR Box), a murit, duminică, la vârsta de 57 de ani.

Elena Udrea a notat, într-un mesaj postat din penitenciar după moartea lui Rudel Obreja, că fostul preşedinte al FR Box a fost condamnat pe nedrept în dosarul “Gala Bute” şi cei “părtaşi la acest abuz abject al justiţiei «statului paralel» în dosarul Gala Bute trebuie să îl aibă pe conştiinţă”.

”Fără îndoială că boala lui s-a declanşat din cauza hărţuirii, timp de 8 ani, în dosarul “Gala Bute”. A fost arestat de trei ori în acest timp ca şi mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut. Reîncarcerarea a fost un şoc pentru el. Nu se aştepta ca decizia CCR să nu fie respectată. A intrat în puşcărie sănătos, însă epuizat sufleteşte de atâta nedreptate. Suferinţa pentru copiii mici şi soţia care-l aşteptau acasă, aşa cum povesteşte cel cu care a fost închis de fiecare dată, a pricinuit declanşarea acestei boli crunte. După o lună a început să se simtă rău, însă doctorul de la Jilava nu l-a luat în serios şi încă două luni a fost ţinut în penitenciar cu diagnostice şi tratamente greşite. După patru luni, în sfârşit au acceptat să îl trimită la spitalul Fundeni, unde i s-a descoperit un cancer la pancreas. Din păcate era prea târziu, boala fiind în faza terminală. Datorită presiunii mediatice, a fost eliberat, fără a i se permite, iniţial, să părăsească ţară pentru a putea primi tratamentul adecvat”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Afla mai multe despre: rudel obreja 

viewscnt
Articole similare