Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ce făcea Valeriu Iftime şi cu ce se ocupa înainte de a deveni celebru cu FC Botoşani! A fost angajat: "Am plecat dintr-o lehamite de serviciu, nu eram apreciat" | EXCLUSIV

Ce făcea Valeriu Iftime şi cu ce se ocupa înainte de a deveni celebru cu FC Botoşani! A fost angajat: "Am plecat dintr-o lehamite de serviciu, nu eram apreciat" | EXCLUSIV

FC Botoșani

Comentarii

Valeriu Iftime este unul dintre cei mai carismatici acţionari din fotbalul românesc, dar şi un om de afaceri prosper. Într-un interviu acordat Orange Sport, afaceristul a povestit detalii inedite din viaţa sa.

Valeriu Iftime a fost anagajat şi apoi a deschis o afacere de succes

Valeriu Iftime este preşedintele grupului Elsaco, care se ocupă de proiecte energetice, hidroedilitare, automatizari&SCADA, software de proces şi business, soluţii IT&C. 

Într-un top realizat pe finalul anului 2022, acţionarul de la FC Botoşani s-a clasat pe locul al nouălea în topul celor mai bogaţi oameni din fotbalul românesc, cu o avere estimată între 22-24 de milioane de euro. 

Pentru Orange Sport, Valeriu Iftime a rememorat parcursul său din ultimele decenii. 

"Jucăm fotbal. Echipa mea se făcea din clasa a şasea până la facultate. Am învăţat bine la şcoală. Eram foarte cuminte. (n.r - Aţi plecat de jos?) Nu am avut nimic. Liceul, la Botoşani, Facultatea de Electronică, la Iaşi, după care în m-am privatizat. Nu am avut nimic. Un aparat de măsură cu care reparam un televizor, de aici se legau toate. Primul milion, în 1993. Un milion de lei. Avem patru asociaţi într-o companie care funcţionează de peste 30 de ani. Suntem în acelaşi tip de relaţii foarte prietenoase.

Când eram mic voiam să fiu un bun inginer într-o fabrică. Vedeam la televizor când venea câte un inginer, toată lumea bătea din palme, se însura cu fata maistrului şi era lumea fericită acolo. Aşa mă visam, să fiu într-o fabrică cel mai bun.

Când m-am privatizat, m-am privatizat de ciudă, pentru că compania în care eram nu mă aprecia. Am plecat dintr-o lehamite de la serviciu. Mi se părea că toţi dorim şi toţi cei mai nepricepuţi sunt şefi. Am plecat ca un fum în 1992 şi nu ştiam câţi bani trebuie să fac.

Era o mare bucurie (n.r. - când a început să câştige bani din propria afacere). Câştigasem un contract, două cecuri 500 de mii fiecare. Mi-am luat două calculatoare. Mi se părea că sunt cel mai şmecher, cu un milion de lei. Când toţi vindeau cămăşi prin Turcia şi Polonia, eu spuneam că ţara noastră n-o să câştige din cămăşi. Credeam în ingineri buni, nici acum nu regret, chiar dacă ţara s-a dus în râpă", a recunoscut Valeriu Iftime, pentru Orange Sport. 

  • SC Elsaco Electronic SRL, compania deţinută de Valeriu Iftime, va lucra la trei dintre loturi prin care se va reabilita reţeaua de termoficare din Bucureşti, conform unui anunţ din noiembrie 2022. 

Cu ce se ocupă Valeriu Iftime

După ce s-a ambiţionat să investească în fotbal, mai exact în FC Botoşani, care se afla în ligile inferioare din România, Valeriu Iftime a reuşit să ducă echipa în play-off-ul Ligii 1 şi a jucat în preliminariile Europa League. 

Valeriu Iftime a vorbit despre preocupările sale, dar şi despre afacerile fotbaliştilor care au fost de-a lungul timpului la FC Botoşani. 

"Eu ştiu foarte bine partea asta a mea de energetică, eficienţă energetică, cyber security . Le-am socotit la toţi (n.r. - afacerile). Toţi au ba manechiură, saloane de înfrumuseţare, imobiliare. Eu în imobiliare nu am investit. Companiile din grupul nostru au ca substrat eficienţa energetică. Aici e greu să le explici. Dacă am un tânăr, un student, îl pot sfătui ce să facă. 

(n.r. - N-a venit niciun fotbalist să va roage să-l luaţi sub aripă) Fotbaliştii, nu. Am o relaţie bună cu ei, dar eu nu am timp aşa. Eu îi văd lameci, o dată pe lună. Foarte rar merg în vestiar. Cândva eram mai participativ. Ultimul meu prieten fotbalist, mai afectiv.... Croitoriu. Când era fotbalist, era căpitanul meu, iar acum Enriko Papa mă sună. Chiar dacă e albanez, e un copil extraordinar", a adăugat acţionarul de la FC Botoşani. 

Afacerea cu cai, pasiunea familiei

"E un bussiness căre trebuie să se întreţină. Avem vreo 16 cai dintre  care doar şapte sunt ai mei, trei cai de concurs, perla coroanei şi doi cai de trăsură de sanie. Eu vând caii ăştia. Cumva îmi întreţin costurile, dar e pasiunea familiei. Băiatul meu cel mare s-a apucat de ei, dar te îndrăgosteşti de ei", a mai spus Valeriu Iftime pentru Orange Sport. 

De asemenea, Valeriu Iftime a anunţat că e dispus să iasă din fotbal şi că e în căutarea unui acţionar la FC Botoşani. 

Afla mai multe despre: valeriu iftimeafacere valeriu iftimefc botosani 

viewscnt
Articole similare