Răzvan Marin se află în faţa celui mai bun moment din carieră. În vârstă de 28 de ani, a ajuns la nivelul de maturitate necesar pentru a fi unul dintre liderii actualei generaţii de la echipa naţională, ”preţios” la Cagliari şi, recent, şi-a (re)descoperit instinctul de marcator.
Golgheterul României în 2024
Răzvan Marin are parte de un an 2024 excepţional. L-a început ca jucător al lui Empoli, cu care s-a salvat incredibil de la retrogradare, şi îl încheie în mare formă la Cagliari, unde a ajuns un element vital. Dar toate aceste elemente îşi pierd o parte din strălucire atunci când vine vorba de echipa naţională.
În tricoul României, Răzvan Marin a adunat 64 de meciuri şi a contribuit cu 11 goluri şi nouă pase decisive, fiind cel mai bun ”servant” al tricolorilor din ultimul deceniu. Dar să rămânem în zona golurilor, deoarece 8 din cele 11 au venit în 2024, într-un interval de mai puţin de jumătate de an, între lunile iunie şi noiembrie, de-a lungul a două competiţii: EURO 2024 şi Liga Naţiunilor.
Totul a început în meciul cu Ucraina, unde a marcat, din penalty, golul de 2-0 într-o victorie cu 3-0, care a deschis drumul către excelentul European făcut de tricolori în Germania. Apoi a ”recidivat” şi în remiza 1-1 cu Slovacia. Golul său tot de la 11 m ne-a calificat în optimi, unde ne-am izbit de Olanda.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Totuşi, surprinzător sau nu, dar cele două goluri l-au făcut pe Răzvan Marin golgheter al naţionalei României în istoria participărilor la Campionatul European, poziţie de lider pe care o împarte cu Bogdan Stancu, autorul celor două reuşite ale tricolorilor de la EURO 2016.
Dar era abia începutul pentru ceea ce avea să urmeze în toamnă pentru 18-le României. În Liga Naţiunilor, mijlocaşul central a marcat de 6 ori în şase meciuri şi s-a clasat pe locul 3 în clasamentul golgheterilor din această competiţie. A fost depăşit doar de senzaţionalul suedez Viktor Gyokeres (9 goluri) şi ”robotul” norvegian Erling Haaland (7 goluri).
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Marin a marcat câte un gol cu Kosovo (3-0, deplasare), Lituania (3-1, acasă), Cipru (3-0, d), Lituania (2-1, d) şi două goluri cu Cipru (4-1, a). Dacă primele sale patru reuşite au fost din penalty, în ultimul meci din Liga Naţiunilor a dat o ”dublă” şi a arătat că ştie ”să o bage” în plasă şi în alte moduri, cu şuturi de la distanţă. Că doar e mijlocaş, fireşte!
Stranie statistică sau nu, Răzvan Marin a dezvoltat şi o strânsă legătură cu marcarea celui de-al doilea gol al României în timpul unui meci. A făcut-o de trei ori în primele trei partide din recenta Ligă a Naţiunilor şi o dată la EURO.
Practic, el a făcut 2-0 pentru naţionala noastră în deplasările din Kosovo şi din Cipru, dar şi în meciul cu Ucraina, cum tot el a înscris de la punctul cu var şi pentru 2-1 în victoria obţinută cu mari emoţii, acasă, cu Lituania.
Cel mai prolific sezon al său, ameninţat
În sezonul actual, 2024-2025, a marcat 9 goluri: 6 pentru naţională (în Liga Naţiunilor) şi 3 pentru Cagliari, şi mai are nevoie de încă unul pentru a-şi egala cea mai bună astfel de performanţă de-a lungul unei stagiuni.
Până acum, cel mai productiv sezon al său a fost 2018-2019, atunci când a marcat 10 goluri, toate pentru Standard Liege, în 38 de meciuri jucate în campionatul din Belgia.
Cu toate că nu a dat niciun gol la naţională, mijlocaşul român a fost cel mai important jucător al lui Standard, formaţie pentru care a mai oferit 9 pase decisive în toate competiţiile acelei stagiuni.
Inevitabil, după un asemenea sezon magnific, cu cifre incredibile la nivel individual, transferul la un club mai important nu avea cum să întârzie, iar acesta s-a numit Ajax Amsterdam.
Standard Liege îl cumpărase pe Răzvan Marin cu 5 milioane de euro de la Viitorul/Farul în iarna stagiunii 2016-2017, la finalul căreia Gică Hagi luase campionatul României, iar după doi ani şi jumătate belgienii l-au vândut cu 12,5 milioane de euro la gigantul olandez.
Atunci, Marin avea o valoare de piaţă estimată la 13,5 milioane de euro şi era socotit de Ajax drept înlocuitorul lui Frenkie de Jong, cedat cu 86 de milioane la Barcelona. Românul a stat un singur sezon la Amsterdam, unde a adunat 17 jocuri în tricoul ”lăncierilor”, dintre care 10 în campionat, şi a luat o Supercupă a Olandei.
În 2020, după periplul prin Benelux, Răzvan Marin a luat calea Italiei, lăsând frigul şi vremea rece de la Marea Nordului pentru însorita Mare Mediterană, cu ale ei insule pline de culoare, vegetaţie şi climă blândă, apropiată de cea din România, cu care al nostru personaj a crescut.
Destinaţia aleasă de românul lansat în fotbalul mare de Hagi a fost senina insulă italiană Sardinia, la Cagliari. A venit iniţial ca împrumut, a confirmat, iar clubul a decis să-l ia definitiv. Transferul a fost unul extrem de costisitor pentru campioana Italiei din 1970: 10 milioane de euro. Răzvan Marin este al patrulea cel mai scump fotbalist din istorie cumpărat de Cagliari.
Singurul student al şcolii lui Hagi absolvent în Vest
Despre Răzvan Marin se poate aprecia faptul că este unul dintre puţinii jucători, dacă nu chiar singurul, produşi la Academia lui Gică Hagi care au confirmat în vestul Europei. Ok, Cagliari şi Empoli nu sunt cine ştie ce nume în fotbalul mondial, dar el s-a acomodat şi joacă în mod constant în Serie A, la aceste două echipe. Totuşi, vorbim de 148 de meciuri în elita din Peninsulă. Iar acest număr este în continuă creştere.
Băiatul lui Petre ”Jair” Marin a fost luat de Gică Hagi când încă abia îşi punea bazele academiei care avea să ajungă cea mai renumită din România. Cu toate că e fiul unui fost fotbalist român important, trecut pe la Sportul, Naţional, FCSB şi cu meciuri sub tricolor, micul Răzvan a (fost) crescut într-un mediu corect şi sănătos, favorabil performanţei şi care l-a ajutat să se dezvolte fotbalistic, reuşind să-şi facă propriul său nume în acest sport.
Să ajungă, fapt aproape de necontestat, mai cunoscut decât tatăl său. Nu toţi pot să iasă din umbra părinţilor lor extrem de faimoşi. Iar aici exemplele sunt nenumărate.
De la ”centrocampista”, la ”mezzala”
Sezonul în curs este al 5-lea petrecut de Răzvan Marin în fotbalul din Italia. Primele două a fost la Cagliari, următoarele două la Empoli, iar acum a revenit la echipa insulară. Cele două elemente care i-au caracterizat primele patru stagiuni complete în Peninsulă sunt constanţa şi caracterul regulat în ceea ce priveşte numărul de jocuri, el disputând peste 30 de meciuri (dintr-un total de 38) în fiecare sezon.
- sezonul 2020-2021, Cagliari: 37 de meciuri (3 goluri, 6 pase decisive)
- sezonul 2021-2022, Cagliari: 36 de meciuri (0 goluri, 6 pase decisive)
- sezonul 2022-2022, Empoli: 33 de meciuri (2 goluri, 4 pase decisive)
- sezonul 2023-2024, Empoli: 30 de meciuri (0 goluri, 3 pase decisive)
Pe lângă volumul mare de meciuri jucate în Serie A, de subliniat este şi felul în care jucătorul român contribuie la realizările ofensive ale echipei. Astfel, prin natura poziţiei sale de mijlocaş central, Răzvan Marin are cu aproape de patru ori mai multe pase decisive decât goluri (19, faţă de 5).
Dar totul s-a schimbat în acest sezon de Serie A, din care au trecut deja 13 etape, iar internaţionalul român a jucat în 12 dintre ele. În acestea, el a marcat 3 goluri şi nu şi-a servit nici măcar o dată colegii cu o pasă de gol. Ce concluzie se poate trage de aici? Faptul că Răzvan Marin şi-a schimbat rolul din teren pe care îl are în poziţia de mijlocaş central.
Acest fapt l-au observat şi jurnaliştii italieni. Gazzetta dello Sport a aruncat un ochi peste transformarea tactică a internaţionalului român şi a subliniat faptul că antrenorul Davide Nicola a apelat la o schimbare în strategia lui, care îi convine foarte mult lui Răzvan Marin.
Mai exact, ”Marin a suferit puţin când a fost utilizat într-un sistem cu doi mijlocaşi centrali şi s-a descurcat mai bine ca «mezzala»”, au notat gazetarii de la celebrul cotidian roz. Practic, e vorba de transformarea lui Răzvan Marin din ”centrocampista”, adică mijlocaşul central clasic, în ”mezzala”, anume ”interul” din sistemul cu trei mijlocaşi centrali.
Italienii îl numesc aşa pe acel jucător care se deplasează frecvent în spaţiul dintre mijlocul terenului şi flancuri pentru a crea superioritate în acele zone. Rolul acestui tip de jucător este să ofere dinamism şi creativitate pe faza de atac, să speculeze spaţiile, să fie o opţiune în plus. Când are loc acest procedeu tactic, sarcina celorlalţi doi mijlocaşi este să-i asigure ”spatele”.
Cagliari's Razvan Marin got a brace for his country last night pic.twitter.com/3noIqWkFpo
— Lega Serie A (@SerieA_EN) November 19, 2024
Astfel, cei de la Goal Italia, sub semnătura lui Stefano Silvestri, i-au dedicat un material special fotbalistului român, şi ei fiind surprinşi de schimbarea la faţă prin care trece acesta pe fază ofensivă, în actualul sezon: ”Preţios la Cagliari, chiar devastator cu tricoul României în meciurile din Liga Naţiunilor: sezonul 2024/2025 al fostului jucător de la Ajax, până acum, a fost de cel mai înalt nivel în zonele adverse”.
Cu toate astea, în respectivul articol este notat şi faptul că Marin nu este întotdeauna folosit titular la Cagliari, antrenorul preferând să aibă o strategie şi în funcţie de adversari. Concurenţii săi pe post sunt Adopo şi Makoumbou, mai puţin cerebrali decât românul, dar mai fizici decât el. Iar când e nevoie, Nicola apelează la forţa brută brută nativă a acestora, în detrimentul virtuosului tricolor.
Totuşi, Gazzetta îl ”atenţionează” pe Nicola: ”Pare imposibil să faci primul unsprezece fără el. Este un jucător la care nu ai cum să renunţi. După ce a făcut ravagii la echipa naţională (cu şase goluri în şase meciuri), al cărui vicecăpitan este, Marin şi-a recâştigat locul la Cagliari”.
Tricolorul nostru este şi golgheterul lui Cagliari, cu 3 goluri, la egalitate cu atacantul Piccoli. Toate cele trei reuşite au venit în deplasare. Primul, cu Parma (3-2), l-a marcat cu un şut uluitor, din afara careului, cu piciorul drept, în vinclu. O etapă mai târziu a punctat şi cu Juventus (1-1), din penalty, tot din postura de rezervă. Dar a intrat pe final de meci, a salvat un punct pentru Cagliari şi a scris o mică file de istorie în acest sezon din Serie A.
Pentru că ”Bătrâna Doamnă” nu primise nici măcar un gol în actualul sezon până când poarta ei să fie perforată de golul din penalty al lui Răzvan Marin. Recordul de invincibilitate al lui Juventus era oprit la 628 de minute de ”pumnalul” înfipt de jucătorul român, în minutul 88 al etapei a şaptea din Serie A.
Răzvan Marin is the Panini Player of the Match for #JuveCagliari pic.twitter.com/rDGI0FiTrb
— Lega Serie A (@SerieA_EN) October 6, 2024
Iar ultima sa ispravă în plasa porţii adverse a venit în meciul cu Genoa. A marcat tot din penalty, dar a fost primul din postura de titular. Deja un obişnuit ”bătător” de penalty-uri, cu o siguranţă de sine aparte şi lipsite de emoţii la punctul cu var, Marin a trimis, cu Genoa, tare, pe centrul porţii. Portarul a sărit în lateral, iar jucătorul nostru şi-a mărit cu încă unul numărul de goluri din acest sezon. Şi nici măcar nu am intrat încă în decembrie.
Abbiamo lottato fino all’ultimo minuto, dando tutto per raggiungere il nostro obiettivo. Torniamo a casa con un punto importante, guadagnato con cuore e sacrificio.
— Razvan Marin (@Marin__Razvan) November 24, 2024
Ci vediamo venerdì allo stadio, pronti per un’altra battaglia insieme! #ForzaCagliari pic.twitter.com/i1VqHWFEE9
Principalul favorit pentru ”jucătorul român al anului” 2024
Aşadar, Răzvan Marin termină un an în care a făcut ravagii la echipa naţională. A marcat un număr masiv de goluri, a fost decisiv de multe ori în meciuri importante, este secundul lui Stanciu când vine vorba de banderola de căpitan şi a devenit golgheterul surpriză al României, aflată într-un moment plin de căutări pentru un atacant veritabil care să fie gura ei de foc într-un 2024 extrem de aglomerat. Într-un mod cu totul neaşteptat, gura de foc găsită a fost mijlocaşul Răzvan Marin.
Cum e şi normal, vicecăpitanul României se bucură de cea mai bună perioadă a carierei: ”Este ceva extraordinar pentru mine că am dat 6 goluri. La naţională am avut un sezon foarte bun şi sunt bucuros că am realizat aceste lucruri anul acesta”. Dar rămâne cu picioarele pe pământ: ”Rolul meu nu este de a da goluri. Eu îmi văd de treaba mea la mijlocul terenului”.
Cât despre anul bun şi al tricolorilor lui Mircea Lucescu, Răzvan Marin a mărturisit: ”Am ajuns cu toţii la maturitatea necesară pentru a înţelege anumite momente ale jocului”. Iar în 2025 vrea să ducă România acolo unde nu a mai fost din 1998: ”Ultimele trei grupe le-am câştigat pe toate. A fost foarte important să fim în a doua urnă pentru preliminarii pentru Cupa Mondială”.
”Cred că cel mai mare plus el este, nu doar că a marcat şase goluri. Trebuie să ai sânge rece. El, la 28 de ani, şi-a câştigat şi un statut la echipa naţională, nu degeaba e al doilea căpitan, dar a devenit şi un mijlocaş, un 'optar' de mare calitate. Cred că este cel mai bun jucător al echipei naţionale la ora actuală”, sunt complimentele şi din partea lui Mihai Stoica la adresa mijlocaşului cu instinct de marcator.
Răzvan Marin şi-ar putea încununa excelentul 2024 cu premiul ”jucătorul român al anului”. Are o mulţime de argumente în favoarea sa. Dar şi ultima impresie, cea care contează foarte mult în astfel de situaţii.
- Citește și
- Dan Petrescu a numit singurul jucător al Universităţii Craiova care "merită să joace la echipa naţională". Nu e Mitriţă: "Cel mai valoros"
- Noul director sportiv de la FCSB a luat cuvântul: "Sper să fiu acolo, pe bancă. Pe domnul Becali nu ai cum să îl păcăleşti"
- Kapetanos a venit pe Arena Naţională şi a surprins înainte de FCSB - Olympiacos: "Aproape de acelaşi nivel. E cel mai periculos de la ei"
Afla mai multe despre: razvan marin, romania, echipa nationala, special, cagliari, serie a, ajax, standard liege, gica hagi, petre marin, olanda, belgia, farul, viitorul, marin golgheter, marin goluri